Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten yrittäjä voi turvata tulevaisuutensa työttömyyden varalta?

Jos yrittäjä jää työttömäksi, hänen työttömyysturvansa on lähtökohtaisesti vain peruspäivärahan tai työmarkkinatuen suuruinen.

Ura
 
Helsingin Sanomat

Olen aloitteleva yksinyrittäjä. Riittääkö yrittäjän eläkelain mukainen YEL-vakuutus riittäväksi turvaksi, jos työt loppuvat, vai pitääkö lisäksi olla jotain muuta työttömyysturvaa?

”Yrittäjän eläkevakuutus on pakollinen, kun yrittäjän työpanoksen arvo on vähintään 7 557 euroa vuodessa. Pelkkä eläkevakuutus tai ammattiliiton jäsenyys ei itsessään takaa erityistä työttömyysturvaa.

Jos yrittäjä jää työttömäksi, hänen työttömyysturvansa on lähtökohtaisesti vain peruspäivärahan tai työmarkkinatuen suuruinen.

Jotta yrittäjällä olisi parempi turva mahdollisen työttömyyden varalle, hänen pitää liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi. Vasta silloin hän voi saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.

Ehtona yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi liittymiseen on se, että eläkevakuutuksen vuosityötulo on vähintään 12 420 euroa.

Moni yrittäjä näkee eläkevakuutuksen pakollisena kulueränä ja määrittää vuosityötulonsa matalalle tasolle. Kolmanneksella yrittäjistä eläkevakuutuksen vuosityötulo on alle 11 500 euroa.

Yrittäjän on tärkeää muistaa, että eläkevakuutus paitsi kerryttää tulevaa vanhuuseläkettä myös määrittää yrittäjän kaiken muun sosiaaliturvan tason.

Jos yrittäjä maksaa eläkevakuutusta alle 10 000 euron vuosityötulon mukaan, kaikki sosiaaliturvasta saatavat etuudet, kuten työttömyysturva, sairauspäiväraha ja vanhempainpäiväraha, ovat perusturvan tasolla, eikä yrittäjätoiminnasta kertyvä työeläke tule koskaan olemaan takuueläkettä suurempi. Silloin yrittäjä ei välttämättä hyödy vakuutuksestaan.

Yrittäjän on hyvä tiedostaa YEL-vakuutuksensa vaikutus sekä työuranaikaiseen sosiaaliturvaan että tulevaan eläkkeeseen jo eläkevakuutusta otettaessa.

Jos yrittäjä kokee, ettei lakisääteinen eläkevakuutus tuo riittävää turvaa, on syytä pohtia sen rinnalle myös muita tapoja varautua pahan päivän varalle.”

Harri Hellstén Työmarkkina-asioiden päällikkö, Suomen Yrittäjät

 

Askarruttaako työelämään tai sen sääntöihin liittyvä asia? Lähetä kysymyksesi meille, me etsimme vastauksen. hs.tyoelama@hs.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!