Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työhaastattelu edessä? Näin selviät kysymyksistä

Rekrytoinnin ammattilaiset kertovat, miten yleisiin työhaastattelukysymyksiin kannattaa vastata. Testaa myös, miten pärjäisit työhaastattelussa.

Ura
 
Outi Pyhäranta / HS
Työpsykologi Annukka Tervon (oik.) mukaan työhaastatteluissa kysytään nyt paljon esimerkkejä ja sitä, miten hakija on eri tilanteissa toiminut.
Työpsykologi Annukka Tervon (oik.) mukaan työhaastatteluissa kysytään nyt paljon esimerkkejä ja sitä, miten hakija on eri tilanteissa toiminut. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Alkuvuosi on otollista työnhaun aikaa. Monet yritykset ajoittavat rekrytointejaan uuden tilikauden alkuun. Kaikkein eniten avoimia työpaikkoja on yleensä helmi–maaliskuussa.

Työhaastatteluun kannattaa valmistautua huolellisesti, ja tilannetta voi treenata jo kotona, sillä haastatteluissa kysytään usein samoja kysymyksiä. Miten kerrot heikkouksistasi? Entä reagoimisestasi stressiin?

”Monesti sillä ei ole niin paljon väliä, mitä sanot, vaan miten sanot asiasi. Erityisesti kiinnostaa kuulla, onko vastauksessa yhtään itsearviointia mukana”, konsulttiyritys Mercuri Urvalin työpsykologi ja seniorikonsultti Annukka Tervo sanoo.

Vuorovaikutustaidot korostuvat haastattelussa. Vastaukset eivät saa kuulostaa liian valmiilta.

”Varaudu kertomaan haastattelussa esimerkkejä, jotka osoittavat väitteesi oikeiksi”, neuvoo psykologi Juho Toivola. Hän työskentelee satoja uusia työntekijöitä parhaillaan rekrytoivan lentoyhtiö Finnairin rekrytointipäällikkönä.

HS keräsi yhdeksän yleistä työhaastattelukysymystä ja -tilannetta sekä selvitti, minkälaiset vastaukset toimivat parhaiten rekrytoinnin ammattilaisten mielestä.

1 Miksi tämä tehtävä kiinnostaa sinua?

On tärkeää, että pystyt kertomaan haastattelijalle omasta motivaatiostasi. Vaikka et viihtyisikään nykytyössäsi, älä ryhdy haukkumaan nykyistä tai aiempaa työpaikkaasi tai pomoasi. Kerro siis juuri kyseiseen työpaikkaan vetävistä asioista eikä nykytyöstä pois työntävistä asioista, Tervo neuvoo.

”Tämäntyyppinen kysymys tulee aina”, Tervo sanoo. Samankaltainen kysymys on esimerkiksi: ”Miksi olet vaihtamassa työpaikkaa?”

2 Kerro jotain itsestäsi.

Työhistoriasi tulee ilmi hakemukseen todennäköisesti liittämästäsi ansioluettelosta eli CV:stä, joten sitä ei ole syytä kerrata.

Rakenna mieluiten vastauksesi omiin vahvuuksiin pohjautuen, Toivola opastaa. Mieti, millä erotut. Voit nostaa esiin lyhyesti jonkun yksittäisen tärkeän asian taustastasi, mutta kerro ennen kaikkea itsestäsi tyyppinä.

3 Mitkä ovat vahvuuksiasi?

Työhaastattelussa on osattava kehua itseään edes jollakin tavalla. Sinun pitää myös pystyä kertomaan, minkälaista osaamista itse toisit hakemaasi tehtävään.

Lattea vastaus on Tervon mielestä esimerkiksi sellainen, jossa haastateltava sanoo ympäripyöreästi kykenevänsä itsenäiseen työhön mutta tekevänsä mieluusti myös tiimityötä.

Parhaiten toimii vastaus, jonka voi jotenkin todentaa. Esimerkiksi asiakaspalvelutehtävissä toimiville tällainen todennettava vahvuus voi olla asiakkailta aina saatu erinomainen palaute.

4 Mitkä ovat kehitysalueesi?

Omia heikkouksia ei kannata listata kovin kattavasti, Tervo neuvoo. Niiden täydellinen kieltäminenkään ei toimi.

Ainakin jokin kehityskohde on hyvä mainita. Samalla kannattaa yrittää osoittaa, että olet tiedostanut heikon kohtasi ja pyrit kehittymään tällä alueella.

5 Mikä on suurin saavutuksesi?

Ei ole niin väliä, minkä saavutuksen poimii suurimmaksi vaan se, miten asian osaa esittää. Toimiva vastaus voi olla melko pienikin saavutus, kunhan pystyt suhteuttamaan sen hyvin ja osoitat, että olet ottanut asiassa merkittävän roolin ja ylittänyt itsesi.

6 Mikä aiheuttaa sinulle stressiä töissä?

”Inhimillisesti katsoen on mahdotonta, ettei ikinä tuntisi mistään stressiä”, Juho Toivola sanoo. Stressin tunnistaminen osoittaa hänen mielestään kypsyyttä.

Haastattelussa kukaan tuskin haluaa silti valittaa liiallisesta työtaakasta, vaikka se aiheuttaa monille ihmisille stressiä. Voit kertoa osaavasi delegoida, pyytää apua tai sanoa ei, jos työmäärä käy ylivoimaiseksi.

Toimiva vastaus on myös esimerkkitarina tilanteesta, jossa on kokenut stressiä. Voit kertoa, mitä siitä opit.

7 Miten olet toiminut, jos olet joutunut työskentelemään hankalan työtoverin kanssa?

Se, pyrkiikö käsittelemään ja ratkomaan ristiriitatilannetta vai yrittääkö parhaansa mukaan vältellä sitä, kertoo ihmisen sosiaalisesta kanssakäymisestä muiden kanssa. Yleensä ristiriitatilannetta kannattaa yrittää selvittää.

Toivola sanoo kysyvänsä usein lisäksi, mikä on haastateltavan kipupiste: mitä tämä ei enää siedä, milloin rakentava sävy loppuu.

Jos vastaat kysymykseen havainnollisella esimerkkitilanteella, mieti tarkkaan, mitä sanot. ”Joskus tulee mieleen, että kukakohan se oikeasti hankala tyyppi on ollut”, Toivola sanoo.

8 Sitten haastattelija kysyy kysymyksen, jota et oikein ymmärrä. Mitä teet?

Vaikka voikin tuntua inhottavalta myöntää, ettet saanut kysymyksestä otetta, yleensä paras ratkaisu on pyytää haastattelijaa toistamaan kysymyksen. Hän voi muotoilla kysymyksen toisella kerralla selkeämpään muotoon.

Jos lähdet vain arvailemaan, mitä haastattelija tarkoitti, on mahdollista, että vaikutat vastauksesi perusteella tyhmemmältä kuin oletkaan.

9 Työhaastattelu on loppumassa. Haastattelija tiedustelee, onko sinulla kysymyksiä. Mitä vastaat, kun kaikki valmistelemasi kysymykset on jo käyty läpi?

Haastatteluun on hyvä valmistautua miettimällä myös haastattelijalle ainakin pari kysymystä. Mutta jos asiat selviävät jo haastattelun aikana, ei lopuksi kannata väkisin kysyä itsestäänselvyyksiä.

Tilanteessa voi mainita jonkun haastattelussa jo käsitellyn aiheen ja osoittaa näin, että oli miettinyt kysymyksiä itsekin ennalta.

Testaa, miten pärjäät työhaastattelussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!