Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kateus johtaa työelämässä itsensä ja muiden aliarvioimiseen – mutta kateuden voi kääntää myös voimavaraksi

Kateus on pohjimmiltaan tyytymättömyyttä itseen, ja se on yleistä kaikilla organisaatiotasoilla, sanoo psykologi Juha Arikoski.

Ura
 
Marja Repo
Colourbox
Kuva: Colourbox
Fakta

 Toimi näin . . .

. . . jos olet kateellinen

 Kehitä itsetuntemustasi. Tiedosta tunteesi, tunnista ja tunnusta (edes itsellesi).

 Ole kiitollinen siitä mitä sinulla on. Arvosta itseäsi ja muita sellaisena kuin he ovat.

 Kiitä ja kehu itseäsi ja muita. Opettele puhumaan hyvää toisten selän takana.

 Pohdi kuinka paljon olet valmis ponnistelemaan saavuttaaksesi saman? Mieti, tarvitsetko todella samaa? Luovu siitä, mikä ei ole mahdollista.

 

. . . jos olet kadehdittu

 Koe myötätuntoa ja anna myönteistä palautetta asioista, joissa kadehtija on hyvä.

 Opi ja säilytä asenne: kaikissa ihmisissä on jotain hyvää.

 Ota asia puheeksi, kerro miten koet toisen käytöksen. Älä kuitenkaan mainitse sanaa kateus, koska siten nostatat puolustusmekanismin muurin.

 Ota asia esiin lähiesimiehen kanssa, jos aiemmat toimet eivät johda muutokseen.

Vinkit antoi psykologi Juha Arikoski.

Onko kollegasi sinulle kateellinen hyvin menneestä projektista? Tunnetko itse kateutta työtoveriasi kohtaan, jota pomo jälleen kerran kehui? Älä huoli, havaintosi ja tunteesi eivät ole poikkeuksellisia.

”Kateus on todella yleistä, mutta siitä puhuminen työpaikoilla on harvinaista”, Management Institute of Finlandin johtaja, psykologi Juha Arikoski sanoo. Arikosken mukaan pitkään jatkunut talouden matalasuhdanne on kasvattanut kateuteen liittyviä ongelmia työpaikoilla.

”Työpaikoilla tehdään vaikeita ratkaisuja ja syntyy tilanteita, joissa aina joku saa enemmän kuin toinen tai toiset, ja se synnyttää kateutta.”

Arikosken mukaan kateus on pohjimmiltaan tyytymättömyyttä itseen, ja se on yleistä kaikilla organisaatiotasoilla. Esimerkiksi kateellisen esimiehen alainen ei saa olla häntä parempi.

Tämä johtaa siihen, että pomo väheksyy alaistensa suorituksia. Hän saattaa naamioida kateutensa aiheettomaksi kritiikiksi, Arikoski selittää. Epävarma esimies valitsee lähipiiriinsä ainoastaan henkilöitä, jotka ovat kyvyiltään keskinkertaisia. Kukaan muu kuin pomo ei saa kukoistaa!

Kateudesta tulee ongelma silloin, jos sitä ei tunnisteta ja tunnusteta. Se muuttuu hallitsemattomaksi ja myrkyttää työpaikan ilmapiirin, kertoo lääkärikeskus Aavan työterveyspsykologi Maarit Koskinen.

Koskinen ratkoo työkseen työyhteisöjen ristiriitatilanteita.

Kateus vahingoittaa aina kadehtijaa, sen kohdetta ja työyhteisöä. Koskisen mukaan kateus voi aiheuttaa pahimmillaan kiusaamista, tiedonpanttaamista, mustamaalaamista, pahansuopaista juoruilua ja sosiaalista eristämistä.

”Harva uskaltaa puhua kateudesta, vaikka se on normaali tunne. Jos kateutta ei tunnisteta ja hyväksytä itsessä, se estää aitojen ratkaisujen löytymisen työyhteisössä”, Koskinen toteaa.

Jokainen on nähnyt toisen muuttuvan kasvoiltaan vihreäksi, mutta kuinka tunnistaa oma kateus?

”Joskus arjessa voi tulla kateuden puuska, harmistuksen tunne, joka on helppo tunnistaa ja joka menee nopeasti ohi. Jäytävää, vuosia jatkuvaa kateutta on jo itse vaikeampi tunnistaa”, Arikoski toteaa.

Syynä ovat kateuteen liittyvät kielteiset tunteet kuten viha ja häpeä, jotka puolestaan liittyvät usein toisiin vähintään yhtä kielteisiin tunteisiin kuten ahneuteen ja mustasukkaisuuteen.

”Kielteiset tunteet tekevät oman kateuden tunnistamisen vaikeaksi”, Arikoski selittää.

Ja jos vaikka olisi tunnistanut oman kateutensa, siitä puhuminen on yleensä vaikeaa. Toisen kuviteltu tai todellinen paremmuus muistuttaa omasta vajavaisuudesta, ja se uhkaa itsearvostusta. Sitä paitsi on noloa haluta samaa, mitä toisella on.

Arikoski antaa esimerkkejä, joista oman kateuden voi tunnistaa. Silloin todennäköisesti kadehtii ihmistä, jos ihailee häntä ylettömästi tai jos kokee itsensä syylliseksi ja mitättömäksi hänen rinnallaan.

Kateutensa voi tunnistaa myös siitä, että on vaikea aidosti iloita toisen menestymisestä. Vahingonilon kokeminen toisen tehdessä virheen on jo lähellä hallitsematonta kateutta.

Itseen kohdistuvan kateuden taas tunnistaa toisen pahansuopaisesta käytöksestä. Kateellinen sabotoi muiden menestyksen ja suuntaa energiansa toisten onnistumisen estämiseen. Kateus muuttuu kiusaamiseksi tai sivuseikoista riitelyksi. Pahimmillaan kadehtiva ihminen voi jämähtää omaan negatiivisuuteensa eikä kykene tekemään yhteistyötä.

Arikosken mukaan kateudesta johtuvia ongelmia ei pitäisi hoitaa tasapäistämällä.

”Kadehdittu saattaa ryhmäpaineessa jopa alentaa itseään, ettei vain olisi toisia parempi ja erottuisi massasta ja aiheuttaisi muille kateuden tunteita. Se vähentää työn tuottavuutta”, hän varoittaa.

”Kateus voitetaan työyhteisössä siten, että arvostetaan yhdessä tekemistä ja yksilösuorituksia tasapainoisesti. Luodaan kulttuuri, jossa autetaan muita. Vaikka missio ja arvot tuntuvat juhlapuheelta, otetaan ne käytäntöön ja eletään niiden mukaisesti. Annetaan jokaisen työlle arvo ja kehutaan, kun aihetta on, ” Arikoski neuvoo.

Huonosta maineestaan huolimatta kateus ei Arikosken mukaan ole paha asia.

”Kateus on synnynnäistä. Se kertoo ihmisen omista arvoista, tarpeista ja unelmista.”

Se siis auttaa meitä tunnistamaan tarpeitamme ja pyrkimään niitä kohti. Ja kun on tunnistanut kateutensa, saattaa huomata siinä piilevät runsaat energiat ja mahdollisuudet.

Myönteiseksi käyttövoimaksi muuttunut kateus on esimerkiksi sitä, että pyrkii suoriutumaan kilpailijaa paremmin.

”Kateuteen liittyvä vertailu saa kadehtijan yrittämään parastaan ja pinnistelemään samaan asemaan kuin kateuden kohde. Jos kateuteen suhtaudutaan oikein, siitä saadaan voimakas käyttövoima hyvien tulosten ja menestyksen saavuttamiseen”, Arikoski toteaa.

Terve kilpailu on positiivinen asia monessa työyhteisössä, Arikoski huomauttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!