Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täytyykö työnantajan myöntää vuosilomaa opintovapaan ajalta?

Ura
 
Helsingin Sanomat
Tatu Paulaharju
Lomaa kertyy työsuhteen keston mukaan.
Lomaa kertyy työsuhteen keston mukaan. Kuva: Tatu Paulaharju

Olen pätkittäin opintovapaalla toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta: työskentelen työnantajalleni opinahjoni loma-aikoina. Työnantajani ei myönnä minulle vuosilomaa opintovapaan ajalta. Tulisiko vuosilomaa myöntää? Mitkä ovat edellytykset vuosiloman saamiselle, ja kuinka paljon lomaa kertyy?  

”Kyllä, työnantajan tulee myöntää vuosilomaa opintovapaalla olevalle työntekijälle.

Vuosilomalain mukaan tietyt poissaolot, kuten sairauspoissaolot, vanhempainvapaa ja opintovapaa, ovat niin sanottua työssäoloon verrattavaa aikaa eli ne katsotaan työpäiviksi.

Koko opintovapaan ajalta vuosilomaa ei kuitenkaan kerry. Sitä kertyy enintään 30 työpäivältä lomanmääräytymisvuodessa eli ajanjaksolla 1.4.–31.3.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 30 ensimmäistä opintovapaapäivää huhtikuun alusta kerryttää vuosilomaa. Lisäksi lomaa kertyy niiltä jaksoilta, jolloin työntekijä on normaalisti työssä.

Normaalisti lomaa kertyy työsuhteen keston mukaan kaksi tai kaksi ja puoli päivää jokaisena lomanmääräytymiskuukautena. Loman kertyminen lasketaan 14 tai 35 päivän säännön mukaan.

14 päivän sääntö koskee työntekijöitä, jotka työskentelevät kaikkina kuukausina vähintään 14 päivänä. 35 tunnin sääntö koskee puolestaan niitä, jotka tekevät töitä kuukaudessa alle 14 päivää, mutta vähintään yhtenä kuukautena ainakin 35 tuntia. Jos työntekijä tekee vähemmän töitä, lomaa ei kerry.

Jos työtä tehdään oppilaitoksen loma-aikana, täydet työssäolokuukaudet ovat toukokuusta elokuun loppuun. Joululoman aikana täyttä lomanmääräytymiskuukautta ei välttämättä tule.

Opiskelijalle lomaa kertyy siis ainakin neljältä kesällä tehdyltä kuukaudelta ja työssäolon veroisen 30 päivän opintovapaa-ajan osalta eli yhteensä viideltä kuukaudelta 12,5 lomapäivää.

Jos lomaa on kertynyt, se pitää myös saada pitää vapaana. Pelkkä rahan maksaminen ei riitä.”

Aki Eriksson Lakimies Etelä-Suomen Aluehallintovirasto

Askarruttaako työelämään tai sen sääntöihin liittyvä asia? Lähetä kysymyksesi meille, me etsimme vastauksen. hs.tyoelama@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!