Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuryritysten on helpompi pyytää poliitikoilta tukia kuin hankkia samat rahat asiakkailta

Paapominen passivoi ja leppoisuus laiskistaa.

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Suomen talous ei kasva, koska yritykset eivät kasva. Kansainväliset kilpailukykyvertailut kuitenkin osoittavat, että suomalaiset ovat järjestäneet yrityksille ainutlaatuisen kasvualustan.

Viimeksi tammikuussa julkistettiin selvitys, jonka mukaan Suomi on maailman paras maa globaalien innovaatioiden synnyttämiseen.

Suomen julkinen sektori on luotettava ja tehokas, infrastruktuuri on maailman toimivimpia ja koulutus kadehdittua. Mikä houkuttelevinta, julkisin varoin koulutettujen insinöörien ja muiden asiantuntijoiden palkat ovat kilpailukykyiset eli suomeksi sanottuna pienet.

Ehkä juuri tässä on ongelman ydin. Olosuhteet ovat liian hyvät. Paapominen passivoi ja leppoisuus laiskistaa.

Suuryritysten on helpompi pyytää poliitikoilta verohelpotuksia ja tukia kuin hankkia samat rahat asiakkailta. Jälkimmäinen keino kun vaatisi niiden globaalien innovaatioiden synnyttämistä.

On mukavampaa istua samanmielisten kanssa seminaarissa ja matkustaa toimialajärjestön konferenssiin Singaporeen.

Vielä kivempaa on lähteä johtajakavereiden kanssa golfaamaan.

Suomen hallituksen piti laatia pakkolakeja, koska yritysjohtajat eivät ole menestyneet edes työehtoneuvotteluissa. Golfkentältä ja Singaporesta ei ehkä ole ehtinyt.

Kaikki olisi helppoa, jos talouskasvu käynnistyisi nappia painamalla, hallituksen päätöksillä ja työehtosopimuksia laatimalla. Jotkut uskovat sellaiseen ihmeeseen. Lähihistoria ei kuitenkaan ihmeitä tunne.

Nokian ja Koneen viime vuosien onnistumiset eivät ole kivan verotuksen, avokätisten tukien tai suotuisien työehtosopimusten ansiota. Onnistumiset ovat johtuneet uutta luovasta henkilökunnasta ja rohkeasta johtamisesta. Sekä niistä globaaleista innovaatioista.

Kukaan ei ole vakavissaan väittänyt, että Nokian ja Koneen menestys on Paavo Lipposen ja Matti Vanhasen hallitusten ansiota, vaikka ajallinen yhteys onkin olemassa.

Yhtä kummallista on odottaa, että Juha Sipilän hallituksen päätöksillä syntyisi uusia Koneita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!