Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvalla elämän panevat järjestykseen porot – mutta Outi Länsmanilla ne pistivät

Palkittu saamelainen palasi kotiseudulleen Inariin ja tekee nyt porohommia opettajan työn ohella.

Ura
 
Otto Ponto
Outi Länsman elää Inarissa kokonaisvaltaisesti.
Outi Länsman elää Inarissa kokonaisvaltaisesti. Kuva: Otto Ponto
Kuka?

Outi Länsman, 43

 Saamen kielen ja kulttuurin lehtori, poronhoitaja ja saamelaisaktivisti. Valittiin vuoden saamelaiseksi 2015.

 Muutti 2009 kotiseudulleen Inariin, jossa voi yhdistää palkkatyön, poronhoidon ja saamelaisen elämäntavan.

 Koulutukseltaan filosofian maisteri.

Tärkeä käänne urallasi?

Vuonna 2009 muutin Oulusta takaisin kotiseudulleni Inariin. Oulussa olin opettanut pohjoissaamen kieltä ja kulttuuria yliopistossa, ja Inarissa jatkoin opettamista Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa. Opettaminen on päätyöni, mutta mitä siltä ehtii, teen porohommia. Inarissa nämä kaksi työtä on helppo yhdistää.

Mikä käännettä edelsi?

Muutin Ouluun opiskelemaan vuonna 1995. Välillä työskentelin pari vuotta opettajana Sodankylässä, mutta enimmäkseen opiskelin ja opetin Oulun yliopistossa. Vuonna 2009 sain yliopisto-opettajan viran. Päätin, että haen heti virkavapaata ja lähden vuodeksi töihin Inariin. Sille tielle jäin.

Miten päätös jäädä syntyi?

Käänteentekevä hetki oli syksyllä 2009, kun olin virkavapaalla. Olimme veljeni kanssa Inarin Angelissa poroerotuksessa. Veli kysyi, muutanko takaisin Ouluun. En ollut siinä vaiheessa vielä päättänyt, mutta kun hän kysyi, vastasin jääväni Inariin. Veljellenikin se merkitsee paljon, koska on mukavampi tehdä porohommia yhdessä. Nyt koko perhe tekee niitä: isä, veli, minä ja mieheni. Isäni on antanut minulle aikoinaan poroja ja oman poromerkkinsä. Olen saanut jotakin, joka on kulkenut suvussa sukupolvelta toiselle. Mikä oikeus minulla olisi sanoa, että en jatka tätä?

Mitä käänne muutti?

Poronhoito on yksi juttu, mutta saamelaisalueella elämiseen kuuluu paljon muutakin. Olen lähellä omaa perhettä ja sukua ja sitä elämäntapaa, jota he ovat eläneet. Sattui myös käymään niin, että löysin Inarista miehen. Huomasin olevani naimisissa ja ostaneeni talon Inarijärven rannalta. Elämästä tuli kokonaisvaltaisempaa. Oulussa olin pääasiallisesti töissä.

Kerro työstäsi Inarissa.

Pääsin tuomaan oman yliopisto-osaamiseni saamelaisalueen koulutuskeskukseen. Siellä opetetaan saamea vieraana kielenä vuoden kestävällä linjalla. Laadin sellaisen pohjoissaamen opetussuunnitelman, että opiskelijat voivat hyväksi lukea opintoja, jos jatkavat opiskelua Oulussa yliopistossa. Myöhemmin inarinsaamen ja koltansaamen opetussuunnitelmat laadittiin saman logiikan mukaisesti. Koen, että olen ollut siltana yliopistomaailman ja Saamenmaan välillä.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Odotan, että jotain jännää tulee vastaan. Minusta olisi ihan käsittämättömän mukavaa olla pääministerin saamelaisasioiden neuvonantaja. Tai sitten pienempi tavoite: olisi ihan huikeaa opettaa kansanedustajille saamea. Sanotaan, ettei kukaan soita kotiin sohvalle, että tuletko meille töihin. Kun osaa saamen kieltä ja on kouluttautunut, voi kuitenkin käydä juuri niin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!