Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten työn tuloksia pitäisi mitata?

Työajan pidennys ei välttämättä paranna tuottavuutta. Asiantuntijatyössä yhteys ei ole kovin vahva, mutta tehdastyössä työajan pidennys saattaa parantaa kannattavuutta.

Ura
 
Helsingin Sanomat
Esa Syväkuru / HS
Aivotutkija Minna Huotilainen pitää työajan pidennyskeskustelua asiantuntijantyön näkökulmasta hieman huvittavana.
Aivotutkija Minna Huotilainen pitää työajan pidennyskeskustelua asiantuntijantyön näkökulmasta hieman huvittavana. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Hallitus haluaa parantaa tuottavuutta ja lisätä suomalaisten vuosittaista työaikaa. Aivotutkija Minna Huotilainen pitää koko työaikakeskustelua asiantuntijatyöläisen näkökulmasta kuitenkin hieman huvittavana.

Työpaikalla vietettävän työajan ja tuottavuuden yhteys ei ole asiantuntijatyössä kovin vahva. Sen sijaan perinteisessä tehdastyössä työajan pidennys samalla kuukausipalkalla laskee tuntipalkkaa ja ehkä sitä kautta parantaa kannattavuutta.

”Jos ruvetaan sanomaan, että minun pitäisi tehdä kymmenen minuuttia pidempään töitä, niin enhän voi edes mitata tai arvioida täsmälleen, kuinka paljon olen tehnyt tänään töitä”, Huotilainen sanoo.

”Kun lähden kävelemään lounaalle, saatan matkan aikana ratkaista päässäni sellaisen pulman, joka on ollut käsitteillä. Silloin voisin ajatella, että se matka oli työaikaa. Mutta jos en saakaan ratkaisua tehtyä, silloin voisin ajatella, että se oli vapaa-aikaa.”

Jos työaika sopii tuottavuuden mittaamiseen monessa ammatissa huonosti, miten työtä sitten pitäisi mitata? Mitkä olisivat tulosmittareita?

Asiantuntijoilla ei ole tähän valmista vastausta. Huotilainen varoittaa, että erilaiset numeroihin perustuvat kriteerit ovat vaikeasti mitattavassa työssä riski. Hänen mukaansa mittarit alkavat ohjata työtä heti, kun jotain tiettyä tulosta mittaava laskentatapa otetaan käyttöön. Tällöin työn muut puolet voivat kärsiä.

”Yliopisto on yksi klassinen esimerkki. Kun mitataan, montako kappaletta julkaisuja tai tutkintoja saadaan, huomataan, että ihmiset keskittyvät siihen. Ei pystytä mittaamaan esimerkiksi yhteiskunnallista vuorovaikutusta, joka on myös yliopiston tehtävä”, Huotilainen sanoo.

Yksi kriteeri arvioinnissa voisi hänen mielestään olla asiakas: se, kuinka tyytyväinen asiakas kunkin työn tuloksiin on.

Työn kuormittavuutta pitäisi silti myös pystyä mittaamaan jotenkin. Työaikaa parempaa mittaria ei toistaiseksi kuitenkaan ole onnistuttu kehittämään.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!