Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osaatko antaa kielteistä palautetta? Näin se tehdään

Ura
 
Helsingin Sanomat
Tuomas Selänne
Kielteistä palautetta ei saa antaa hutkien.
Kielteistä palautetta ei saa antaa hutkien. Kuva: Tuomas Selänne

Esimieheni antoi minulle palautetta asiasta, johon en ollut voinut vaikuttaa. Kyseessä oli väärinkäsitys. Onko negatiivisen palautteen antaminen hyväksyttävää selvittämättä tarkemmin asian taustoja ja kuulematta työntekijää?  

”Negatiivisen palautteen antaminen ilman syytä ei ole hyväksyttävää. Esimiehen pitää valmistella palautteen antaminen huolella etukäteen selvittämällä palautteen taustalla olevat asiat. Hänellä pitää olla riittävät perusteet palautteen antamiseen.

Paras tapa antaa palautetta on henkilökohtainen keskustelu. Esimiehen kannattaa miettiä jopa omaa äänensävyään, ja varsinkin kirjallinen palaute pitää perustella huolella, koska siinä ei synny dialogia.

Työntekijälle täytyy myös antaa mahdollisuus kertoa oma näkemyksensä asiasta. Ellei hän ei kerro sitä oma-aloitteisesti, esimiehen täytyy rohkaista työntekijää. Muuten väärinkäsitykset voivat lisääntyä.

Jos negatiiviselle palautteelle on olemassa perusteet, työntekijän ei pidä provosoitua palautteesta, vaan siitä pitää ottaa opiksi. Tutkimusten mukaan nuoremmat suhtautuvat yleensä avoimemmin negatiiviseen palautteeseen kuin jo pitkään työelämässä olleet.

Moni suomalainen kuitenkin kaipaa kannustusta. Jos työntekijä ei koe saavansa riittävästi palautetta, sitä voi itse pyytää. Se ei tarkoita sitä, että työntekijä on epävarma. Päinvastoin se osoittaa, että työntekijä haluaa kehittyä. Työntekijää pitäisi kiittää aina, kun hän onnistuu jossain.

Moni työntekijä kokee, että esimiehillä on parannettavaa juuri negatiivisen palautteen antamisessa. Vaikka rakentava keskustelu on palautteen antamisessa tärkeää, osa esimiehistä antaa vain nopeaa palautetta.”

Satu Berlin Palautteen antamista tutkinut kauppatieteiden tohtori

Askarruttaako työelämään tai sen sääntöihin liittyvä asia? Lähetä kysymyksesi meille, me etsimme vastauksen. hs.tyoelama@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!