Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: matkatyön loppuessa luo uudet rutiinit

Ura
 

Mitä kannattaa tehdä, kun kiivas matkatyö loppuu yhtäkkiä, työterveyspsykologian dosentti Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta?

Kyseessä on suuri elämänmuutos, Ahola huomauttaa.

”Toimintaympäristö muuttuu oleellisesti, jolloin täytyy luoda uudet rutiinit ja merkitykset. Muutos vaatii energiaa, oli syy myönteinen tai kielteinen”, Ahola sanoo.

Ahola muistuttaa, että kyseessä voi olla positiivinen ongelma, sillä yleensä ihmiset valittavat kiirettä ja vähäistä vapaa-aikaa. Tässä tapauksessa vapaa-aika luultavasti lisääntyy.

Matkatyössä käytetään tutkimusten mukaan enemmän aikaa työntekoon kuin kotona, ja terveellisiä arkirutiineja on vaikeampi noudattaa.

Juju onkin siinä, miten rakentaa uudet rutiinit ja täyttää se uusi vapaa-aika?

”Nämä siirtymät haastavat, mutta antavat myös mahdollisuuden luoda jotain uutta ja itselle hyvää. Siirtymävaiheissa on helpompi tehdä elämänmuutoksia kuin tasaisessa elämänvaiheessa”, Ahola kertoo.

Aholan mukaan kannattaa itse miettiä, mitä haluaa ja toimia sen pohjalta, etteivät uudet rutiinit muodostu muiden ihmisten toiveiden tai sattuman perusteella.

”Ole utelias. Tunnustele rauhallisesti, mitä haluat. Ennen pitkää uudet rutiinit muodostuvat kuin itsestään, jos ei rakenna niitä tietoisesti itse.”

Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Barbara Bergbom kertoo, että ihmiset kokevat matkatyön radikaalin vähenemisen tai loppumisen eri tavoin.

”Mikäli työ ja matkustaminen on ollut elämässä hyvin keskeisessä roolissa, matkustamisen loppuminen jättää helposti tyhjiön, ja matkustamista voi jäädä kaipaamaan”, Bergbom kertoo.

Valtaosa kokee kuitenkin, että matkustamisen vähenemisellä on myönteisiä vaikutuksia yksityiselämään.

”Jää enemmän vapaa-aikaa. Esimerkiksi liikunnan harrastaminen lisääntyy.”

”Ne, jotka näkevät uuden tilanteen myönteiset mahdollisuudet, selviytyvät parhaiten. Lähde toteuttamaan niitä mielenkiintoisia asioita, joita ennen ei ollut mahdollista tehdä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!