Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lue bisneslukiolaisten vinkit kesätöiden hakemiseksi

Ura
 
Helsingin Sanomat
Kaisa Rautaheimo / HS
Joonas Laurikainen, Elisabeth Vu, Inka Nummi ja Ellen Järnefelt opiskelevat Lauttasaaren yhteiskoulun kansainvälisen liiketoiminnan linjalla ja antavat vinkkejä kesätöiden hakuun.
Joonas Laurikainen, Elisabeth Vu, Inka Nummi ja Ellen Järnefelt opiskelevat Lauttasaaren yhteiskoulun kansainvälisen liiketoiminnan linjalla ja antavat vinkkejä kesätöiden hakuun. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Lauttasaaren yhteiskoulun kansainvälisen linjan opiskelijat keksivät monta syytä, miksi yrityksen kannattaa palkata nuori kesätöihin.

Nuoret tuntevat uudet ilmiöt. Koulutyö opettaa ahkeruutta. Nuoren palkkaaminen on myös investointi tulevaisuuteen.

Hyvistä syistä huolimatta erityisesti alle 18-vuotiaiden on vaikea saada töitä kesäksi. Moni firma palkkaa mieluummin täysi-ikäisiä, jotta juridisia seikkoja ei tarvitse erikseen miettiä.

Miten töitä sitten löytää? LYKin opiskelijat luottavat henkilökohtaisiin kontakteihin. ”Parempi soittaa tai mennä paikan päälle kysymään töitä kuin lähettää sähköpostia”, Ellen Järnefelt sanoo. Hän on ollut kesätöissä startupissa ja syksystä lähtien osa-aikaisena Stockmannilla.

Yhteyttä kannattaa ottaa myös sellaisiin firmoihin, jotka eivät edes hae kesätyöntekijöitä, sanoo Joonas Laurikainen: ”Hyvä tekijä voi löytää piilotyöpaikan.”

Lukiolaiset ovat opetelleet verkostoitumista yritysvierailuillaan. He suosittelevat samaa keinoa muiden koulujen oppilaille.

Vaikka työkokemusta ei olisi vielä kertynyt, hakemukseen kannattaa listata taitoja, joita on kertynyt koulun projekteissa ja harrastuksissa. Esimerkiksi mahdollinen koodaamistaito kannattaa mainita hakemuksessa.

Viime kesänä kunnat tarjosivat kesätöitä noin 45 000 nuorelle. Yrityksissä paikkoja oli tarjolla runsaat 100 000. Esimerkiksi K- ja S-ryhmä palkkaavat tuhansia nuoria. Myös esimerkiksi seurakunnat tarjoavat töitä tuhansille nuorille hautausmaiden hoitajina.

Yleensä kesätyöpaikkojen haku alkaa maaliskuussa, mutta metsästys kannattaa aloittaa jo aiemmin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!