Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näillä Yhdysvaltain armeijan kahdeksalla keinolla tuhoat työpaikkasi

Ura
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Yhdysvaltain tiedustelu painatti vuonna 1944 pienen vihkon, jonka kannessa lukee ”Simple Sabotage Field Manual”. Se neuvoi natsi-Saksan ja muiden akselivaltojen organisaatioihin soluttautuneille vakoojille, kuinka sabotoida vihollisen toimintaa: näin sytytät tuhopolton, näin rikot tehtaan koneet, näin hankaloitat joukkoliikennettä.

Konsultti Bob Frisch löysi pari vuotta sitten tämän oppaan ja kirjoitti kollegoineen aiheesta kirjan, jonka Fortune-lehti esitteli viime syksynä. Kirja keskittyi sabotaasioppaan kahdeksaan ohjeeseen, joiden avulla vakoojien oli tarkoitus hankaloittaa erilaisten organisaatioiden toimintaa ja kokouksia:

1 Vaadi, että kaikki menee virallisia kanavia pitkin. Älä koskaan salli oikoteitä, joilla päätöksiä voitaisiin nopeuttaa.

2 Pidä paljon puheita. Puhu pitkään ja niin usein kuin mahdollista. Havainnollista pointtejasi anekdooteilla ja omilla kokemuksillasi.

3 Ohjaa kaikki päätettävät asiat erilaisille toimikunnille jatkokäsittelyä varten, jos suinkin mahdollista. Yritä paisuttaa komitean kokoonpano mahdollisimman suureksi – älä hyväksy alle viisijäsenistä toimikuntaa.

4 Nosta esiin kaikenlaisia epäolennaisuuksia aina, kun se on mahdollista.

5 Kiistele pöytäkirjojen, tiedonantojen ja päätöslauselmien tarkoista sanamuodoista.

6 Tuo esiin edellisessä kokouksessa päätetty asia, ja yritä palauttaa se käsiteltäväksi kyseenalaistamalla päätöksen järkevyys.

7 Puolusta varovaisuutta. Ole ”järkevä” ja vaadi sitä muiltakin osallistujilta. Varoita heitä kiirehtimisestä, joka voisi johtaa vaikeuksiin.

8 Esitä huolesi minkä tahansa päätöksen sopivuudesta. Epäile, onko kokouksellanne edes toimivaltaa kyseiseen päätökseen. Sehän saattaa olla ristiriidassa jonkin korkeamman toimielimen linjan kanssa.

Opas oli vielä 1970-luvulla luokiteltu salaiseksi. Ilmeisesti joku ryökäle kuitenkin salakuljetti sen sinunkin työpaikallesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!