Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herää huomaamaan huonot roolimallisi

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Harvardin bisnesetiikan professori Joseph L. Badaracco käsittelee johtamisen haasteita teoksessaan Questions of Character – Illuminating the Heart of Leadership Through Literature (Pääroolissa johtaja. Kaunokirjallisuuden näkökulmia johtamiseen). Hänen mukaansa esikuvat vaikuttavat merkittävällä tavalla siihen, miten reagoimme eri tilanteissa ja millaisia selviytymisstrategioita sovellamme.

Badaracco sai miettimään omia esikuviani. Tehtävä ei ollut alkuunkaan helppo. Sisimpäämme pesiytyneet roolimallit eivät välttämättä ole sellaisia, joita soisimme niiden olevan. Ne ovat imeytyneet ympäristöstä osaksi meitä, emmekä aina tiedosta niiden olemassaoloa. Huomaamatta ne kuitenkin ohjaavat toimintaamme ja vaikuttavat siihen, miten näemme itsemme suhteessa muihin. Pahimmassa tapauksessa ne nakertavat elämämme perustaa.

Badaracco käyttää esimerkkinä Willy Lomania Arthur Millerin näytelmässä Kauppamatkustajan kuolema. Willy ihailee timanteilla rikastunutta isoveljeään. Hän haluaisi olla samanlainen. Willystä ei ole seikkailijaksi, mutta väärä esikuva estää häntä näkemästä omia vahvuuksiaan.

Menestys ei vielä tee kenestäkään hyvää esikuvaa. Willyn tavoin myös media rakastaa yksittäisiä onnenkantamoisia ja tulee samalla pönkittäneeksi huonoja esikuvia. Hetkellisen tähteyden kulttuuri on tuhoisaa. Jos ajattelemme kaiken olevan pohjimmiltaan tuurista kiinni – siitä isosta onnistumisesta – lannistumme, kun niin ei käykään. Epäoikeudenmukaisuuden tunne lamaannuttaa. Hyvät roolimallit saavat meidät ponnistelemaan enemmän.

Hyväosaisuuden ja huono-osaisuuden on havaittu periytyvän. Kasvuympäristöstä omaksutut roolimallit vaikuttavat varmasti asiaan. Osaavat opettajat ja valmentajat tarjoavat tärkeitä esikuvia ja monelle tien muutokseen.

Badaraccon kirjan luettuani haluan uskoa, että asialle voi itse tehdä jotain. Vääristä ihanteista voi pyrkiä eroon. Työ alkaa omien esikuvien tiedostamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!