Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat varoittavat: Elämän tarkoitus voi kadota, kun koneet vievät työt puolelta maailman asukkaista

Tekoälylle perustuvat laitteet ovat asiantuntijoiden mukaan uhka ihmiskunnan tulevaisuudelle. Työt vähenevät, ja lisääntyvä vapaa-aika pitäisi täyttää mielekkäällä tekemisellä. Selvitä HS:n testillä, onko ammattisi katoamassa.

Ura
 
Sami Kilpiö
Järjestelmäasiantuntija Mika Palomäki testasi rengasteollisuudessa käytettävää liikkuvaa robottivaunua Cimcorpin tehtaalla Ulvilassa viime kesänä.
Järjestelmäasiantuntija Mika Palomäki testasi rengasteollisuudessa käytettävää liikkuvaa robottivaunua Cimcorpin tehtaalla Ulvilassa viime kesänä. Kuva: Sami Kilpiö

Ihminen saattaa teknologisen kehityksen huumassa tehdä itsestään tarpeettoman monessa eri ammatissa ja tehtävässä, povaavat asiantuntijat. Muutos voi The Guardian -lehden haastattelemien tutkijoiden mukaan toteutua jopa muutamassa vuosikymmenessä.

Kehityksen suunnasta varoittaa tietojenkäsittelyopin tutkija Moshe Vardi, joka puhui American Association for the Advancement of Science (AAAS) -järjestön konferenssissa lauantaina Washingtonissa.

”Lähestymme aikaa, jolloin koneet valtaavat ihmisten työt lähes missä tahansa tehtävässä”, hän totesi.

Vardin mukaan ihmiskunnan olisi pohdittava kehityksen seurauksia jo hyvissä ajoin ennen niiden toteutumista. Kun koneet hoitavat työt, mikä jää ihmisen tehtäväksi, hän kysyy.

Viime vuonna samanlaista viestiä levittivät fyysikko Stephen Hawking sekä teknologialla miljardeja keränneet Bill Gates ja Elon Musk. Heidän mielestään tekoälystä saattaa tulla yksi merkittävimmistä uhista, joita ihmiskunta on koskaan kohdannut.

Vardin mukaan tekoäly voi viedä työt puolelta maailman asukkaista. Kato kohtaisi erityisesti keskiluokan ammatteja. Samalla epätasa-arvo lisääntyisi.

Tutkijoiden mukaan johtava poliitikot eivät ole kiinnittäneet näihin muutoksiin vielä minkäänlaista huomiota.

Kehitys on jo totta osassa Aasiaa, jossa esimerkiksi elektroniikkayhtiöt Samsung ja Foxconn ovat korvanneet ihmistyön roboteilla erityistä tarkkuutta vaativissa tehtävissä.

Tutkijat kysyvät nyt, ovatko ihmiset valmiita täyttämään lisääntyvän vapaa-ajan järkevällä tekemisellä.

”Uskon työnteon olevan ihmisen hyvinvoinnille kuitenkin keskeistä”, Vardi pohti lauantaina.

Roboteista ja laitteista saattaa myös tulla ihmisille läheisiä tai ainakin yhteistyökumppaneita, kun ne hoitavat kodeissa monia arkipäivään kuuluvia tehtäviä ja jopa hoitavat auton ohjauksen ajajan puolesta.

”Tietokoneet alkavat älyteknologian ansiosta kuulla ja nähdä ihmisten tavoin”, sanoi tietokoneisiin perehtynyt tutkijaprofessori Bart Selman.

Vardi kannusti kollegojaan pohtimaan, hyödyttääkö yhä kehittyvä teknologia lopulta ihmiskuntaa ollenkaan.

Kaikki eivät näe tulevaisuutta yhtä synkkänä. Esimerkiksi Pulitzer-palkittu tietokirjailija Nicholas Carr katsoo, että ihmisen luovuus ja vaistot ovat korvaamattomia monimutkaisten ongelmien ratkaisemisessa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!