Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettajan, muusikon ja lääkärin työt tuskin katoavat – Testaa, onko unelmien ammattisi uhattuna

Ura
 
Intuitio, luovuus ja keksiminen

Ihminen voittaa luovuutta ja innovointia vaativissa tehtävissä koneen myös vuonna 2030. Vaikka tekoälyä kehitetään, kone ei ajattele aidon itsenäisesti. Yrittäjien, liikkeenjohtajien, innovaatioiden kehittäjien, myynnin ja markkinoinnin ydintehtävät säilynevät, samoin valokuvaajien, muusikoiden, kuvataiteilijoiden sekä tuote- ja vaatesuunnittelijoiden työt.

Sosiaalinen vuorovaikutus

Kun ihmiset kohtaavat, puheen sisältöä jopa keskeisemmässä osassa vuorovaikutuksessa ovat eleet, kehon kieli, puhetapa ja henkilöiden välinen aiempi historia. Ihminen on koneeseen verrattuna ylivertainen viestijä myös vuonna 2030.

Ihmisten kohtaaminen on esimerkiksi lääkärin tai hoitajan työn ydintä.

Motivointi, opetus ja viihde

Nämä alat ovat monelta osin jo pitkälle digitaalisia. Mutta kone tuskin korvaa ihmistä, koska ihminen motivoituu ja oppii paremmin, kun häntä kannustamassa ja ohjaamassa on toinen ihminen. Opettajat, puheterapeutit ja opetusalan johtajat ovat turvattujen ammattien kärjessä.

Aistit ja motoriikka

Ihminen säilyttää motoriikassa ja aistitasolla etumatkan koneisiin vielä vuosikymmeniä. Monet tehtävät rakennustyömailla ja sairaaloissa jäävät yhä ihmiselle, vaikka robotiikka kehittyy.

Etiikka, moraali ja politiikka

Etiikka- ja moraalikysymykset ovat keskenään ristiriitaisten periaatteiden ja tavoitteiden välistä tasapainottelua, samoin usein politiikka. Automatisointi ei sovellu niihin. Papin ja muiden uskonnollisen elämän erityisasiantuntijoiden ammatit kuuluvat vähiten uhattujen tehtävien joukkoon.

Tekniikka

Yhteiskunnan teknistyminen luo jatkuvasti uusia tarpeita - ja uudenlaisia töitä. Kaiken tekniikan takana on ihminen. Ihmistä tarvitaan aina ensin keksimään, että jollekin uudelle tekniikalle olisi käyttöä – ja sitten kehittämään tuota tekniikkaa. Tekniikan kehittämisessä, valmistamisessa, markkinoinnissa, myynnissä, käytössä, ylläpidossa ja kierrätyksessä tarvitaan sekä ihmistä että konetta. Sovellusarkkitehdit, tietokantasuunnittelijat ja ICT-alan erityisasiantuntijat ovat yksiä turvatuimmista ammateista.

 

Lähde: Mika Pajarinen ja Petri Rouvinen, Etlatieto

Testaa, kuinka uhattu on unelma-ammattisi:

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!