Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi uutta tutkintoa töiden ja perheen ohessa – ”Ikinä ei tunnu, etten jaksaisi”

Töiden ohessa opiskelu ei enää tarkoita vain iltoja luokkahuoneissa. Espoolainen Nina Tähkäpää on onnistunut yhdistämään työt, koulun ja perheen jo kahdesti.

Ura
 
Sami Kero / HS
Aikuisopiskelija Nina Tähkäpää opiskelee kirjastossa kauppakeskus Entressessä.
Aikuisopiskelija Nina Tähkäpää opiskelee kirjastossa kauppakeskus Entressessä. Kuva: Sami Kero / HS

Päivät töissä ja illat luokkahuoneessa. Jatkuva kiire ja vuosien stressi. Tämä on yhä monen mielikuva töiden ohessa opiskelusta – mutta turhaan.

”Tänä päivänä aikuisopiskelu on hoidettu ihan toisin kuin vielä 2000-luvun alussa. Ikinä ei tunnu, etten jaksaisi”, sanoo espoolainen Nina Tähkäpää, 47, joka suorittaa töiden ohessa jo toista tutkintoaan.

Ensimmäisen kerran hän opiskeli lähihoitajaksi, koska oli pakko. Tähkäpää oli lukion jälkeen kouluttautunut kuntohoitajaksi ja perustanut perheen. Mutta sitten tuli ”kamala lama”, eikä alalla riittänyt töitä. Ainoa vaihtoehto oli opiskella uusi ammatti.

2,5 vuoden koulutus oli raskas. Töissä menivät päivät ja koulussa neljä iltaa viikossa. Kaikki opetus oli lähiopetusta. Kotona puoliso pyöritti arkea: pesi pyykit, laittoi ruokaa ja huolehti pienestä tyttärestä.

”Jälkeenpäin ajateltuna se oli liian rankkaa. Lomat olivat lyhyet, tehtäviä paljon ja koin syyllisyyttä, etten ole perheen kanssa. Olin koulun loputtua varmaan vuoden aivan uuvuksissa”, Tähkäpää muistelee.

Nyt Tähkäpää on kuitenkin kiitollinen, että repi voimat opiskeluun. Valmistuttuaan vuonna 2002 hän pääsi heti töihin kotihoitoon. Vähitellen hän alkoi saada IT-alan vastuutehtäviä. Lopulta hoitotyö sai jäädä kokonaan ja Tähkäpää siirtyi sovellusneuvojaksi Espoon kaupungille. Päässä alkoi muhia ajatus uudesta tutkinnosta.

”Tuntui, että asiantuntijat puhuvat vaikeaa kieltä termeineen ja nippeleineen. Halusin ymmärtää työtäni syvällisemmin.”

Moni miettii samaa, sillä työmaailma on rajujen muutosten keskellä. Ammatteja katoaa ja uudenlaisia töitä syntyy koko ajan.

”Muutokset työelämässä eivät vähene, vaan päinvastoin. Siksi on tärkeää, että työn ohessa voi täydentää opintoja tai opiskella kokonaan uuden ammatin”, työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen SAK:sta sanoo.

Ensi vuodesta alkaen aikuisopiskelu voi kuitenkin olla entistä vaikeampaa, sillä hallitus kaavailee aikuiskoulutustuen leikkaamista. Tukea voi saada, jos suorittaa opintoja opintovapaalla. Tuki koostuu valtion maksamasta perusosasta ja ansiosidonnaisesta osasta. Jos säästöpäätös toteutuu, perusosa katoaa ja tilalle on haettava lainaa.

Viime vuonna tukea sai 18 000 ihmistä. Vajaa 80 prosenttia tuen saajista on naisia, ja lähes puolella opintoala on sosiaali- ja terveysala.

”Taloustilanne on vaikea, mutta kaikki paukut pitäisi käyttää siihen, että ihmiset voivat opiskella uutta ammattia”, Siekkinen sanoo.

Tähkäpää on samoilla linjoilla. Hän tietää kokemuksesta, että etenkin perheellisenä taloudellisen tuen on oltava kunnossa. Hän suoritti osan ensimmäisestä tutkinnostaan opintovapaan turvin.

”Jos on valmiiksi muita lainoja ja kuluja, uutta lainaa ei ehkä uskalla ottaa sen kustannuksella, että haluaa kehittää itseään”, Tähkäpää sanoo.

Suomessa aikuisille järjestetään koulutusta yli 1 000 oppilaitoksessa. Opintoja tai koko tutkinnon voi suorittaa eri tasoilla, kuten lukiossa, ammatillisessa aikuiskoulutuksessa ja korkeakouluissa. Myös työväenopistot, yksityiset koulut ja avoin yliopisto ovat vaihtoehto.

Tähkäpää valitsi ammattikorkeakoulun. Vaikka hän oli edellisen kerran kirjoittanut esseetä ylioppilaskirjoituksissa, pääsykokeet menivät stressaamatta.

Hän pääsi opiskelemaan IT-tradenomiksi Haaga-Heliaan.

”Oli niin voittajafiilis! Ajattelin, etten ikinä pääsisi sisään. Ja sitten alkoi jännitys, pärjäänkö.”

Eniten huolestutti työn määrä. Miten voimat riittävät, kun päivät on töissä ja iltaisin pitää tehdä läksyjä? Huoli on osoittanut turhaksi.

Suurin osa aikuisopinnoista toteutetaan monimuoto-opiskeluna, jossa yhdistetään sekä lähi- että verkko-opetusta. Aikaisemmat opintosuoritukset ja aiemmin hankittu osaaminen voidaan usein hyväksyä osaksi tutkintoa.

Tähkäpäällä on satunnaisten iltaopintojen lisäksi verkkokursseja ja ryhmätöitä. Harrastukset ovat likipitäen jäissä ja läksyt seuraavat mökillekin. Silti Tähkäpää on onnellinen.

”Minusta ei tule ikinä koodaria eikä nörttiä, mutta ymmärrän nyt insinöörejä paljon paremmin. Ammatillinen osaamiseni on kehittynyt valtavasti.”

Valmistuminen häämöttää vuoden päästä.

”Jos on yhtään fiilis, että etsii elämälleen suuntaa, kannustan opiskelemaan. Sen avulla avautuu aivan uusia mahdollisuuksia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!