Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten pitkään työnantaja voi käyttää määräaikaista työvoimaa?

Ura
 
Helsingin Sanomat

Olen työskennellyt pari vuotta saman yrityksen palveluksessa niin sanotulla ttt-sopimuksella eli tarvittaessa töihin tulevana. Käytännössä olen kuitenkin töissä kuten muut. Osa kollegoistani on ollut talossa minua pidempään, mutta heidän työsopimustaan on jatkettu määräaikaisina, vaikka tarvetta työntekijöille on ollut. Kuinka pitkään työnantaja voi käyttää määräaikaista työvoimaa? Mitä voin tehdä, että minua kohdeltaisiin oikeudenmukaisesti?

 

”Työsopimuslain mukaan työsopimukset ovat joko toistaiseksi voimassa olevia tai määräaikaisia. Määräaikaisten työsopimusten käyttäminen on mahdollista vain perustellusta syystä.

Perusteltuna syynä voi pitää muun muassa työn kausiluontoisuutta tai toisen työntekijän sijaistamista.

Määräaikaisten työsopimusten käyttö ei ole mahdollista, jos työnantajan työvoimatarve on pysyvä. Mikäli työnantaja käyttää jatkuvasti määräaikaista työvoimaa samoissa tehtävissä, tämä voi olla osoitus pysyvästä työvoiman tarpeesta.

Laissa ei ole kuitenkaan määritelty sitä, kuinka pitkään määräaikaisen työvoiman käytön pitää jatkua, jotta voidaan katsoa, että määräaikaisten työsopimusten käytölle ei ole perusteita.

Tarvittaessa töihin tulevia varten työsopimuslaissa ei ole omia säännöksiä. Myös oikeuskäytäntöä on niukalti. Työehtosopimuksissa tällaisia määräyksiä sen sijaan saattaa olla, erityisesti aloilla, joilla tarvittaessa töihin tulevan työvoiman käyttö on yleistä.

Työaika voi vakiintua toisenlaiseksi kuin työsopimuksessa on sovittu, mutta tästä ei ole säännöksiä laissa.

Käytännössä vakiintumisen edellytyksenä on muun muassa se, että työsopimuksesta poikkeavaa työaikaa on noudatettu pitkähkö aika.

Jos työntekijä on tehnyt kaksi vuotta jotain tiettyä työaikaa, esimerkiksi 40 tuntia viikossa, voi olla, että työajan katsottaisiin vakiintuneen. Sinällään ttt-sopimuksille ei ole määritelty mitään enimmäiskestoa.

Ammattiliittoon kuuluva työntekijä voi kääntyä oman liittonsa puoleen selvittääkseen oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan. Myös työsuojeluviranomaiset neuvovat työsuhdeasioissa.

Viime kädessä työsuhteeseen liittyvät riitaisuudet ratkaistaan tuomioistuimessa.”

Susanna Siitonen

Hallitusneuvos

Työ- ja elinkeinoministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!