Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Vilhunen vaihtoi viestintäalan taiteen ja kahvin myymiseen – ”Mietin, että jos tätä voi tehdä näin omalla tavalla, tätä voisi tehdä enemmän”

Helsinkiläismies ajautui kulttuurin pariin ja perusti kaverien kanssa luovan tilan Ruplan.

Ura
 
Akseli Valmunen
Matti Vilhunen jätti konttorityön ja lähti kulttuurialalle.
Matti Vilhunen jätti konttorityön ja lähti kulttuurialalle. Kuva: Akseli Valmunen
Kuka?

Matti Vilhunen, 27

 Yksi luovan tilan Ruplan perustajista ja omistajista. Rupla on kahvila, taidegalleria, vaate- ja huonekalukauppa sekä tapahtumapaikka.

 Ajautui kulttuurin pariin ja ihastui siihen, miten luovasti alalla voi toimia.

 Puheviestinnän kandidaatti. Aikoo valmistua maisteriksi keväällä.

 Asuu Helsingissä.

Tärkeä käänne urallasi?

Ajauduin viestintäalalta kulttuurin pariin vuonna 2014. Olin mukana tuottamassa äänitaiteeseen keskittynyttä Sound Development City -projektia Helsingissä ja heti perään järjestin jyväskyläläisen tuttuni Paavo Steniuksen taidenäyttelyn. Stenius soitti avajaisissa nahkahousuissa haitaria, ja myimme taidetta halvemmalla kuin on totuttu. Mietin, että jos tätä voi tehdä näin omalla tavalla, tätä voisi tehdä enemmän.

Mitä käänteestä seurasi?

Steniuksen tauluja meni hyvin kaupaksi, ja niillä rahoilla lähdin Brasiliaan. Siellä näin paljon kaupunkikulttuuria, joka yhdistää, jos ei saman tilan, niin ainakin saman naapuruston alle taidetta, vaatekauppaa, sambaa, keikkoja, ruokaa ja kaikkea. Ajattelin, että Helsinki tarvitsee ehdottomasti tällaisen kohtaamispaikan. Jouluna 2014 vuokrasin kolmen kaverin kanssa Helsingin Kalliosta tilan, johon avasimme seitsemän viikon kuluttua Ruplan.

Millaista työsi nyt on?

Rupla on luova tila, jossa yhdistyvät muun muassa kahvila, taidegalleria, vaate- ja huonekalukauppa ja erilaiset tapahtumat. Minä vastaan kokonaiskuvasta ja taiteellisesta linjasta. Koordinoin taidenäyttelyitä, järjestän tapahtumia ja tempauksia, valitsen vaatteita myyntiin ja teen hallinnollisia töitä, mutta myös luuttuan lattioita ja olen tiskin takana.

Mikä johti käänteeseen?

En kokenut omakseni monotonista toimistotyötä. Tykkään, että voin toteuttaa itseäni. Rupla antaa siihen eväät. Samassa tilassa voi järjestää räppikeikan, kahvakuulajumpan, viulukonsertin tai ihan mitä vain. Samalla voin tehdä sitä, mihin olen saanut koulutuksen, koska tähän työhön liittyy hirveästi viestintää.

Kerro jostain urasi kohokohdasta.

Yksi kohokohtia oli, kun järjestimme viime kesänä Karri Miettisen eli Palefacen kanssa Kädet ilmaan -näyttelyn. Se esitteli suomalaista hiphopia valokuvina vuodesta 1986 nykypäivään. Se oli valtava hitti. Ihmiset, joista suurin osa ei varmasti kovin usein käy taidenäyttelyissä, tulivat kuka mistäkin katsomaan näyttelyä. Juuri tätä haluamme tehdä: haluamme, että ihmiset löytävät itselleen mielenkiintoisia taidesuuntauksia ja että taidegallerioita ei ole pakko mieltää korkeakulttuuriksi.

Mitä haluat vielä saavuttaa?

Haluan tehdä samaa kuin nyt, mutta suuremmassa mittakaavassa. Vielä enemmän voisi olla esillä eri kanavissa. Sanomamme on, että kulttuuri ja taide voivat olla kiinnostavaa kaikille, kunhan löytää oman mielenkiinnon kohteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!