Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksen saa korotettua ansiopäivärahaa?

Ura
 
Helsingin Sanomat

Minulla on kymmenien vuosien työkokemus it-alalta. Viimeksi työskentelin vuokratyövoimana asiakasyrityksessä. Tein muutaman kuukauden projektiin toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen, mutta jäin saman asiakkaan luo tekemään muita töitä kahdeksaksi vuodeksi ilman, että sopimusta muutettiin. Nyt olen jäänyt työttömäksi ja saan pelkkää ansiopäivärahaa ilman korotettua ansio-osaa. Työttömyyskassa katsoo, että kyse oli samasta toimeksiannosta ja sitä kautta määräaikaisuudesta, vaikka työtehtävät muuttuivat. Onko tämä oikein?  

”Työttömyyspäivärahaa maksaa Kela peruspäivärahana ja työttömyyskassa ansiopäivärahana.

Kun pitkä työura päättyy, työttömyyspäivärahaan voi tietyin edellytyksin saada korotusosaa tai korotettua ansio-osaa enintään 90 päivältä.

Pitkäksi työuraksi katsotaan vähintään 20 vuotta eläkevakuutettua työssäoloaikaa.

Kun henkilö jää työttömäksi pitkän työuran päätyttyä, hänen tulee ilmoittautua te-toimistossa työttömäksi työnhakijaksi 60 päivän kuluessa. Palkansaajakassan jäsenenä on lisäksi täytynyt olla vähintään viisi vuotta.

Jotta työttömyyspäivärahan maksaja voi arvioida, onko korotusosalle tai korotetulle ansio-osalle perusteita, se voi tarvita selvityksen työsopimuksen sisällöstä ja irtisanomisen syystä.

Edellytyksenä korotusosan tai korotetun ansio-osan maksamiselle pitkän työuran perusteella on se, että työnantaja on irtisanonut työsopimuksen eikä työntekijä itse ole aiheuttanut työsuhteen päättymistä.

Korotusosaa tai korotettua ansio-osaa ei voi siten saada esimerkiksi silloin, kun työsuhde päättyy työntekijän irtisanoutumiseen tai koeaikana.

Oikeutta korotusosaan tai korotettuun ansio-osaan ei ole myöskään silloin, kun määräaikainen työsuhde päättyy irtisanomisen sijasta tiettyyn päivään mennessä tai tietyn tehtävän tultua tehdyksi.

Lukijan tapauksessa kyse vaikuttaa olevan työsopimuksesta, jossa työsuhteen kesto on sidottu toimeksiannon päättymiseen asiakasyrityksessä: lukija kertoo, että hän on jäänyt asiakasyritykseen tekemään muita töitä, kun varsinainen toimeksianto on päättynyt.

Jos määräaikainen työsuhde päättyy irtisanomisen sijasta tiettyyn päivään mennessä tai tietyn tehtävän tultua tehdyksi, ei oikeutta korotusosaan eikä korotettuun ansio-osaan ole.”

Eeva Vartio Lakimies, varatuomari Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!