Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Benjamin Peltonen teki ammatinvalintatestin, mutta ei ymmärtänyt sen tulosta

Laulaja ja Instagram-julkkis Benjamin Peltonen tulkitsi ammatinvalinta­testien tuloksia vanhan oponsa avulla.

Ura
 
Benjamin Peltonen kommentoi hänelle suositeltuja ammatteja
Benjamin Peltonen kommentoi hänelle suositeltuja ammatteja
Laulaja Benjamin Peltonen teki HS:n pyynnöstä kaksi ammatinvalintatestiä. Videolla hän kertoo, miten reagoi kolmeen hänelle sopivimmiksi määriteltyyn ammattiin. Toimittaja Virve Rissanen, kuvaus ja leikkaus Janne Järvinen

Agronomi. ”Mitä se edes tarkoittaa?” Benjamin Peltonen, 18, on juuri tehnyt ammatinvalintatestin, jonka mukaan hänestä pitäisi tulla agronomi. Ensin täytyy selvittää, mikä se on.

Mol.fi:n mukaan agronomit työskentelevät maatalouden asiantuntija- neuvonta- ja kehitystehtävissä.

”En välttämättä lähtisi siihen”, Peltonen naureskelee, vaikka ainakin sukunimen perusteella maatalousala sopisi hyvin.

Peltosen ei onneksi tarvitse miettiä koulutusvaihtoehtoja kuumeisesti juuri nyt. Hän palasi äskettäin seitsemänneltä Espanjan-kiertueeltaan, jossa fanilaumat ympäröivät hotellia ja kaupan kassakin tunnisti vaaleatukkaisen laulajan.

Instagram-kuvilla julkisuuteen noussut nuori mies tekee nykyään musiikkia artistinimellä Benjamin. Hänellä on levytyssopimus Warner Music Finlandin kanssa ja uusi levy tulossa. Jo Instagram-aikoina Peltosella oli enemmän seuraajia ulkomailta kuin Suomesta, ja Espanjassa hänen musiikkiuransa urkenee kovaa vauhtia.

”Fanit saattavat juosta perään ja tulla halaamaan”, Peltonen kuvailee.

Fanien hehkutuksen ympäröimänä jo pari vuotta elänyt Peltonen ei ole tehnyt vielä muita urasuunnitelmia, mutta hän tiedostaa, että suunnitelma b saattaa joskus tulla tarpeeseen. Annetaan siis ammatinvalintatestin kertoa lisää ehdotuksia.

Matkaopas.

”Se oli itse asiassa haaveammattini lapsena!” Peltonen riemastuu. Testin mukaan matkaoppaan ammatti sopisi hänelle toisiksi parhaiten. Pienenä hän katseli matkaoppaita ihaillen.

”Ajattelin, että heillä on kiva elämä, kun saa olla ulkomailla ja tehdä ihmisten kanssa hauskoja juttuja”, Peltonen kertoo.

Samaa hän saa toisaalta tehdä nytkin. Moni nuori voi kadehtia elämää, jossa käydään keikkailemassa Espanjassa ja saadaan Instagram-kuville aina yli 20 000 tykkäystä. Peltonen muistuttaa, että elämä on silti ihan normaalia.

”Mullakin on huonoja päiviä, ja välillä tunnen itseni yksinäiseksi.”

Sitten hän myöntää jotain yllättävää.

”Ikävöin joskus tosi paljon kouluun. Ihan jo sitä koulumatkaa, kävelyä bussipysäkille – ja jopa läksyjä.”

Viimeksi hän kävi koulussa syksyllä 2015, lukion toisen luokan ensimmäisen jakson. Sitten musiikkikiireet veivät mennessään.

Moni kritisoi Peltosen ratkaisua jäädä pois koulusta, ja se on hänelle itselleenkin kova pala. Laulajan uraa hän kuvaa kuitenkin mahdollisuutena, jota ei nyt voi jättää käyttämättä.

”Ennen välitin enemmän siitä, mitä muut ajattelivat päätöksistäni. Huomasin kuitenkin tulevani onnellisemmaksi, kun en anna muiden vaikuttaa niin paljon siihen mitä teen.”

Esimerkkinä hän mainitsee lukion valinnan. Alppihiihtoa harrastanut Peltonen sai paikan Tahkon Alppikoulusta, jossa kilpaurheilun pystyy yhdistämään koulunkäyntiin. Hän jätti kuitenkin menemättä kouluun kavereidensa mielipiteiden sekä oman epävarmuutensa takia.

Tästä hetkestä katsottuna päätös tosin kannatti.

”Jos olisin mennyt, tämä mahdollisuus olisi saattanut mennä ohi. Viettäisin suurimman osan päivästäni rinteessä, toisin kuin nyt, kun olen studiossa ja keikkalavoilla”, Peltonen sanoo.

Outi Pyhäranta / HS
Instagram-kuvistaan tunnetuksi noussut Benjamin Peltonen on tottunut poseeraamaan.
Instagram-kuvistaan tunnetuksi noussut Benjamin Peltonen on tottunut poseeraamaan.

Yksi on varma: lukion Benjamin Peltonen haluaa käydä loppuun, vaikka sitten aikuislukiossa Helsingissä.

”Pidän koulutusta tärkeänä varmaankin siksi, että vanhempani ovat molemmat korkeasti koulutettuja.”

Peltonen ei mielestään ole lukijatyyppi, vaan oppii mieluiten tekemällä. Hän ei ollut hyvä koulussa, mutta tykkää ottaa asioista selvää ja oppia uutta jatkuvasti.

Tällä hetkellä opiskeluintoa saa purettua Espanjan-tunneilla. Peltonen käy joka viikko yksityisopettajan luona opiskelemassa espanjaa, jotta pystyisi juttelemaan faneilleen ja toimittajille siellä paremmin.

”Olen opiskellut espanjaa nyt puoli vuotta, ja osaan sanoa yksinkertaisia lauseita.”

Otetaan ajatusleikki. Jos Benjamin Peltonen jonain aamuna heräisi ja huomaisi, että koko musiikkiura olikin vain unta, mitä hän tekisi?

”Ääh! Varmaan itkisin, vajoaisin sängynpohjalle ja katsoisin Netflixiä koko loppuelämäni”, Peltonen parkaisee.

”No kävisin kyllä sen lukion loppuun, mutta muusta en tiedä.”

Outi Pyhäranta / HS
Peltosta kummastutti, että hänestä ammatinvalintatestin perusteella pitäisi tulla agronomi
Peltosta kummastutti, että hänestä ammatinvalintatestin perusteella pitäisi tulla agronomi

Turvaudumme ammattiapuun ja soitamme Turkuun. Sieltä saamme avuksi Peltosen vanha opinto-ohjaajan Inka Halkivahan. Tätä kohtaa haastattelusta Peltonen myönsi jännittäneensä - onhan hän kuitenkin keskeyttänyt koulunkäynnin. Mitä jos opo suuttuu? Skype-yhteys aukeaa ja yhtäkkiä Halkivaha hymyilee ruudulla. Hän ei vaikuta vihaiselta.

He vaihtavat kuulumiset ruotsiksi, koska se on Benjamin Peltosen äidinkieli ja hänen entisen koulunsa opetuskieli. Peltonen pahoittelee, ettei ole ehtinyt opiskella. Sitten päästään opinto-ohjaukseen.

Mitä mieltä Halkivaha on Peltosen ammatinvalintatestin tuloksista, ja siitä, että ensimmäiseksi tuli niin kummallinen ammatti?

”Jotta ammatinvalintatestin tulos osuisi oikeaan, sen täytyisi olla todella laaja. Lyhyemmät testit ovat hyviä keskustelunavauksia”, Halkivaha sanoo.

Hänen mukaansa testeillä pyritään itsetuntemukseen. Tärkeää on myös oivaltaa, mitä ei halua.

”Onko sulla mielestäsi hyvä itsetuntemus?” hän kysyy Peltoselta.

”On, mutta en mä silti yhtään tiedä, mitä haluaisin tehdä aikuisena”, Peltonen vastaa.

Opo myöntää, että Peltosen tilanne on erikoinen, koska hän on jo nuorena päässyt niin pitkälle ja löytänyt jonkun uran. Moni muu seilailee opiskelupaikasta toiseen koko nuoruutensa.

Halkivahan mielestä Peltosen kannattaa miettiä, mitä kaikkea oman alan piirissä voi tehdä. Laulaja voi ryhtyä myös kappaleiden tekijäksi tai tuottajaksi ja kouluttautua siihen.

”Tuota en ollut miettinyt! Levy-yhtiössä tehdään kaikkea mielenkiintoista. Ehkä siirryn niihin muihin hommiin, jos en jaksa enää seistä lavalla”, Peltonen toteaa.

Toinen hänen tekemänsä ammatinvalintatesti luonnehti Peltosta ”ennustavaksi neuvonantajaksi”. Tuloksen mukaan hän pitää oppimisesta ja tarvitsee työn, joka mahdollistaa luovuuden. Se kuulostaa osuvalta.

Halkivaha lisää, että Peltonen voisi sopia työhön, jossa ollaan paljon ihmisten kanssa. Sellaista hänen työnsä on nytkin. Peltonen nyökyttelee.

Tänä selfieiden aikakautena monen haaveammatti tuntuu olevan julkkis. Opon mielestä tällainen ajatus menee helposti nuorten aliarvioimiseksi. Nuoret pystyvät kyllä tarkastelemaan vahvuuksiaan ja punnitsemaan erilaisia tulevaisuudensuunnitelmia.

Entä jos kuitenkin haluaa julkkikseksi? Siitä Benjamin Peltosella on vahva mielipide.

”Mä inhoan sitä sanaa. Työ on työtä, ja julkisuus tulee sen sivutuotteena.”

Sopisivatko sinulle samat ammatit kuin Benjaminille? Tee Benjaminin tekemät ammatinvalintatestit.

HS:n ammatinvalintatesti

TAT:n Duunikone

Outi Pyhäranta / HS
Benjamin Peltosen lukion opinto-ohjaaja Inka Halkivaha keskusteli Skypen välityksellä mahdollisista vaihtoehdoista musiikkiuralle.
Benjamin Peltosen lukion opinto-ohjaaja Inka Halkivaha keskusteli Skypen välityksellä mahdollisista vaihtoehdoista musiikkiuralle.
These careers Benjamin got from a career choice test - and this is how he reacts
These careers Benjamin got from a career choice test - and this is how he reacts
Finnish singer Benjamin Peltonen took career choice tests. In this video he tells us what he thinks about the top 3 recommended careers for him.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!