Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bisneslukion oppilailla kovat tavoitteet: ”Haluan olla etulinjassa viemässä suomalaista osaamista ulkomaille”

Lukiolainen Elisabeth Vu kuuluu Suomen nuoriin toivoihin. Hänen opinahjossaan Lauttasaaren bisneslukiossa opetellaan kylmäsoittamista, palvelujohtamista ja idänkaupan kiemuroita.

Ura
 
Työnantaja, tästä syystä kannattaa palkata nuori kesätöihin
Työnantaja, tästä syystä kannattaa palkata nuori kesätöihin
Lauttasaaren yhteiskoulun kansainvälisen liiketoiminnan linjan opiskelijat keksivät työnantajille neljä hyvää syytä, miksi nuori kannattaa palkata kesätöihin. Toimittaja: Jaakko Lyytinen, kuvaus: Kaisa Rautaheimo.

”Tiesin jo ala-asteella, että haluan tehdä bisnestä. Se on juuri se mun juttu”, Elisabeth Vu, 16, sanoo.

Hän käy lukion ensimmäistä luokkaa Lauttasaaren yhteiskoulun LYKin kansainvälisen liiketoiminnan linjalla Suomen toisessa ”bisneslukiossa”.

Vu puhuu kuutta kieltä: suomen ja vietnamin lisäksi englantia, ruotsia, ranskaa ja espanjaa. Hänen äitinsä on vietnamilainen, isänsä suomalainen ja äidin miesystävä venäläinen.

”Hain tähän lukioon, koska muualla Suomessa ei ole mitään tämän tapaista. Haluan olla etulinjassa viemässä suomalaista osaamista ulkomaille”, Vu sanoo.

Kokoushuoneen pöydällä on hiirenkorville selattu pokkaripainos Sixten Korkmanin Talous ja utopia -kirjasta. Pöydän ääressä istuvat Vun lisäksi lukiokaverit Inka Nummi, 16, Ellen Järnefelt, 17, ja Joonas Laurikainen, 18.

Kaikki ovat pukeutuneet mustiin. Ja kaikki tähtäävät bisnesuralle.

LYKin kansainvälisen liiketoiminnan linja kuulostaa vastaukselta elinkeinoelämän haaveisiin. Koulu, jossa opetetaan kaupallista ajattelua ja kansainvälisyyttä. Koulu, jossa opiskellaan matematiikan, kielten ja muiden yleissivistävien aineiden rinnalla esimerkiksi myyntiä, markkinointia, laskentaa ja rahoitusta sekä työelämän taitoja hyvin käytännönläheisesti. Kuten kylmäsoittoja ja palvelujohtamista.

Vuonna 2012 aloittanut linja syntyi, kun koulussa mietittiin, mihin LYKin lukio voisi erikoistua. Helsingissä oli tarjolla erikoislukioita taideaineista luonnontieteisiin, mutta LYKin historian ja yhteiskuntaopin opettaja Mikko Hakala keksi erilaisen painotuksen: kansainvälisen liiketoiminnan, kertoo LYKin rehtori Maarit Paldanius. Rehtori on juuri palannut Pekingistä. Siellä on sovittu yhteistyön yksityiskohdista paikallisen koulun kanssa.

”Lukion kakkosluokkalaiset lähtevät keväällä Pekingiin kymmeneksi päiväksi”, Paldanius kertoo. Kiinalaiset tulevat ensi syksynä vastavierailulle.

Kolmessa vuodessa bisneslukio on edennyt pitkälle. Kiinan lisäksi on solmittu suhteita muun muassa Venäjälle, Ruotsiin ja Baltian maihin, luotu yhteistyökuvioita yritysten kanssa ja kutsuttu luennoitsijoiksi tunnettuja vaikuttajia Esa Saarisesta Bruce Oreckiin.

Ensi syksynä koko LYKin lukion nimi muuttuu Kansainvälisen liiketoiminnan lukioksi.

Kansainvälistä linjaa vetävän Mia-Stiina Heikkalan mukaan yrityksiä ei ole vaikea houkutella tällaisen lukion kumppaneiksi.

”Nuoret oppivat kaupallisen ajattelutavan ja toimeliaan asenteen sekä kyvyn toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä”, Heikkala sanoo.

Tavoitteet ovat korkealla.

”Nämä tekijät edesauttavat Suomea rakentumaan kilpailukykyisemmäksi maaksi kansainvälisessä toimintaympäristössä.”

Viime syksynä lukiolaiset olivat vapaaehtoisina avustajina kasvuyritystapahtuma Slushissa. He työskentelivät narikassa. Ennen Slushia opiskelijat osallistuivat Aalto-yliopistossa entisen Yhdysvaltain suurlähettilään Bruce Oreckin luennolle, joka käsitteli palvelujohtamista.

”Bruce opetti, miten tyydytetään asiakkaan kaikki tarpeet”, Joonas Laurikainen kertoo.

”Jos asiakas kysyy, missä on vessa, et vain viittilöi suuntaa, vaan saatat hänet perille.”

Samalla tiiminvetäjät oppivat vertaisjohtamista. Siinä pomon pitää näyttää esimerkkiä ikätovereille. Lukiolaiset osaavat myös verkostoitua. Laurikainen kertoo solmineensa Slushissa kontakteja ja sopineensa jo töistä toisessakin tapahtumassa.

Lukion kakkosluokkaa käyvä Laurikainen, 18, oli viime lukuvuoden Ranskassa vaihto-oppilaana.

”Kävin yläasteen Aleksis Kiven peruskoulussa. Minulle oli selvää jo yläasteella, että haluan kauppikseen [kauppakorkeakouluun] lukion jälkeen”, yrittäjäperheessä kasvanut Laurikainen sanoo.

”Bisnes on aina kiinnostanut minua. Siinä voi haastaa itsensä ja on mahdollisuudet edetä ja menestyä. Siinä ei ole rajoituksia, kaikki riippuu motivaatiosta.”

LYKin liiketoimintalinjalla painotetaan tekemistä. Kaikessa opetuksessa teoria on pyritty linkittämään käytäntöön mahdollisimman tiiviisti.

”Meille ei kerrota, miten pitää tehdä, vaan asioista pitää omatoimisesti ottaa selvää”, Laurikainen kertoo.

Lukion yleissivistävät oppiaineet on yhdistetty kaupallisiin teemoihin aina kun se on mahdollista. Esimerkiksi talouden lukutaitoa opetetaan talousmatematiikan kursseilla, selkeää viestintää äidinkielessä ja globaalia markkinataloutta historian kurssilla.

Kv-linjan oppilaille on tarjolla 13 valinnaista kurssia, jotka käsittelevät esimerkiksi myyntiä ja markkinointia, yritysjuridiikkaa, johtamista ja palveluntuottamista. Koulussa voi opiskella myös kiinan kieltä. Inka Nummi on siitä innoissaan. Hän on asunut nuorempana Kiinassa.

”Maailmankuvani muuttui. Kiinassa näki esimerkiksi, miten ihmisillä on erilainen suhde yrittäjyyteen kuin Suomessa.”

Harvinaisempien kielten lisäksi lukiossa on tarjolla eksoottiselta kuulostava kurssi Export Russia. Siinä perehdytään venäläiseen kauppakulttuuriin, kertoo kurssia vetävä venäjän ja ranskan opettaja Elina Rögård.

Kurssilla ei opiskella venäjää, mutta kyrilliset aakkoset opetellaan käyntikorteista ja logoista. Tarkoitus on oppia idänkaupan kulttuuria ja tapoja. Kurssi huipentuu päivämatkaan Pietariin.

”Kurssi on täsmäisku Venäjälle bisnesmielessä”, Rögård sanoo.

Äidinkielen kursseilla opetellaan selkeää viestintää. Puhetaidon lisäksi oppilaat harjoittelevat neuvottelutaitoja kuvitteellisten työtilanteiden, kuten työhaastatteluiden avulla, kertoo äidinkielen opettaja Anna-Maria Kivioja.

”Yrityksissä sanotaan usein, että insinööritaidot oppii työssä, mutta kommunikaatiotaitoja pitäisi opettaa koulussa enemmän juuri työelämän tarpeita varten”, Kivioja sanoo.

Kommunikaatiotaitoja tarvitaan vaikkapa puhelinmyynnissä. Viime syksynä lukiolaiset ja yhdeksännen luokan ekonomian opiskelijat toteuttivat myyntiprojektin yhdessä liikkeenjohdon konsulttitoimisto Seedin kanssa.

Koululaiset ottivat selvää, mihin firmoihin kannattaisi kaupata Seedin analyysituotetta, jolla arvioidaan yritysten kilpailukykyä. Sitten harjoiteltiin myyntipuheita, laadittiin yhdessä oikeanlainen sähköposti ja tartuttiin luuriin. Monet puhelut olivat myyntislangilla ”kylmäsoittoja”, puheluita potentiaalisille asiakkaille, joihin ei oltu aiemmin yhteydessä.

”Saimme todella hyvin tapaamisia. Se yllätti meidätkin”, kertoo projektijohtaja Tanja Haapamäki Seedistä.

Koululaisten soitot eivät ole vielä johtaneet kauppoihin, mutta tarjouksia on Haapamäen mukaan tullut muutamia. Seedille hanke oli ”yhteiskuntateko”, nuorten auttamista.

”Olemme käyneet tapaamisissa yhdessä koululaisten kanssa. Olemme opastaneet heitä siinä, miten myyntikäynnillä toimitaan”, Haapamäki kertoo.

Lukion kakkosluokkalaisen Ellen Järnefeltin mielestä maailmankuvaa avartavasta lukiosta on hyötyä, vaikka ei päätyisikään bisnesuralle.

”Ei tämä sitoudu pelkästään kaupallisuuteen. Tuli meistä sitten juristeja tai lääkäreitä tai mitä vaan, nämä asiat auttavat”, Järnefelt sanoo.

Koulussa oppii lukiolaisten mielestä ennen kaikkea oma-aloitteisuutta.

”Opimme organisoimaan, jakamaan vastuuta ja delegoimaan”, Järnefelt sanoo.

Bisneslinjan oppilaat vaativat paljon myös opettajiltaan.

”Suomessa kouluissa pitäisi olla vähemmän opettajia ja enemmän inspiroijia. Täällä oppilaat otetaan paljon enemmän mukaan opetukseen kuin muualla”, Elisabeth Vu sanoo.

Monella koulun opettajalla on taustaa muualta kuin koulumaailmasta. Mia-Stiina Heikkala on kauppatieteilijä ja hän työskenteli ennen koulumaailmaa pitkään yritysmaailmassa. Venäjän opettaja Elina Rögård työskenteli valmistuttuaan idänkaupassa.

”Minusta tämän lukion konsepti pitäisi laajentaa muualle”, Ellen Järnefelt sanoo.

”On naiivia ajatella, että jos käy lukion hyvin, olisi valmis tekemään töitä. Teoria pitää osata tuoda käytäntöön.”

LYKin kansainvälisen liiketoiminnan linjalla on avointen ovien päivä 21. tammikuuta. www.lukioliiketoiminta.fi

Oikaisu 18.1. kello 11.30: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, LYKin kansainvälisen liiketoiminnan linja ei ole Suomen ainoa bisneslukio. Myös Tampereen yliopiston normaalikoulussa on BN-linja eli talous- ja elinkeinoelämän linja.

Kaisa Rautaheimo / HS
Joonas Laurikainen, Inka Nummi, Ellen Järnefelt ja Elisabeth Vu opiskelevat Lauttasaaren yhteiskoulun kansainvälisen liiketoiminnan linjalla.
Joonas Laurikainen, Inka Nummi, Ellen Järnefelt ja Elisabeth Vu opiskelevat Lauttasaaren yhteiskoulun kansainvälisen liiketoiminnan linjalla.
Kaisa Rautaheimo / HS
Joonas Laurikainen, Ellen Järnefelt, Elisabeth Vu ja Inka Nummi opiskelevat Lauttasaaren yhteiskoulun kansainvälisen liiketoiminnan linjalla. Mia-Stiina Heikkala on heidän linjajohtajansa.
Joonas Laurikainen, Ellen Järnefelt, Elisabeth Vu ja Inka Nummi opiskelevat Lauttasaaren yhteiskoulun kansainvälisen liiketoiminnan linjalla. Mia-Stiina Heikkala on heidän linjajohtajansa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!