Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa investoinniksi kelpaa vain tehdas, ja mieluiten sellutehdas

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Vuonna 2000 Suomen bruttokansantuote asukasta kohti oli 26 000 euroa. Vuonna 1900 se oli samassa rahassa laskettuna 2 100 euroa. Elintaso 12-kertaistui.

Miten tämä huima talouskasvu saatiin aikaan? Ei ainakaan työpäivää pidentämällä. Vuonna 1900 suomalaiset tekivät nimittäin asukasta kohti 850 tuntia työtä, mutta sata vuotta myöhemmin 770 tuntia.

Selitys on työn tuottavuudessa, joka kasvoi sadassa vuodessa 14-kertaiseksi, kiitos koneiden, koulutuksen ja uusien toimintatapojen. Tätä jos mitä voi kutsua tuottavuusloikaksi.

Jokainen laskutaitoinen ymmärtää, että työaikaa pidentämällä on mahdotonta kohentaa elintasoa olennaisesti. Viime vuosisata osoittaa, että ainoa keino aineellisen hyvinvoinnin lisäämiseen on tuottavuuden kasvu.

Toinen viime vuosisadan opetus on se, että tuottavuuden kasvu ei tuhoa työtä. On suorastaan hämmentävää, että teemme melkein yhtä paljon työtä kuin sata vuotta sitten.

Vaikka todistusaineisto on kiistaton, suomalaiset eivät ota tuottavuuden kasvattamista tosissaan. Sen sijaan kinastelemme julkisten menojen määrästä, veroista, palkanrokotuksista sekä loppiaisesta ja helatorstaista.

Ehkä tuottavuuden kasvattaminen herättää epämiellyttäviä ajatuksia. Tulee mieleen hiostaminen. Todellisuudessahan tuottavuuden kasvu on aina tarkoittanut sitä, että työnteosta tulee lokoisampaa ja mielekkäämpää. Saadaan vähemmällä vaivalla enemmän aikaan.

Tuottavuus ei kasva ilman investointeja. Suomessa investoinniksi kelpaa kuitenkin vain tehdas, mieluiten sellutehdas.

Aineettomien investointien merkitystä ei ymmärretä, vaikka ilman niitä tuottavuuden ja talouden nopeasta kasvusta on turha haaveilla.

Hienoimmastakaan uudesta tekniikasta ei ole talouden kasvattajaksi, ellei samalla keksitä uusia toimintatapoja. Mutta insinööri-Suomessa vähätellään paitsi toimintatapojen, myös koulutuksen, työn organisoinnin, esimiestyön, brändäyksen, markkinoinnin ja viestinnän merkitystä.

Niitä pidetään pehmeinä asioina, vaikka ne ovat kaikkein kovimpia. Niiden parantamiseksi kun joutuu koko ajan olemaan tekemisissä toisten ihmisten kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!