Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä ihmeen data-analytiikka?

Ura
 

Data-analytiikka on käytännössä tiedon poimimista valtavasta datavirrasta niin, että siitä syntyy erilaisten matemaattisten ohjelmistojen avulla jotain hienoa, hauskaa ja hyödyllistä.

Työ on käytännön tasolla erittäin teknistä. Data-analyytikko valitsee tiettyyn hommaan parhaiten sopivia algoritmeja. Homma on usein algoritmien opettamista ja sen valvomista, että ne oppivat oikeita asioita oikealla tavalla.

Data-analytiikka käytetään nykyään jo lähes kaikilla aloilla. Seuraavassa muutamia esimerkkejä eri aloista, jotka voivat hyödyntää data-analytiikkaa.

Terveydenhuolto: Olli Luukkonen on ollut kehittämässä järjestelmää, joka perustuu sisätilapaikannukseen. Sitä on käytetty vanhainkodissa, jossa kaksi vanhusta alkoi aina kohdatessaan tapella. Paikannusjärjestelmän ansiosta vanhusten liikkeitä pystyttiin valvomaan.

Musiikkiteollisuus: Data-analytiikan avulla voidaan tarkastella, millaisen artistin musiikki ja musiikkityyli toimii kullekin kohderyhmälle ja mikä kohderyhmää yhdistää. Data-analytiikan pohjalta voi analysoida jopa melodiatasolla, millainen musiikki kuhunkin puree. Myös suoratoistopalveluiden soittolistat perustuvat data-analytiikkaan.

Elokuvateollisuus: Kuten musiikissa, elokuva-alallakin data-analytiikalla voidaan poistaa niin sanotun hyvän maun riski: jos data on tarpeeksi kattavaa ja sitä analysoi tarpeeksi taitava data-analyytikko, on mahdollista silkan matematiikan avulla koostaa juuri tiettyyn yleisöön pureva elokuva tai sarja.

Mainosala: Tutkimalla dataa ihmisten kulutuksesta voidaan tarkasti määrittää, millaisia tavaroita, palveluita ja esineitä tietyt kohderyhmät haluavat käyttää. Markkinointi voidaan kohdentaa juuri tälle ryhmälle.

Media-ala: Tutkimalla mitä ja milloin ihmiset lukevat, voidaan tarkastella esimerkiksi sitä, mihin aikaan ihmiset haluavat lukea autojuttuja ja mihin aikaan henkilöjuttuja.

Kuljetusala: Keräämällä dataa esimerkiksi jakeluauton reiteistä, polttoaineenkulutuksesta ja kuskin ajotavoista voidaan kehittää ohjelmisto, jonka avulla reitin voi optimoida mahdollisimman kustannustehokkaaksi.

Itse ajavat autot: Data-analytiikan avulla voidaan kerätä itse ajavan auton ohjelmistoja varten tietoa ympäristöistä, ajotavoista, liikenteestä ja muusta. Näin voidaan kehittää järjestelmä, joka osaa ajaa itsekseen ilman kuskia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!