Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ihan kuin elokuvissa” – lukiolainen seurasi Stubbin työtä päivän ja yllättyi politiikan rentoudesta

Shifa Abdi oppi sote-koukeroiden lisäksi senkin, millaista puuroa valtiovarainministeri tekee lapsilleen.

Ura
 
Hallitustyön rentous yllätti lukiolaisen
Hallitustyön rentous yllätti lukiolaisen
Ressun lukiolainen Shifa Abdi seurasi valtiovarainministeri Alexander Stubbin työpäivää sote-kokouksista eduskuntaan. Aloitteleva vaateyrittäjä odotti jäykkää kokouspäivää, mutta kuinka kävi?

Kello 8.20 tiistaiaamuna Alexander Stubbin puhelimeen tulee tekstiviesti. Sisältö on valtiovarainministerille jo tuttu, mutta nyt tiedosta tulee julkinen. Stubbin johtama puolue on saamassa uuden puoluesihteerin Helsingin kokoomuksen toiminnanjohtajasta Janne Pesosesta.

Uutisesta pyörähtää käyntiin uusi arkipäivä suomalaisessa politiikassa.

Media haluaa puolueen puheenjohtajalta kommentteja Pesosesta. Ensimmäinen haastattelu Helsingin Sanomille sovitaan siltä istumalta.

Artikkeliin liittyvät

Päivästä on tulossa valtiovarainministerin mukaan ”perussetti”. Ohjelmassa on kokouksia, eduskunnan täysistunto ja minuuttiaikataulua iltaan saakka.

Jotain poikkeavaa päivässä silti on. Stubb on saanut aamukahdeksalta kannoilleen vieraan, Ressun lukiota käyvän Shifa Abdin. Abdin päivä suomalaisen poliittisen vallan ytimessä on osa Nuori yrittäjyys -yhdistyksen tapahtumaa. Job Shadow -tempauksessa yrittäjyyttä kokeilleet 16–19-vuotiaat nuoret sukeltavat yhdeksi päiväksi jonkun suomalaisjohtajan työhön.

”Varjostan Stubbia”, Abdi sanoo päivän nimeen viitaten.

Parivaljakko juttelee puolisen tuntia ennen puoli yhdeksäksi kalenteroitua ensimmäistä kokousta. Aamukuudelta päivänsä juoksumatolla aloittanut valtiovarainministeri kertoo työstään ja kuusipäiväisen työviikon aikatauluista: torstaina ja perjantaina on pitkät päivät Brysselissä, lauantaina vielä puoluevaltuusto.

Ulkona Senaatintorin laidalla jyskyttää raitiovaunu. Se kerää voimaa Valtioneuvoston linnan rakenteista niin, että valtiovarainministerin neljännen kerroksen huoneen ikkunat tärisevät.

Kello 8.34 ovi aukeaa. On kokoomuksen sote-ministerien kokouksen aika, sote-nyrkki.

Huoneeseen marssivat Stubbin erityisavustajat Joonas Turunen ja Laura Åvall opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen perässään. Viestinnästä vastaava erityisavustaja Suvi Aherto on jo huoneessa. Sisäministeri Petteri Orpo myöhästyy vähän.

Åvall kaivaa laukustaan eväsrasian, ruisleipää kurkulla ja leikkeleellä. Grahn-Laasonen lusikoi jugurttia.

”Olen saanut muksut syömään puuroa”, yksityiselämäänsä julkisuudelta tarkoin varjeleva Stubb kehaisee. ”Laitan sinne kokonaisen banaanin viipaloituna, taateleita, kardemummaa, kaneleita ja pähkinöitä ja sekoitan.”

”Milloin tulet meille tekemään aamupalaa”, Åvall heittää ja joukko remahtaa nauruun.

Mutta asiaan. Kokouksen aiheena on se, mitä puolue sanoo lähipäivinä julkisuudessa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen rahoituksesta.

”Yritämme säästää kolme miljardia euroa sosiaali- ja terveyspalveluista kymmenessä vuodessa, koska ne ovat jättiläismäisen iso osa valtion budjettia”, Stubb selittää eduskuntapuolueita vuosia repinyttä jättiläishanketta Abdille. ”Yritämme löytää oikean rahoitusmallin.”

Ministerillä on edessään luottamuksellinen kirje kenttäväelle. Toimittajan ja kuvaajan on nyt poistuttava huoneesta, mutta Abdi jää kokoukseen kuuntelemaan toistaiseksi salaisen kirjeen sisältöä.

”Kiinnostavaa, mutta myös todella monimutkaista. En siitä läheskään kaikkea ymmärtänyt”, lukiolainen kommentoi myöhemmin kokouksen antia.

Juhani Niiranen / HS
Stubb kirjoittaa aina mukana kulkevaan mustaan vihkoon muistiinpanoja ja avainsanat puheitakin varten, sillä ministeri puhuu harvoin paperista.
Stubb kirjoittaa aina mukana kulkevaan mustaan vihkoon muistiinpanoja ja avainsanat puheitakin varten, sillä ministeri puhuu harvoin paperista.

Kello 9.30 kokous on ohi. Ennen seuraavaa sessiota Stubb antaa HS:lle haastattelun. Hän kehuu puoluesihteeriehdokas Pesosta ”kaveriksi, joka pystyy laittamaan tilanteessa kuin tilanteessa ison vaihteen päälle”. Sitten vuorossa on puhelinhaastattelu samasta aiheesta STT:lle.

Kokousrumba jatkuu. Ensin kokoomusjoukko valmistelee kantoja talouspoliittisen ministerivaliokuntaan, ja kello kymmeneltä itse ministerivaliokunta – talpol – sitten kokoontuu.

Sinne ei ole ulkopuolisilla mitään asiaa. Abdi näkee vain vilahduksen, kun keskeisten ministerien ryhmä häviää suljettujen ovien taakse. Talouden suuntaviivoja mutta toisinaan myös yrityskauppoja käsittelevän ministerivaliokunnan aiheet voivat olla niin arkaluontoisia, että sähköisiä laitteita kokoustilaan ei viedä. Puhelimetkin jätetään huoneen ulkopuolelle harmaaseen nimikoituun lokerikkoon.

Abdi jatkaa tutustumista Stubbin avustajien työhön ja valtiovarainministeriöön.

”Tulee vain matematiikkaa mieleen”, abivuotta viettävä lukiolainen sanoo, kun erityisavustaja Åvall tenttaa tämän mielikuvaa ministeriöstä. Byrokraattinen? Sitäkin, myöntää Abdi.

Åvallin huoneen kirjahyllyssä on rivi budjettikirjoja. Ne ovat talouspolitiikasta ja verotuksesta vastaavan ministeriön tärkeimmät tuotokset vuosittain.

Aloittelevana yrittäjänä Shifa Abdi ei ole vielä joutunut veroja maksamaan, sillä ystävän kanssa perustetun vaatesuunnitteluyrityksen kassavirta on toistaiseksi ollut niin pientä.

Ja politiikkakin tuntuu ainakin opiskelu- tai uramielessä vieraalta. Abdi aikoo opiskelemaan biotieteitä ja tietotekniikkaa.

Mutta se kiinnostaa, miten nopeatahtista erityisavustajan hommaa jaksaa.

”Joskus on rankkaa, se täytyy myöntää”, Åvall sanoo. On vastuuta, päivät pitkiä, ja kansalaisten yhteydenotot jäävät toisinaan painamaan mieltä. Suomalaiset soittavat ministerin talouspoliittiselle erityisavustajalle ja kertovat, kuinka huonosti heidän asiansa ovat.

”Joskus yöllä valvotuttaa, että miten sekin Elma-täti siellä pärjää, kun ei ole rahaa mennä lääkäriin ja jalka on kipeä. Mutta samaan aikaan täytyy katsoa isoja kokonaisuuksia.”

Hallinnollinen avustaja Pirre Seppänen kertoo vastaavansa Stubbin puolesta moneen ministerille osoitettuun kansalaispostiin.

”Emme voi luvata, että Alex lukee kaikkia viestejä itse. Niitä tulee niin paljon”, Seppänen sanoo.

Juhani Niiranen / HS
Shifa Abdi käväisee Pääministeri Juha Sipilä (oik.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (vas.) ja Timo Soini (etualalla) aloittavat trion kokousta Sipilän työhuoneessa. Shifa Abdi käväisee
Shifa Abdi käväisee Pääministeri Juha Sipilä (oik.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (vas.) ja Timo Soini (etualalla) aloittavat trion kokousta Sipilän työhuoneessa. Shifa Abdi käväisee

Kello 11.00 Stubb on hukassa. Ja niin ovat muutkin trion osapuolet.

Hallituspuolueiden puheenjohtajien pitäisi aloittaa uusi kokous pääministerin työhuoneessa, mutta kolmikkoa ei näy missään. Talpol on päättynyt. Valtioneuvoston historiallinen linna on kuitenkin portaikkoineen ja käytävineen sen verran sokkeloinen paikka, että vahtimestarikaan ei näe ministereitä kameroista missään.

”Hyvät hyttyset”, Stubbin sihteeri Tiina Lehtonen huokaisee kahdeksaa yli yhdeltätoista. Kädessä on paperi, joka pitäisi saada ministerille.

Juuri silloin trio ilmaantuu turvakameroiden kuviin. ”Käytiin läpi kokonaisuuksia”, Stubb kuittaa talous- ja työmarkkinatilannetta käsitelleen talpolin annin. Abdi kättelee pääministeri Juha Sipilän ja ulkoministeri Timo Soinin.

Pääministerin työhuoneessa tuoksuu keitto. Pöydällä on laskiaispullia ja asialistalla työmarkkina-asioita sekä taloustilannetta. Sen enempää sisällöstä ei kerrota.

Lounasta Stubb syö ilman lukiolaisvarjostajaansa talouselämän vaikuttajien kanssa Etelärannassa. Abdi saa seurakseen kokoomuksen eduskunta-avustajia.

Juhani Niiranen / HS
Parivaljakko saapuu eduskunnan täysistuntoon ministerin virka-autolla.
Parivaljakko saapuu eduskunnan täysistuntoon ministerin virka-autolla.

Ministerin virka-auton kyytiin hän silti pääsee. Kello 13.40 parivaljakko kurvaa Sibelius-Akatemialle, jossa remonttia paossa oleva eduskunta kokoontuu valtioneuvoston avauskeskusteluun.

”Kausi aloitetaan pääministerin puheella, ja oppositio grillaa hallitusta”, Stubb briiffaa.

Sisällä vastassa ovat kamerat. Media odottaa Stubbilta taas kommentteja puoluesihteerikysymykseen. Abdi seuraa vieressä, kun toistakymmentä toimittajaa ja kuvaajaa kerääntyy hetkessä piirittämään ministeriä.

”Aika järkyttävää. Luulen, että se kävisi parin kerran jälkeen ärsyttäväksi, vähän pelottavaksikin”, ressulainen sanoo.

Stubb ei hetkahda. Hän kuvailee Pesosta medialle osin samoin sanoin kuin jo aamulla HS:n haastattelussa.

Kello 14.00 tulee äänimerkki. Täysistunto alkaa. Sipilä pitää puheen, jossa toistuvat tutut aiheet: Taloustilanne on kehno. Reformeja tarvitaan. Työmarkkinoita pitää uudistaa. Yrittäjien asemaa helpotetaan. Hädänalaisia autetaan, turvapaikanhakijat täytyy kotouttaa.

Sitten alkavat ryhmäpuheenvuorot. Ja kestävät pitkään. Abdi alkaa nojata käsiinsä. Oppositiokaan ei hiillosta hallitusta erityisen kuumasti.

Kello 15.30 Abdin on aika kiiruhtaa eteenpäin Nuori yrittäjyys -tilaisuuteen. Stubb pysyy istuntosalissa yli neljään. Sen jälkeen hän tapaa neljä oman puolueen kansanedustajaa, kunnes viidestä lähes iltaseitsemään ohjelmassa on ”hallitustyöskentelyyn liittyvä kokous”. Siitä ei heru sen enempää tietoa.

Kotiin lasten luokse valtiovarainministeri pääsee noin seitsemän aikaan. Vaimo on työmatkalla.

”Ihan kuin elokuvissa. Tunnelma on rennompi, mutta action on sama”, Abdi tiivistää päivän. Ministerityö ei ole ollut lainkaan niin jäykkää ja tylsää kuin nuori nainen oli odottanut.

Poliitikon ura ei silti tällä perusteella houkuta. Kaverin kanssa perustetun Ijaar-tekstiiliyrityksen tuotanto pitäisi saada kesällä vauhtiin, ja sitten Abdi suunnittelee yliopisto-opintoja Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltoihin lähti tuore ylioppilas Alexander Stubbkin aikoinaan opiskelemaan. Unelmana oli golfammattilaisuus tai taloustieteilijän ura, mutta politiikka vei lopulta mennessään.

Politiikan pätkätyöläisellä onkin lukiolaiselle neuvo: ”Kannattaa olla utelias ja pitää ovet avoinna kaikkiin suuntiin. Urasuunnittelu sopi ehkä vanhaan maailmaan. Anna palaa vaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!