Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko työnantaja irtisanoa ja tarjota nollasopimusta?

Ura
 
Helsingin Sanomat

Toistaiseksi voimassa oleva työsopimukseni irtisanottiin taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin vedoten. Parin viikon päästä minut pyydettiin takaisin tekemään samaa työtä, mutta nyt niin sanotulla nollasopimuksella. Aiempi työsuhteeni oli kokoaikainen. Voiko työnantaja toimia näin?

”Työsopimuslain mukaan työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä.

Työnantajalla on oikeus irtisanoa työsopimus esimerkiksi silloin, kun työ on taloudellisista, tuotannollisista tai toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi.

Työn vähäinen vähentyminen ei riitä irtisanomiseen.

Oikeuskirjallisuudessa on esitetty erilaisia näkemyksiä siitä, mitä käytännön työelämässä tarkoitetaan työn pysyvällä vähentymisellä. Arviot vaihtelevat 90 päivästä jopa 15 kuukauteen.

Jos irtisanomisaikana ilmaantuu työntekijälle sopivaa työtä, sitä on tarjottava hänelle. Irtisanomisaikaa seuraa yhdeksän kuukauden takaisinottovelvollisuus.

Vaihtoehtona yksittäisen työntekijän irtisanomiselle voi joissain tilanteissa olla esimerkiksi työajan tai työtehtävien muuttaminen irtisanomisaikaa noudattaen.

Nollasopimuksen tarjoaminen juuri irtisanotulle työntekijälle samaan työhön herättää kysymyksiä. Tuotannollinen syy työntekijän irtisanomiseen voidaan kyseenalaistaa: uuden, toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen tarjoamisesta voisi päätellä, että vanha työ ei ole vähentynyt pysyvästi.

Jatkuvan työsuhteen tarjoaminen antaa viitteitä pysyvän työvoiman tarpeesta. Tarjotun työn määrästä riippuu, onko vanhan työsopimuksen perusteella suoritettu työ vähentynyt olennaisesti.

Mitä enemmän uudella työsopimuksella tehty työ sisällöltään ja ajallisesti muistuttaa vanhaa työtä, sitä todennäköisempää on, että työntekijä on irtisanottu perusteetta eli ilman asiallista ja painavaa syytä.

Nollasopimus asettaa työntekijän alisteiseen asemaan monestakin syystä. Sen vastaanottaminen ei esimerkiksi takaa vähimmäistuntimäärää. Myös riittävän työttömyysturvan kerryttäminen tai työssäoloehdon täyttyminen voi olla epävarmaa.

Työntekijän kannattaa tällaisessa tapauksessa ottaa yhteyttä ammattiliittoonsa tilanteen arvioimiseksi.”

Patrik Stenholm

lakiasiainpäällikkö, varatuomari, Ammattiliitto Pro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!