Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhani, 51, on tyypillinen suomalainen toimitusjohtaja – ja hän elää kuplassa

Suomalainen yrityspomo tekee keskimäärin 52,5-tuntista työviikkoa, kertoo tuore selvitys. Toimitusjohtaja on itse paljon tyytyväisempi työhönsä kuin yrityksen hallitus tai johtoryhmä. Tuloskeskeisyys ja hierarkkisuus jylläävät.

Ura
 
colourbox
Henkilöstöön liittyvät asiat stressaavat toimitusjohtajia kaikkein eniten. Inspiroivien asioiden Top 5 -listalla ihmiset ovat viimeisinä.
Henkilöstöön liittyvät asiat stressaavat toimitusjohtajia kaikkein eniten. Inspiroivien asioiden Top 5 -listalla ihmiset ovat viimeisinä. Kuva: colourbox
Fakta

Kattava katsaus yritysjohdosta

 Future CEO 2016 -selvitykseen osallistui 452 suuren tai keskisuuren yrityksen toimitusjohtajaa sekä hallituksen ja johtoryhmän jäsentä. Heistä toimitusjohtajia oli 220.

 Otanta on tekijöiden mukaan tilastollisesti luotettava, vaikka 1000–5000 henkeä työllistävien yritysten osuus on hieman yliedustettuna.

 Tutkimuksen toteutti Viewpoint Finland. Sen ovat tuottaneet Etera, Evli Pankki, Hanken & SSE Executive Education, Odgers Bendtson, Panostaja, Pohjantähti ja Ratkaisutoimisto Seedi.

Paiskii töitä 52 tuntia ja 34 minuuttia viikossa. 51-vuotias. Ja – tietenkin mies.

Tällainen on tyypillinen suomalainen toimitusjohtaja. Nimikin hänellä on: Juhani.

Tulokset ilmenevät keskiviikkona julkaistusta Future CEO 2016 -tutkimuksesta. Siihen haastateltiin 220 suomalaista toimitusjohtajaa suurista ja keskisuurista, yli sata henkeä työllistävistä yrityksistä. Toimitusjohtajan nimi on otannan perusteella useimmin Juhani.

Selvitys luo synkän kuvan ihmisjohtajuudesta Suomessa vuonna 2016. Tuloskeskeisyys ja hierarkkisuus jylläävät yhä.

Kun toimitusjohtajilta kysyttiin viittä asiaa, jotka heitä eniten työssä inspiroivat, ihmiset tulivat listassa viimeisinä. Edelle menivät kehittäminen, onnistumiset, mahdollisuus vaikuttaa ja tulokset.

Ihmiset näyttäytyivät stressin lähteinä. Henkilöstöön liittyvät asiat stressasivat toimitusjohtajia kaikkein eniten.

”Ajattelemme johtamista hyvin ahtaasti, nimenomaan tulosten kautta. Meidän pitäisi murtaa tätä kuviota niin, että johdettaisiin ihmisten kautta, uusia ideoita ja sitä kautta uusiutumista kohden. Byrokraattisuus nousee tuloksissa kautta linjan”, sanoo työhyvinvointipalvelujen päällikkö Tomi Hussi eläkevakuutusyhtiö Eterasta. Etera on yksi selvityksen tuottajista.

Tutkimukseen haastateltiin lisäksi hallitusten ja johtoryhmien jäseniä.

”Hallitusten jäsenten näkemyksissä havahduttavinta on, että tuloskeskeinen, hierarkkinen, siiloutunut, vähän byrokraattinen kulttuuri näkyy monessa, monessa yrityksessä”, sanoo puolestaan Minna Telanne, tutkimuksen tilaajiin niin ikään kuuluvan sijoitusyhtiö Panostajan kehitysjohtaja.

Lähes neljä kymmenestä hallituksen jäsenestä painottaa yrityskulttuurissa tuloskeskeisyyttä ja hierarkkisuutta. Johtoryhmien jäsenistä näin tekee puolet vastanneista.

Toimitusjohtajat itse pitävät yrityskulttuurissa kokeilevaa ja kommunikoivaa tapaa tärkeämpänä, samoin turvallisuutta ja luottamusta.

”Toimitusjohtaja näkee itsensä itsensä huomattavasti enemmän ihmisten johtajana kuin hallitus ja johtoryhmä näkevät”, yksityispankkiiri Jani Heikkala Evlistä tiivistää.

Suomalaiset toimitusjohtajat elävätkin kuplassa, tutkimus päättelee. He olivat itse työhönsä paljon tyytyväisempiä kuin hallitus tai johtoryhmä.

Toimitusjohtajat arvioivat työtään kouluarvosanalla 8,2. Hallituksen jäsenet päätyivät keskiarvoon 7,2 ja johtoryhmän jäsenet arvosanaan 6,9.

Suomessa ei siis ole vallalla Yhdysvalloista tuttua superpomokulttuuria, jossa johtajat paiskivat 80–100-tuntista työviikkoa.

Onko suomalaisjohtajan 52,5 tunnin työviikko sitten hirveän paljon?

On se, sanoo työhyvinvoinnin asiantuntija Hussi. Palautumiselle ja muulle elämälle pitäisi jäädä kunnolla aikaa.

”Toimitusjohtajilla on yrityksessä se perimmäinen vastuu. Jos skarppius ja vastuu eivät kulje käsi kädessä, olemme pinteessä. Jos toimitusjohtaja on koko ajan äärirajoilla, miten voimme varmistaa se, että yritys menee oikeaan suuntaan”, Hussi sanoo.

Hussin mielestä työviikon pituudelle on kuitenkin mahdoton antaa yksiselitteistä suositusta.

”Peräänkuuluttaisin joustavuutta ja armeliaisuutta itselleen. Jos olet tilanteessa, että tulee 12–14-tuntisia päiviä, tarvitseeko joka päivä puskea niin hurjia päiviä.”

Selvityksen julkistustilaisuudessa esiteltiin myös vuoden toimitusjohtaja. Hän on metsäkoneyhtiö Ponssen Juho Nummela, 39.

”Suurin motivaatio minulle on nähdä, kun meidän omat ihmiset onnistuvat”, tulevaisuuden toimitusjohtajaksi nimetty Nummela kiittää.

Korjaus 18.2. kello 10.22: Yksityispankkiiri Jani Heikkalan sukunimi korjattu Heikkilästä Heikkalaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!