Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ystävät kannustivat Paula Halkolaa hakemaan johtajanpaikkaa – ja se kannatti

Tamperelainen Halkola haki 30-vuotiaana Lastenkirjainstituutin johtajaksi ja sai paikan.

Ura
 
Reijo Hietanen
Paula Halkola ajattelee, että tarinat ovat elämän rikkaus. Ne ruokkivat luovuutta, jota tarvitaan esimerkiksi uusien innovaatioiden ja toimintatapojen kehittämiseen, hän perustelee.
Paula Halkola ajattelee, että tarinat ovat elämän rikkaus. Ne ruokkivat luovuutta, jota tarvitaan esimerkiksi uusien innovaatioiden ja toimintatapojen kehittämiseen, hän perustelee. Kuva: Reijo Hietanen
Kuka?

Paula Halkola, 31

 Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja vuoden 2015 alusta.

 Aiemmin työskennellyt

muun muassa kirjallisuustapahtumien tuottajana ja sanataideohjaajana.

 Valmistui filosofian maisteriksi yleisestä kirjallisuustieteestä 2014.

 Asuu Tampereella.

Tärkeä käänne urallasi?

Aloitin vuosi sitten Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtajana. Se oli minulle uusi asema ja rooli: olen johtaja ja esimies valtakunnallisessa organisaatiossa. Oli henkisesti iso käänne, että uskalsin astua isoihin saappaisiin ja vielä nuorena naisena.

Mikä sai uskaltamaan?

Aiemmin Lastenkirjainstituutin johtajat ovat olleet kirjallisuuden tutkijoita. Mietin pitkään, laitanko hakemusta, koska olen taustaltani niin erilainen ja johtajaksi nuori. Minut sai uskaltamaan ystäviltä ja kollegoilta tullut palaute. Sain monta kehotusta, että hei Paula, pitäisiköhän sinun hakea tuota paikkaa. Siinä vaiheessa totesin itsekin ajatteluni naurettavuuden. Miksi en laittaisi hakemusta, jos paikka kiinnostaa minua? Valitsijat päättävät, olenko oikea ihminen tehtävään.

Miten työsi muuttui?

Olen taustaltani tuottaja. Olen tuottanut aika paljon kirjallisuustapahtumia ja työskennellyt sanataideohjaajana, ja viimeksi toimin pitkään lastenkulttuurin tuottajana Tampereen kaupungilla. Nyt olen saanut ottaa vähän kokonaisvaltaisemman roolin. Mietin koko instituutin tulevaisuutta, en yksittäisiä projekteja. Työnkuvaan kuuluu esimerkiksi instituutin koko hallinto sekä kotimaiset ja kansainväliset suhteet. Ennen kaikkea teemme lasten- ja nuortenkirjallisuuden edistämistyötä. Se on kehittämistehtäväni. Kuinka tässä ajassa saadaan lasten ja nuorten lukuharrastus jatkumaan? Ei ole mitään valmiita keinoja, vaan yksi tärkeä tehtävä on miettiä mahdollisia keinoja.

Miltä esimiesasema tuntuu?

Se on tuntunut yllättävän luontevalta. Tämäkin on sellainen puoli, jota en vielä pari vuotta sitten itsessäni nähnyt. Nuoret ja etenkin naiset saattavat kokea itsensä riittämättömäksi työyhteisössä ja vähätellä itseään. Olen huomannut tämän muutoksen myötä, että minusta on vaikka mihin. Minusta on esimieheksi ja johtajaksi ja visioimaan ja verkostoitumaan.

Mitä haluat seuraavaksi saavuttaa?

Tavoite on, että saataisiin aikaan lukuharrastuksen uusi nousu. Tiedän, että minulla on mahdollisuudet vaikuttaa siihen, ja se on minulle iso haaste. Miten voi tarjota lapsille motivaattorin lukemiseen? Lukemisesta on meille hirveästi hyötyä, mutta se ei ole avain, josta lähteä liikkeelle. Avain voisi löytyä esimerkiksi rohkeasti virtuaalimaailmaan levittäytyvien sovellusten avulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!