Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten ikäsyrjintään voi puuttua?

Ura
 
Helsingin Sanomat

Olen hieman kyllästynyt työhöni ja kaipaisin uusia haasteita. Olen hakenut uusiin tehtäviin aina, kun niitä on tullut talon sisällä hakuun. Joka kerta tehtävään valitaan kuitenkin joku kolmikymppinen. Itse olen kohta kuudenkymmenen. Onko tämä ikäsyrjintää? Miten siihen voi puuttua?  

”Tämä voi olla ikäsyrjintää – tai sitten ei. Kyse on ikäsyrjinnästä, jos työntekijä ei tule valituksi hakemiinsa tehtäviin vain ikänsä vuoksi. Asian todistaminen voi olla vaikeaa. Syy siihen, ettei tule valituksi, voi olla jokin muu kuin ikä.

Tehtäviin haetaan monesti kaikkein pätevimmän sijasta sopivinta. Se voi tarkoittaa esimerkiksi tietyn osaamisen sijasta kykyä oppia ja uudistua tai verkostoitumisen astetta. Taustalla voi siis olla myös muita tekijöitä.

Työnhakija voi pyytää palautetta rekrytoinneista ja perusteluja siitä, miksi joku toinen tuli palkatuksi ja itse jäi valitsematta. Myös iän mahdollisen vaikutuksen valintaan voi ottaa avoimesti puheeksi.

Toisaalta työmarkkinoilla on tutkimusten mukaan ikään liittyviä ennakkoluuloja ja yleistyksiä. Iän tuomaan kokemukseen liittyy vahvuuksista, joita juuri nyt tarvitaan.

Tällaisia ovat esimerkiksi kokonaisuuksien ja kytkösten hallinta, itsensä johtaminen tai levollinen suhtautuminen muutoksiin – onhan sitä jo monesta kiperästä tilanteesta selvitty. Näistä ei välttämättä olla työpaikoilla tietoisia.

Työntekijä voi ehdottaa, että työpaikalla käytäisiin laajempaakin keskustelua siitä, miten ikä ja elämäntilanne vaikuttavat työssä ja miten ne pystytään huomioimaan päivittäisessä johtamisessa, työn suunnittelussa, työympäristössä ja organisoinnissa, jotta jokainen saa kokea olevansa arvokas, kehittyä ja antaa oman panoksensa esteittä.

Siinä selviäisi kaikille muun muassa se, että kalenteri-ikä, fyysistä toimintakykyä kuvaava biologinen ikä ja koettu ikä eivät välttämättä ole samoja asioita.

Itselleen voi myös selvittää, mitkä ovat luonteen vahvuudet ja taidot. Jokainen voi miettiä, osaako ne tuoda riittävän selkeästi esiin nykyisessä työssä ja uutta hakiessa.

Kannattaa kysyä itseltään: Mistä innostun? Näkyykö haluni kehittyä ja oppia nykyisessä työotteessani? Kuinka käyttäytymiseeni työpaikalla vaikuttaa se, että ajattelen joutuvani ikäsyrjinnän kohteeksi?

Uuden oppimisen ja kehittymisen halu on hienoa. Se antaa energiaa koko elämään iästä huolimatta.”

Liisa Virolainen, kehityspäällikkö, Valtiokonttori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!