Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä työterveyshuollon pitää kattaa?

Työantajan on aina järjestettävä työterveyshuolto työsuhteessa oleville työntekijöilleen.

Ura
 
Helsingin Sanomat
Jarno Mela
Työnantaja voi järjestää työntekijöille terveyden seurantaa terveystarkastuksin.
Työnantaja voi järjestää työntekijöille terveyden seurantaa terveystarkastuksin. Kuva: Jarno Mela

Teen toimistotöitä ja olen työpaikkani ainoa työntekijä. Minulla ei kuitenkaan ole työterveyshuoltoa. Työsuhteeni on vuoden määräaikainen. En ole joutunut ongelmiin terveyteni kanssa, mutta toisinaan mietin, millaisissa tapauksissa minulla olisi oikeus vaatia työnantajaltani työterveyspalveluita. Jos sairastun ja joudun sen takia olemaan poissa töistä, pitääkö minun itse maksaa lääkärissä käynti?  

”Työantajan on aina järjestettävä työterveyshuolto työsuhteessa oleville työntekijöilleen, myös osa- ja määräaikaisille. Työterveyshuolto on järjestettävä, vaikka työpaikalla olisi vain yksi työntekijä.

Työterveyshuolto koostuu kahdesta osasta: lakisääteisestä työterveyshuollosta ja sairaanhoidosta. Sairaanhoidon työnantaja voi järjestää, jos haluaa, eli se ei ole pakollinen.

Lakisääteinen työterveyshuolto tarkoittaa käytännössä sitä, että työpaikalla on oltava työterveyshuollon tekemä työpaikkaselvitysraportti. Siinä työterveyslääkäri tai -hoitaja selvittää, onko työympäristössä jotain riskejä, joihin terveyden ja työkyvyn näkökulmasta kannattaa kiinnittää huomiota.

Työantaja voi myös osana lakisääteistä työterveyshuoltoa järjestää työntekijöille terveyden seurantaa joko sähköisten kyselyiden muodossa tai perinteisesti terveystarkastuksilla.

Jos työantaja ei ole järjestänyt sairaanhoitoa ja työntekijä sairastuu, hän voi mennä oman alueensa terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkäriasemalle, jolloin hän maksaa itse lääkärissä käynnin.

Samoin lääkärissä käynnistä aiheutuvat mahdolliset matkakulut työntekijä maksaa itse. Harva työnantaja korvaa niitä. Jos sairaus edellyttää taksin käyttöä, lääkäri kirjoittaa todistuksen, ja kyydin korvaa potilaalle Kela.

Jos työntekijä joutuu olemaan sairauslomalla yli kuukauden, työantajan tulee ilmoittaa asiasta työterveyshoitajalle.

Työkyvyttömyystilanteessa työntekijällä on oikeus saada tukea työterveyshuollosta, vaikka työnantaja ei olisi järjestänyt vapaaehtoista sairaanhoitoa.

Kun sairausloma jatkuu yli neljä kuukautta, jolloin 90 sairauspäivärahapäivää täyttyy, työntekijälle ei makseta sairauspäivärahaa, ellei hän saa työterveyshuollosta lausuntoa jäljellä olevan työkyvyn ja työhön paluun mahdollisuuksista.”

 

Kari-Pekka Martimo Johtava ylilääkäri Työterveyslaitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!