Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä on kertomus pariskunnasta, joka ei arkaillut – suomalaiset trailerien valmistajat pistivät firman pystyyn Belgiaan

Nyt firma laajenee, kun toinen polvi eli perheen lapset haluavat jatkaa vanhempiensa työtä.

Ura
 
Vesa Koivunen
Vesa Koivunen
Erja ja Seppo Eckertin firma valmistaa kuljetusautoja Belgiassa.
Erja ja Seppo Eckertin firma valmistaa kuljetusautoja Belgiassa. Kuva: Vesa Koivunen
Fakta

Vinkkejä ulkomailla yrittämiseen

 Jokaisella EU-kansalaisella on oikeus perustaa yritys mihin tahansa EU-maahan tai perustaa jossain EU-maassa rekisteröidylle yritykselle tytäryhtiö toiseen EU-maahan.

 EU:lla on suositukset yrityksen perustamiseen, mutta jokaisella maalla on omat sääntönsä, jotka selviävät kansallisen verkkopalvelun kautta: http://ec.europa.eu/internal_market/eu-go/index_fi.htm.

 EU kannustaa jäsenmaitaan toimimaan siten, että uusi yritys rekisteröidään kolmen työpäivän kuluessa, eikä se maksaisi sataa euroa enempää.

 Eckertin perhe neuvoo valmistautumaan kaikkeen perusteellisesti. Heiltä vaadittiin Belgiassa muun muassa nuhteettomuustodistus ja perusteellinen liiketoimintasuunnitelma kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

 Vaikka EU:n myötä papereita saa englanninkielisenä, kannattaa paikallinen kieli opiskella. Toimiminen eri virastoissa on siten paljon helpompaa.

 Paikallisen kielen oppiminen auttaa myös liiketoiminnassa. Esimerkiksi Eckertien myynti paikallisille kasvoi huomattavasti, kun he alkoivat puhua flaamia.

Erja Eckert istuu suuren teollisuushallin yhteyteen rakennetussa kotitoimistossaan ja silmäilee siellä istuvia ihmisiä. Muutaman neliömetrin kokoiseen tilaan on ahtautunut yhdeksän poliisia. Kahdeksan miestä ja yksi nainen. Eckert on tilanteessa yksin, sillä hänen miehensä Seppo Eckert on työmatkalla.

Poliisit kyselevät ja Erja vastaa. Lopulta kaikki ovat tyytyväisiä ja käsiä paiskataan yhteen yhteistyön merkiksi. Pieni suomalainen yritys alkaa valmistaa poliisille, siis Belgian valtiolle, huippuunsa kehiteltyjä erikoisautoja. Kuinka tässä näin pääsi käymään?

Kaikki alkoi 22 vuotta sitten, kun nuoripari mietti tulevaisuuttaan. Seppo oli ajanut motocrossia MM-tasolla ja kilpaura vei heitä ympäri maailmaa. Ajouran jälkeen he aloittivat moottoriurheiluun soveltuvien erikoisautojen rakentamisen Suomessa.

”Suomessa työskentely ei kuitenkaan miellyttänyt, joten suuntasimme motocrossin kautta tutuksi tulleeseen Belgiaan”, Erja Eckert sanoo.

Eckertit muuttivat Hulshoutiin, flaaminkieliselle alueelle Pohjois-Belgiaan. Visio oli selvä: he alkaisivat rakentaa suuria kuljetusautoja moottoripyörätalleille. Trailerista tuli firman tavaramerkki, kuten myös omasta tuotekehittelystä. Aluksi asiakkaat olivat Belgian ulkopuolelta, mutta maine alkoi kiiriä, ja tarjouspyyntöjä tuli myös Belgian rajojen sisältä. Lopulta poliisit olivat ovella.

”Olemme tehneet valtiolle jo monta autoa. Poliisin lisäksi myös palokunnalle”, Seppo kertoo.

Yrittäminen ei ole aina ollut helppoa. Eckertit ovat tehneet todella pitkiä päiviä, ja lapset Suvi ja Erik ovat saaneet kasvaa sen mukana. He ovat kohdanneet haasteita, mutta pääasiassa he ovat nauttineet elämästään.

”Pitkistä päivistä huolimatta yritysmaailmassa eläminen on ollut vaivatonta. Olemme varsin pieni firma suurten joukossa, ja täällä se menee niin, että jos elätät itsesi ja teet hiukan voittoa, sinun annetaan olla”, Erja sanoo.

Täysin valvovan silmän ulkopuolelle Eckertit eivät ole jääneet, sillä paikallinen verottaja on käynyt heitä tapaamassa.

”Verottajalta soitettiin ja he ilmoittivat tarkastuksesta. Pyysimme heidät ystävällisesti käymään ja sanoimme, että he voivat viedä mapit mukanaan. Tarkastajat olivat ihmeissään. Heidän mukaansa belgialaiset ottavat aina asianajajan paikalle ja ovat hyvin tarkkoja mitä viedään ja minne. Meillä synkkasi heti”, Erja naurahtaa.

Tulevaisuus näyttää valoisalta. Eckertit muuttivat Hulshoutista Lommeliin, jota pidetään moottoriurheilun keskuksena Belgiassa. Lommelissa he rakensivat ensin yhden hallin ja ovat nyt laajentamassa uuteen, entistä suurempaan paikkaan.

Muutto maalta kaupunkiin on sujunut helposti, eikä minkäänlaista vastarintaa ulkomaalaisia kohtaan ole näkynyt. Suomi ei kuitenkaan ole jokaiselle belgialaiselle tuttu paikka.

”Paremmin koulutetut arvostavat skandinaaveja, mutta osa ihmisistä ei tiedä, missä kotimaamme sijaitsee. Villein veikkaus on ollut jossain Kreikan saaristossa, Seppo toteaa.

Yritys on vuosien saatossa kasvanut. Molemmat lapset ovat palkkalistoilla ja myös Suvin belgialainen aviomies on heillä töissä.

”Kun molemmat lapset ilmoittivat, että he haluavat olla osana tätä yritystä, päätimme laajentaa. Nyt meitä on yhteensä kymmenen henkeä töissä ja liikevaihto on kasvanut maltillisesti joka vuosi. Yrittäjän elämä tuntuu tällaisessa perheyrityksessä varsin mukavalta”, Seppo vakuuttaa.

Rekrytointi on ollut haastavaa, mutta siihen on löytynyt oma kaava.

”Pyrimme selvittämään työhönhakemisen motiivin, mutta kiinnitämme esimerkiksi haastateltavan silmiin huomiota, ja jos kädet ovat pehmeät ja puhtaat, kaveri ei ole meitä varten, Seppo sanoo.

Tänä vuonna on käynnissä myös uusi aluevaltaus. Erja ja Seppo olivat Monte Carlossa katsomassa rallin MM-osakilpailua, ja siihen oli yksi todella hyvä syy.

”Rakennamme rallitähti Tommi Mäkisen johtamalle WRC-rallitiimille kaksi kuljetusautoa”, Seppo sanoo.

Samaan aikaan hallissa on työn alla monta muuta projektia. Motocross-tiimejä, hevosautoja ja Belgian valtiolle pari palokunnan komentokeskusta. Yritys on kasvanut, mutta asenne työhön pysyy samana.

”Pitää olla nöyrä ja tehdä kovasti töitä. Kohdella kaikkia tasa-arvoisesti ja ansaita luottamus. Näin se on aina ollut ja tulee aina olemaan”, Seppo toteaa.

Vesa Koivunen
Myös tytär Suvi Eckert työskentelee vanhempiensa yrityksessä ja haluaa jatkaa sitä veljensä kanssa.
Myös tytär Suvi Eckert työskentelee vanhempiensa yrityksessä ja haluaa jatkaa sitä veljensä kanssa.
Vesa Koivunen
Eckertien poika Erik Eckert haluaa jatkaa vanhempiensa yritystä.
Eckertien poika Erik Eckert haluaa jatkaa vanhempiensa yritystä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!