Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siedä virheitä äläkä luule olevasi tyrkky – nämä asiat yhdistävät menestyneitä naisia

22 urallaan menestynytta naista kertoi, miten työelämässä pääsee eteenpäin. Epäonnistumisen pelosta ja liiallisesta vaatimattomuudesta on päästävä eroon.

Ura
 
Heidi Piiroinen / HS
”Moni torppaa itse heille tarjoutuneen huippumahdollisuuden, koska pelkää, etteivät omat taidot riitä”, sanoo naisten urakirjan kirjoittanut Maaretta Tukiainen.
”Moni torppaa itse heille tarjoutuneen huippumahdollisuuden, koska pelkää, etteivät omat taidot riitä”, sanoo naisten urakirjan kirjoittanut Maaretta Tukiainen. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Mikä yhdistää naisia, jotka ovat menestyneet urallaan? Epäonnistumisen pelko ja liiallinen vaatimattomuus – sekä se, että he ovat päässeet näistä yli.

Tietokirjailija ja muutosvalmentaja Maaretta Tukiainen ja kehittäjä-kouluttaja Jaana Villanen halusivat tietää, miten työssään menestyneet naiset ovat päässeet huipulle. He haastattelivat joukon menestyneitä naisia, jotka paljastivat uransa solmukohdat ja kuinka niistä on menty yli. Kokemuksista syntyi kirja Huippunaiset. Menestystarinoita.

Vinkkaamme, kuinka näiden 22 menestyneen naisen urapolusta voi ottaa oppia oman unelmansa tavoitteluun.

Hanki tukea ja ota siitä ilo irti

Ystävällinen, mutta jämäkkä töytäisy. Sellaisen moni nainen tarvitsee ennen kuin uskaltaa lähteä tavoittelemaan menestystä ja unelmaansa. Tämä töytäisy voi tulla kollegalta, ystävältä tai mentorilta.

”Moni torppaa itse heille tarjoutuneen huippumahdollisuuden, koska pelkää, etteivät omat taidot riitä. Yleistäen voi sanoa, että mies uskaltaa hakea työpaikkaa, jos hän täyttää kaksi viidestä annetusta kriteeristä, mutta naiset ajattelevat, että heidän pitää täyttää kaikki viisi”, Maaretta Tukiainen sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi kapellimestari Susanna Mälkin. Sellistinä uraa luonut Mälkki oli kiinnostunut kapellimestariudesta, mutta kun ensimmäinen tilaisuus opintoihin tarjoutui, Mälkki painoi jarrua. Eihän hän voi vasta-alkajana mennä huippujen oppiin. Mälkin opettaja oli sinnikäs ja kyseenalaisti tämän päätöksen. Se kannatti. Tulevana syksynä Mälkki aloittaa Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina.

Jos rohkaisijaa ei ilmesty itsestään, sellainen kannattaa hankkia itse. Pyydä mentoriksi alalla menestynyttä nais- tai mieskollegaa, liity samanmielisten sparrausverkostoon tai perusta sellainen itse.

”Kevyimmillään tämä voi tarkoittaa verkostoitumista alan Facebook-ryhmässä. Äläkä unohda, että mentori voi olla myös itseäsi nuorempi”, Tukiainen sanoo.

Selvitä, mitä haluat

Tiedä vahvuutesi ja tunne arvosi. Kun nämä asiat ovat selvillä, sinun on vaikeampi ajautua urapolulle, joka ei tunnu omalta.

”Yleinen syy työuupumukseen on se, että työntekijän ja työnantajan arvot ovat ristiriidassa”, Tukiainen sanoo.

Hänen mielestään iso palkkapussi ja komea titteli eivät ole ainoita menestyksen merkkejä. Todellista menestystä on se, että nauttii työstään ja voi hyvin. Menestyneet naiset ovat kysyneet itseltään: Missä olen hyvä? Missä haluan kehittyä? Mikä minulle on elämässä tärkeää? Mistä olen valmis joustamaan ja mistä en?

”Menestystarinat lähtevät usein intohimosta, jota ihminen on lähtenyt toteuttamaan. Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, oletko menossa kohti unelmaasi vai et. Se on tiedettävä itse.”

Opi myymään osaamisesi

Liian usein pätevät naiset odottavat kiltisti, että joku huomaa heidän uurastuksensa ja palkitsee sen. Oman ammattitaidon ja loistavien ideoiden markkinoiminen ei kuitenkaan ole tyrkyttämistä, se on asiakkaan tai työnantajan työn helpottamista, sanoo Maaretta Tukiainen. Siksi on tärkeää paitsi tietää, missä on hyvä, myös oppia kertomaan se muille.

”Viestintäkonsulttina menestynyt Riikka Kämppi kertoi, että hän on isosta perheestä, ja oppi siellä argumentoinnin merkityksen. Kämppi ymmärsi, että saadakseen muiden huomion piti kiteyttää asiansa nopeasti ja kiinnostavasti”, Tukiainen sanoo.

Jos tuntuu, että oma osaaminen hukkuu ison yrityksen uumeniin, Tukiainen kannustaa perustamaan esimerkiksi blogin ja twiittaamaan osaamisalastaan. Niiden avulla voi vahvistaa rooliaan asiantuntijana ja saada näkyvyyttä.

Pysy joustavana

Epäonnistumisen pelko. Siitä menestyneetkin naiset ovat kärsineet jossain vaiheessa uraansa. Siihen on kaksi lääkettä: Siedätä itseäsi hyväksymään, että virheet ovat osa elämää, eivät syy luikkia piiloon häpeämään, ja hanki uutta oppia, jos tuntuu, etteivät vanhat taidot riitä.

”Uuden oppiminen on tulevaisuuden välttämätön työelämätaito. Jos uskoo, että kaikkea voi oppia ja muokkaa aktiivisesti omaa osaamistaan, menestyy varmasti”, Tukiainen sanoo.

Uskalla repäistä

Älä jää kiinni työhön, joka ei tee enää onnelliseksi. Jos urapolku on tyssännyt siihen, ettei omassa työpaikassa ole tarjolla kiinnostavia hommia tai mahdollisuutta edetä, tilanteeseen ei ole pakko tyytyä. Ei edes silloin, vaikka työ olisi arvostettu ja turvallinen.

”Statuksesta ja jo saavutetusta asemasta luopuminen on monelle vaikeaa. Joskus on nöyrryttävä ja mietittävä, voinko hypätä urallani askeleen sivulle tai alaspäin toiseen yritykseen. Jos on osaamista, sieltä kyllä nousee”, Tukiainen kannustaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!