Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pokémon-sarjasta lapsena innostunut Lotta Watia päätyi matkaoppaaksi Japaniin

Opinnäytetyö oli käännekohta, jonka jälkeen Watia on saanut matkustaa työkseen.

Ura
 
Reijo Hietanen
Lotta Watia matkustaa myös vapaa-ajalla. Omat matkat toimivat paitsi lomina myös tiedonkeruuna töitä varten.
Lotta Watia matkustaa myös vapaa-ajalla. Omat matkat toimivat paitsi lomina myös tiedonkeruuna töitä varten. Kuva: Reijo Hietanen
Kuka?

Lotta Watia, 29

 Työskentelee freelance-matkanjohtajana ja pitää Unagidon-matkablogia. Lisäksi konsultoi matkatoimistoja Japanista ja Koreasta.

 Valmistui matkailualan restonomiksi (AMK) vuonna 2012. Tehnyt myös japanologian opintoja.

 Teki opinnäytetyönä bloginsa lukijamatkan Japaniin, mikä näytti uralle suuntaa.

 Asuu Tampereella.

Tärkeä käänne urallasi?

Tein opinnäytetyönä blogini lukijamatkan Japaniin vuonna 2012. Japanin kieli ja kulttuuri oli ollut minulle pitkään intohimon kohde. Olin opiskellut japanologiaa ennen kuin siirryin ammattikorkeakouluun opiskelemaan matkailualaa. Halusin yhdistää Japanin ja matkailualan opinnäytetyössäni.

Mitä käänteestä seurasi?

Muuan matkatoimisto kyseli, voisinko vetää heille vastaavanlaisen matkan. Matka meni erinomaisesti, ja huomasin pitäväni matkanjohtajan työstä tosi paljon. Otin yhteyttä muutamaan muuhun matkatoimistoon ja sain sovittua lisää keikkoja Japaniin ja muualle Itä-Aasiaan. Vuosi sitten siirryin täysipäiväiseksi matkailualan freelanceriksi. Työskentelen pääasiassa matkanjohtajana ja kirjoitan matkablogia. Tämä on hyvin itsenäistä työtä, ja se sopii minulle.

Mitä teit aiemmin?

Tein asiakaspalvelutyötä Jyväskylän Paviljongissa. Siellä on kaikenlaisia tapahtumia: messuja, konferensseja ja konsertteja. Sekin on tietyllä tavalla matkailualaa. Olen myös opettanut jonkin verran. Vedin japanin kielen kursseja Seinäjoen kansalaisopistolla ja Jyväskylän ammattikorkeakoululla.

Miksi juuri Japani?

Katsoin lapsena tv:stä Pokémonia, ja se oli ihan suosikkisarjani. Vähän vanhempana selvisi, että sarja on japanilaista animaatiota. Siitä alkoi tutustuminen japanilaiseen kulttuuriin. Ensimmäisen kerran kävin Japanissa kymmenen vuotta sitten, helmikuussa 2006. Mielikuvani maasta oli, että siellä on temppeleitä ja japanilaisia puutarhoja ja neonvaloloistetta. Kun saavuin Osakaan, se tuntuikin hirveän harmaalta. Sitten pääsin käymään Kiotossa. Siellä oli sitä Japania, jonka olin kuvitellut.

Mikä työssäsi on parasta?

Pääsen sekä matkanjohtajana ja että blogissani kertomaan niistä asioista, jotka ovat minulle tärkeitä ja joihin minulla oikeasti on intohimoa. Ylipäätään vuorovaikutus ihmisten kanssa on tärkeää. Sitä tulee sekä Japanissa ryhmiä opastaessa että blogissa kommenttien kautta.

Mitä haluat tehdä tulevaisuudessa?

Jossain vaiheessa tulee varmaan aika, jolloin haluan pysyä yhdessä paikassa. Haluaisin tehdä pedagogisia opintoja ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, jotta pääsisin opettamaan matkailualaa. Opettamalla pystyisin siirtämään eteenpäin sitä kaikkea tietoa ja taitoa, jota olen kerännyt.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!