Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko työnantaja kieltää netinkäytön ja vessakäynnin?

Ura
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen
Työpaikalla kannattaa määritellä yhteiset periaatteet siitä, miten internetin ja sosiaalisen median käyttöön suhtaudutaan työaikana.
Työpaikalla kannattaa määritellä yhteiset periaatteet siitä, miten internetin ja sosiaalisen median käyttöön suhtaudutaan työaikana. Kuva: Vesa Moilanen

Työskentelen asiakaspalvelussa. Joskus hiljaisina aikoina selailen internetiä. Esimieheni sattui kerran kävelemään ohitseni, kun minulla oli netti auki. Hän väitti, että olen laiska ja että käytän työajan Facebookissa. Olen kuitenkin yksi työyhteisömme ahkerimmista. Hän myös huusi naama punaisena, kun kävin työajalla vessassa. Täyttääkö tämä työpaikkakiusaamisen tunnusmerkit?  

”Työpaikalla olisi hyvä määritellä yhteiset periaatteet siitä, miten internetin ja sosiaalisen median käyttöön suhtaudutaan työaikana.

Yhteiset linjaukset voi tehdä osana muuta työpaikan yhteistoimintaa. Linjauksessa voidaan määritellä, saako työnantajan laitteita käyttää vain työtehtävien hoitamiseen, vai onko myös henkilökohtainen käyttö sallittua ja missä medioissa.

Tärkeää on, että laaditut säännöt ja ohjeistukset perehdytetään kaikille. Jos sääntöä rikotaan, esimiehellä on oikeus puuttua asiaan.

Käyttäytymisen ja puuttumisen tulee olla asiallista ja ystävällistä. Kyseessä voi olla myös väärinkäsitys. On parempi ensin kuunnella työntekijän näkemys asiasta ja ottaa se puheeksi asiallisesti kahden kesken.

Esimiehet on tarpeen kouluttaa työpaikan käytäntöihin. Huutaminen, laiskaksi haukkuminen, kiroilu tai muu vastaava toiminta ei ole hyvää työkäyttäytymistä.

Lyhyt poistuminen työpisteeltä vessaan pitää sallia.

Kyse voi olla työpaikkakiusaamisesta tai ainakin epäasiallisesta käyttäytymisestä. Kiusaamisella tarkoitetaan yleensä tilannetta, jossa joku joutuu toistuvasti ja pitkäksi aikaa kielteisen, loukkaavan tai alistavan käyttäytymisen kohteeksi ja ajautuu tilanteeseen, jossa hän kokee olevansa avuton ja puolustuskyvytön.

Työntekijä voi ottaa esimiehen käyttäytymisen puheeksi tämän kanssa. Jos ei uskalla tai esimies ei kuuntele, voi tarvittaessa kääntyä esimiehen oman esimiehen puoleen. Lisäksi työsuojeluvaltuutettua voi pyytää avuksi.

Yhdessä vastaavassa tapauksessa työsuojeluvaltuutettu kävi puhumassa esimiehelle. Hän kertoi, että työyhteisössä voidaan huonosti esimiehen kielteisen käyttäytymisen takia.

Kyseisellä esimiehellä oli vaikea kriisi yksityiselämässään, eikä hän ollut huomannut sen vaikutuksia käyttäytymisensä muutokseen työssä. Kun asia tuli puheeksi, hän havahtui, pyysi anteeksi ja alkoi käyttäytyä ystävällisemmin.”

Päivi Rauramo, Asiantuntija Työturvallisuuskeskus TTK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!