Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katoavatko lähivuosina erityisesti naisten työpaikat? Näin uskoo arvovaltainen Maailman talousfoorumi

Naisten työttömyys on kasvanut Suomessa viime vuoden aikana. Suomalaisasiantuntija epäilee silti WEF:n arviota, että naiset kärsisivät digitaalisen murroksen vaikutuksista selvästi miehiä enemmän.

Ura
 
Pekka Sakki
Vuoteen 2020 mennessä maailmassa katoaa miljoonia työpaikkoja. Naisten tekemissä töissä jokaista viittä katoavaa työpaikkaa kohden syntyy vain yksi uusi työpaikka, Maailman talousfoorumi arvioi.
Vuoteen 2020 mennessä maailmassa katoaa miljoonia työpaikkoja. Naisten tekemissä töissä jokaista viittä katoavaa työpaikkaa kohden syntyy vain yksi uusi työpaikka, Maailman talousfoorumi arvioi. Kuva: Pekka Sakki

Naiset kärsivät selvästi miehiä enemmän digitalisaation tuomasta vallankumouksesta – ainakin, jos Maailman talousfoorumin WEF:n ennusteita on uskominen.

Maailmasta katoaa miljoonia työpaikkoja vuoteen 2020 mennessä. Ja tämä automaation ja robotisaation siivittämä niin sanottu neljäs teollinen vallankumous näyttää WEF:n mukaan kohtelevan sukupuolia huomattavan epätasa-arvoisesti.

Naisten kohdalla jokaista viittä katoavaa työpaikkaa kohden syntyy vain yksi uusi työpaikka, WEF ennustaa. Miesten tekemien töiden suhteen arvio ei ole näin synkeä: jokaista kolmea katoavaa työpaikkaa kohden syntyy yksi uusi.

Talousfoorumin tutkimus selittää eroa muiden muassa sillä, että automaatio hävittää parhaillaan hurjalla vauhdilla työpaikkoja erilaisissa taloushallinnon toimistotöissä. Ne ovat naisvaltaisia aloja.

Toisaalta uusia työpaikkoja syntynee lähivuosina runsaasti miesvaltaisille aloille, talousfoorumin tutkimus ennustaa. Tällaisiksi aloiksi se laskee matemaattiset, tietokone-, arkkitehtuuri- ja insinöörityöt.

Toissa viikolla julkistettu raportti tarkastelee 15 suurta teollisuusmaata. Suomi ei ole mukana. Ammatteja koskevien työllisyystilastojen lisäksi tutkimuksen pohjana on käytetty yli 350:lle maailman suurimmalle yritykselle tehtyä kyselyä.

Ovatko naisten tulevaisuudennäkymät työmarkkinoilla todellakin näin synkät?

Eivät, arvioi suomalaisasiantuntija. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen sanoo olevansa eri linjoilla kuin rohkeita johtopäätöksiä tehnyt talousfoorumi.

”Se on totta, että toimistotöiden automatisointi on tähän mennessä erityisesti osunut naisiin. Mutta toisaalta teollisuustöissä robotisaation kautta tapahtunut automatisointi on taas osunut miehiin. Nämä ovat kaksi isoa ryhmää, joissa työllisyys on supistunut”, Etlan tutkimuspäällikkönä työskentelevä Kauhanen sanoo.

Se, miten tulevaisuudessa syntyvät työpaikat osuvat sukupuoliin, on Kauhasen mielestä epäselvempää. ”Tämä [digitalisaation tuoma murros] kohtelee suurin piirtein samoin tavoin miehiä ja naisia”, hän kuitenkin arvioi.

Tulevaisuuden töitä ovat sellaiset, joissa ihminen on taidoiltaan ylivertainen koneisiin nähden. Näihin kuuluvat monet sosiaali- ja terveysalan sekä opetusalan työt – joista moni on julkisen sektorin töitä.

Kauhanen selittääkin WEF:n raportin maalaamia sukupuolieroja sillä, että raportin pohjana on käytetty suuryrityksille tehty kyselyä. Siinä ei anneta julkisen sektorin työpaikoille samalla tavoin huomiota.

”Koko talouden tasolla tarkasteltuna tilanne ei liene yhtä synkkä.”

Tosiasia on joka tapauksessa se, että naisten työttömyys on vuoden aikana kasvanut Suomessa.

Työttömiä naisia oli viime vuoden loka–joulukuussa 8,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen luvut kertovat. Työttömien miesten määrä pysyi samana ajankohtana jotakuinkin ennallaan.

Koko maan työmarkkinoilla on nyt eniten ylitarjontaa yleissihteereistä, johdon sihteereistä ja osastosihteereistä – naisvaltaisista ammateista.

Asuntolainapankki Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus laittaa muutoksen kuitenkin ennen kaikkea taantuman piikkiin. Digitalisaatio voi tosin olla osatekijä.

”Finanssikriisi iski 2008–2009 erityisesti miesvaltaisille aloille. Silloin kärsivät viennille alttiit alat teollisuudesta, esimerkiksi konepaja- ja paperiteollisuus”, Brotherus sanoo.

Miesten työttömyysaste pomppasi silloin muutamassa kuukaudessa selvästi naisia korkeammalle.

Naisten työttömyyden kasvaminen viime vuoden aikana on Brotheruksen mielestä ensisijaisesti merkki tilanteen tasaantumisesta. Teollisuusaloilta lähtenyt heikko taloustilanne on nyt levittäytynyt palvelualoille – ja voimakkaasti nimenomaan naisaloille.

Seppo Solmela
Naisten työllisyystilanne on heikentynyt viime vuoden aikana Suomessa.
Naisten työllisyystilanne on heikentynyt viime vuoden aikana Suomessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!