Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jesse Soinisella ei ole mitään yhtä ammattia, eikä hän sellaista halua

Siitä huolimatta mies pohtii alituiseen työelämän asioita ja maailman mutkikkuutta.

Ura
 
Rio Gandara / HS
Työ on itsensä toteuttamista, ja sitä voi ja saa muotoilla koko ajan, Jesse Soininen sanoo.
Työ on itsensä toteuttamista, ja sitä voi ja saa muotoilla koko ajan, Jesse Soininen sanoo. Kuva: Rio Gandara / HS
Kuka?

Jesse Soininen, 55

 Yrittäjä. Muun muassa graafikko, verkkopalvelujen konseptisuunnittelija ja digivalmentaja.

 Havahtui 90-luvulla miettimään erilaisia tapoja organisoida työtä. Ajattelee, että epätyypillisiksi sanotut työsuhteet on aika sanoittaa uudestaan.

 Opiskellut kaupallista alaa, mutta ei valmistunut.

 Asuu Helsingissä.

Tärkeä käänne urallasi?

Havahduin 1990-luvulla siihen, että maailma on mutkikkaampi kuin haluaisimme uskoa. Aloin pohtia, kuuluuko työtä organisoida niin kuin tehtaassa, vai voisiko olla jokin muu tapa. Se johti tutkailemaan itseorganisoituvaa työtä ja työnkuvan evoluutiota.

Mikä käännettä edelsi?

Minulla oli media-alan yritys joskus 90-luvun puolivälissä. Huomasin, että töissä saattoi olla menossa yhtä aikaa jopa 600 erilaista prosessia, esimerkiksi valokuvausta, äänituotantoa ja koodausta. Prosesseja pyrittiin järjestämään mekaanisen maailmankuvan avulla, mutta se ei oikein toiminut. Aiemmin olin työskennellyt viestintä- ja mainostoimistoalalla ja graafisessa teollisuudessa. Siellä oli samat teolliset prosessit, eli työ organisoitiin tavallaan pätkiksi ja ajateltiin, että niistä syntyy hyvä kokonaisuus. Luova työ ei toimi niin.

Mitä käänteestä seurasi?

Aloin kyseenalaistaa oikeastaan aivan kaiken. Esimerkiksi vuonna 2011 kirjoitin kirjan Yhteisöllinen media osana yrityksen arkea ja aloin sen pohjalta kouluttaa ihmisiä uusien sähköisten välineiden ja työmenetelmien käyttöön. Hetkessä huomasin, että tapa opettaa luennoimalla ei viisasta ketään. Me opimme tekemisen kautta.

Miten työ pitäisi mielestäsi organisoida?

Vanha sanonta kuuluu, että työ tekijäänsä neuvoo. Hirveän moni työ on mahdollista organisoida itse ilman kontrolliin perustuvia rakenteita. Toki rakenteitakin tarvitaan, mutta ne syntyvät työtä tehdessä eivätkä ole työnteon olennaisin tekijä. Kun asioiden annetaan syntyä omalla painollaan, yleensä luodaan paljon pidempiaikaista vaikuttavuutta. Suurin osa ihmisen luovasta kapasiteetista valuu hukkaan, jos työtä organisoidaan mekaanisen ja teollisen ajattelun mukaisesti.

Mikä työssäsi on tärkeintä?

Työtehtävät ja työnkuvat elävät tilanteesta toiseen. Minulla ei varsinaisesti ole mitään yhtä ammattia. Ratkottava asia määrittää, mitä tehdään, ketkä tekevät ja millä lailla tehdään. Se on reaaliaikaista työn muotoilua. Olen pyrkinyt alusta asti siihen, että työ on myös itsensä toteuttamista. Silloin sitä voi ja saa muotoilla koko ajan. Ei ihmisen ole tarkoituskaan olla yhdessä työssä läpi elämän.

Mitä haluat vielä saavuttaa?

Olen perustanut Facebookiin Reworking of Work -ryhmän, ja esimerkiksi sen tavoite on herätellä ihmisiä siihen, että maailman voi nähdä monella eri tavalla. Haluan purkaa sen teollisen ajattelun ytimen, että kun tehdään jotain, koko maailman pitäisi tehdä samalla muotilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!