Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö työn­antajan hankkia työntekijän haluama tuoli?

Ura
 
Päivi Rauramo Asiantuntija Työturvallisuuskeskus TTK
Selkävaivaiset suosivat satulatuolia.
Selkävaivaiset suosivat satulatuolia.

Työskentelen toimistossa ja tuijotan tietokonetta koko päivän. Haluaisin satulatuolin, koska selkäni kipeytyy tavallisessa toimistotuolissa. Kuuluuko työnantajan hankkia työntekijälle sopiva tuoli, vai pitääkö uusi tuoli maksaa itse?

”Työnantajan on huolehdittava siitä, että työpiste on työntekijälle sopiva, turvallinen ja terveellinen. Työnantajan tulee kustantaa kalusteet ja työvälineet.

Ergonomisesti oikein valituilla, asennetuilla ja käytetyillä kalusteilla ja työvälineillä voidaan ennaltaehkäistä haitallista kuormittumista sekä tuki- ja liikuntaelinten sairauksia.

Lisäksi on huolehdittava siitä, ettei työ ole liian yksipuolista, vaan sopivan vaihtelevaa. Näyttöruudun tuijottaminen koko päivän ei ole suositeltavaa, eikä pelkästään satulatuolin hankinta ratkaise ongelmaa.

Työpaikan ergonomia-asioiden ja kuormittumisen asiantuntijana on työterveyshuolto. Työntekijällä on oikeus perustellusta syystä, kuten selän kipeytymisen vuoksi, pyytää työterveyshuollolta arvio kuormittumisestaan. Tällöin on mahdollista saada ehdotus kalustehankinnasta, esimerkiksi satulatuolista.

On kuitenkin mahdollista, että työasennon vaihtelu istumisen ja seisomisen välillä sekä nykyisen työtuolin säätäminen sopivaksi parantavat jo riittävästi tilannetta.

Mikäli muutokset eivät riitä turvaamaan selän hyvinvointia, työkyvyn turvaamiseksi on harkittava muita toimia.

Tällöin satulatuolin hankinta tai ainakin kokeilu voi olla hyvä ratkaisu. Jos se ratkaisee ongelman, tuoli maksaa itse itsensä parempana työtehona ja vähentyneinä sairauspoissaoloina.

On työpaikkoja, joissa muutoksia ja kalustehankintoja tehdään vasta, kun oireita ja ongelmia ilmenee, ja työpaikkoja, joissa hankinnat tehdään ennakoiden.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!