Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Flow’ta voi olla kaikentapaisissa töissä” – kerho-ohjaaja uskoo, että kaikista töistä löytyy luovuutta

Anneli Bäckström heittäytyy aina täysillä töihinsä.

Ura
 
Lastenohjaaja toivoo päättäjiltä viisaita ratkaisuja
Lastenohjaaja toivoo päättäjiltä viisaita ratkaisuja
Lasten ja nuorten kerhotoiminnan ohjaaja Anneli Bäckstöm sanoo, että lapsiin panostaminen on tuottavaa. Hän toivoo, että päättäjät miettivät ratkaisujensa kauaskantoisia vaikutuksia. Ne näkyvät 20 vuoden päästä.

Flow’ta voi olla kaikentapaisissa töissä. Vaikka työn imusta puhutaan usein tietotyön yhteydessä, yhtä lailla myös esimerkiksi siivoojat voivat tuntea palkitsevaa virtausta työssään.

Väitän, että tunnen omassa työssäni flow’ta. Työskentelen kerho-ohjaajana Vallilan leikkipuistossa. Lapset vievät mennessään, ja heittäydyn mukaan, kun he kehittelevät jotain. Saan myös perheiltä palautetta, että innostuminen näkyy työssä.

Neljä viisi vuotta sitten aloin vetää kaupungin uusia maksuttomia leikkitoiminnan kerhoja. Ne on tarkoitettu 2–5-vuotiaille kotihoidossa oleville lapsille.

Monta kertaa, kun lapsi tulee tänne kerhoon, tämä on ensimmäinen kontakti, jonka he saavat perheen ja suvun ulkopuolisiin ihmisiin. Ajattelen, että on kuin puhdas paperi, johon me tätä työtä tekevät rupeamme vetämään pensselillä värejä. Ne ovat niin pieniä ja hauraita, kun tulevat tänne minun käteeni.

Iltapäivisin leikkipuistoon tulee koululaisia iltapäivätoimintaan, ja osana aamupäivistä vedän avoimia kerhoja vauvoille, pikkulapsille ja heidän vanhemmilleen. Kesällä jaan kauhan varressa puistoruokaa.

Tästä ei makseta isoja palkkoja, mutta työ on ihan mieletöntä. Kuka saa sellaisen määrän halauksia kuin tässä työssä saa?

Tulin töihin Helsinkiin Kimmon puistoon kesällä 1990. Kotikaupungissani Hangossa olin työskennellyt jo lastenohjaajana päiväkodissa, nuorisotalolla, lastenkodissa ja nuorisokodissa. Sitten kävi klassinen tapaus: tapasin Helsingissä asuvan miehen, ja töitäkin Helsingissä oli hyvin.

Olin Kimmon puistossa 23 vuotta ja Vallilassa nyt 3 vuotta. Vaikka olen ollut puistotyössä pitkään, minulla on koko ajan tietty kehittämisen tarve. Pienin väliajoin pitää saada uutta.

1990-luvun lopulla opiskelin lähihoitajaksi. Olisin halunnut lähteä opiskelemaan sosionomiksikin, mutta sitten tuli ero, ja se jäi haaveeksi. Sairaalatyö kiinnosti myös, mutta kolmivuorotyö ei henkilökohtaisista syistä sopinut. Elämä meni niin, että olen jatkanut tällä puolella.

Työn ohessa olen opiskellut lasten ja nuorten erityisohjaajaksi, ja ensi kuun alusta lähden lähihoitajatutkinnon täydennyskoulutukseen. Haluan päivittää tietoja. Työ on muuttunut todella paljon, vaikka rakennukset ja ihmisten kohtaaminen ovat pysyneet samoina.

Vasta se, miten teet työtäsi määrää sen, minkälaista työstäsi tulee. Leikkipuistotyössä on tietenkin omat raaminsa, mutta esimerkiksi leikkitoiminnan kerhoissa meillä on aika vapaat kädet. Olen suunnitellut omien kerhojen toiminnan aika lailla tyhjästä, kerhovihoista lähtien. Määrärahoja ei ole paljon.

Suunnittelen itse tietysti paljon, mutta annan myös lasten vaikuttaa. Oma tapani tehdä työtä on kuunnella ja havainnoida lapsia. Juuri nämä lapset, jotka kerhoissa nyt ovat, vaikuttavat sen vuosiryhmän toimintaan. Ei niin, että kymmenen vuotta sitten tehtiin näin. Koululaisten kanssa pidämme kokouksiakin, joissa on ehdotuksista esityslistat ja pöytäkirjat. Niin lapset oppivat vaikuttamaan.

Ja juhlia pidämme tietysti aina kun on mahdollista.

En sano, etteikö tätä työtä pystyisi tekemään sellainen, jolla ei ole lapsia, mutta kyllä oma lapsi antaa perspektiiviä ja ymmärrystä työhön. Minulla on 24-vuotias tyttö, joka asuu jo omillaan. Hän on kasvattanut minua kaikkein eniten.

Lapsena hän oli aina tosi kiltti, mutta 13-vuotiaana tuli paha murrosikä. Kun hän tuli murrosikään, enää ei toiminutkaan se, että minä sanon ja sinä tottelet.

On vietetty ja valvottu öitä ja etsitty neitiä. Muutama vuosi meni hänen perässä juostessa. Aika syvissä vesissä olen silloin käynyt, mutta sain onneksi silloin myös yhteiskunnalta apua.

Olen kulkenut aika pitkän matkan. Osa niistä äideistä, jotka ovat tuoneet lapsiaan kerhoihini, on nyt mummoja. Yksi ympyrä sulkeutui, kun ensimmäisiin välipalakoululaisiini aikoinaan kuulunut tyttö toi oman lapsensa leikkitoiminnan kerhoon.

Toinen äiti sanoi, että leikkitoiminnan kerho on paljon enemmän kuin kerho. Vanhemmat kokevat, että he saavat kasvatusapua ja tukea. Voidaan puhua vaikeistakin asioista.

Kun vaihdoin puistoa Kimmosta Vallilaan, kävi niin, että osa perheistä seurasi mukana.

Jotkut ovat sanoneet, että työssä pääsisi vähemmälläkin. Tulen usein töihin jo puoli tuntia ennen työajan alkua, sillä haluan aloittaa päivän rauhassa. Kriteerini on, että teen työtä siten kuin toivoisin että omien läheisteni kanssa tekemisissä olevat ihmiset tekevät työtään.

En voisi tehdä puolinaisesti tätä työtä. Sen takia olen ehkä jaksanut näin pitkään. Sinä päivänä lopetan, kun en enää saa työn iloa tämän työn tekemisestä.”

Uudessa sarjassa työntekijät kertovat työtavoistaan. Vinkkaa meille omasta työfilosofiastasi: hs.tyoelama@hs.fi

Anneli Bäckström toivoo päättäjiltä viisaita ratkaisuja. HS.fi/HSTV
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!