Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toisenlainen yrittäjätarina: Raha menetti merkityksensä

Sanna Iso-Markun arvomaailma mullistui, kun hän alkoi pyörittää tamperelaista Lempi-puotia.

Ura
 
Reijo Hietanen
Lähiruokaan keskittynyt Lempi-puoti muutti tamperelaisen Sanna Iso-Markun elämän.
Lähiruokaan keskittynyt Lempi-puoti muutti tamperelaisen Sanna Iso-Markun elämän. Kuva: Reijo Hietanen
Kuka?

Sanna Iso-Markku, 43

 Omistaa tamperelaisen Lempi-puodin eli lähiruokaan keskittyvän kauppa-leipomo-lounaskahvilan.

 Työskennellyt aina ruoan parissa, viimeksi Rönnvikin viinitilalla.

 Lempin ostaminen toukokuussa 2013 muutti arvomaailmaa.

 Asuu Kangasalla.

Tärkeä käänne urallasi?

Uskalsin ostaa ruokapuoti Lempin ja lähteä siihen yrittäjäksi. Olin aikoinaan kymmenisen vuotta Kotipizza-yrittäjänä, joten yrittäjyys ei ollut vierasta, mutta Kotipizza on konseptiketju. Siinä on hyvin tarkkaan määritelty, miten toimitaan. Se on täysin erilaista yrittämistä.

Miten päätös syntyi?

Ajatus oli kytenyt varmaan viisi tai kuusi vuotta. Yhdellä kesälomalla luin jotain aikakauslehteä. Silloin Suomessa ei ollut vielä paljoa lähiruokapuoteja tai -toreja, ja yhdestä tällaisesta oli juttu lehdessä. Tuli olo, että nyt tiedän, mitä minusta tulee isona. On kuitenkin iso prosessi lähteä perustamaan alusta asti liikettä, ja jotenkin aika ei vain ollut kypsä. Paljon myöhemmin, maaliskuussa 2013, menin käymään mol.fi-sivuilla. Lempi oli siellä myynnissä. Samalta istumalta soitin omistajille.

Mitä päätöksestä seurasi?

Se muutti eniten omaa arvomaailmaa, ei pelkästään suhteessa ruokaan, vaan myös suhteessa moniin muihin asioihin. Arvomaailma muuttui hyvin paljon humaanimmaksi ja pehmeisiin arvoihin keskittyväksi. Raha on sinällään menettänyt merkityksensä. Ei ole enää tärkeää, kuinka paljon tienaan tai onko uusia tavaroita. Kun on vähään tyytyväinen, tämä elättää.

Sanoit, että myös suhde ruokaan muuttui. Miten?

Äidillä on aina ollut isot kasvimaat, ja olemme käytännössä läpi vuoden syöneet oman maan antimia. Oikean ruoan syömiseen on kasvanut. Puhtaan ruoan ja pientuottajien arvostus on kuitenkin entisestään noussut. Jos vaihtoehtona on ottaa luomua tai reilun kaupan tuote tai mielellään molemmat, niin on ensisijainen valintani.

Kerro yrityksestäsi.

Minun myötä puotiin tuli kahvila ja aiempaa laajempi leipomo. Arkisin on aina keittolounas, jonka raaka-aineet tulevat puodista. Ajatus on, että hävikki saadaan mahdollisimman pieneksi. Meillä ei ole viikon ruokalistaa netissä, koska en tiedä sitä etukäteen. Suurin piirtein edellisenä päivänä katselen vihannestiskiä ja mietin, mikä alkaa näyttää siltä, että siitä pitää päästä eroon. Nyt sen voi jo sanoa. Kun aloitin, maailma ei ollut vielä kypsä siihen, että olisi voinut hävikkiruoalla mainostaa. Ajatus oli sellainen, että jostain pilaantuneesta ruoasta tehdään lounasta.

Mikä työssä on kivointa?

Ihan ehdottomasti tärkeintä on ihmiset ja ihmisten kohtaaminen. Tykkään tehdä asiakaspalvelutyötä, ja tykkään tehdä ruokaa ja leipoa. Niin väsynyt en ole, että minua ärsyttäisi alkaa vääntää ruisleipätaikinaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!