Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Christine Ortiz aikoo räjäyttää yliopiston – ja meidän kannattaisi kokeilla samaa temppua

Ura
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Massachusetts Institute of Technology eli MIT on yksi maailman arvostetuimmista yliopistoista. Christine Ortiz on työskennellyt MIT:ssa professorina ja jatko-opiskeluyksikön dekaanina. Nyt Ortiz on luopumassa tehtävästään, sillä hänellä on mielessään erikoinen projekti. Ortiz aikoo perustaa uudenlaisen yliopiston.

Siitä tulee tyystin erilainen kuin nykyisistä: Ei tutkintoja. Ei luentoja. Ei luentosaleja.

Tuleva yliopisto ottaa kaikenlaisia opiskelijoita, mutta toiminta painottuu tutkimukseen. Ortizin mukaan oppilaitoksen muoto on vielä auki, mutta yksi on varmaa. Yliopisto 2.0 ei ainakaan perustu nykyiseen tutkintomalliin.

Ortizin mukaan tieteiden rajat ovat osoittautuneet keinotekoisiksi, eivätkä tiede ja teknologia enää asetu näihin ennalta määrättyihin lokeroihin. Koska ongelmat ovat monimutkaisempia, niitä on ratkottava moni- ja poikkitieteellisesti.

Christine Ortiz vannoo projektilähtöiseen oppimiseen. Opiskelijat tulevat ja menevät saatuaan projektinsa valmiiksi. Ja opittuaan tekemällä, eivät luennoilla istumalla.

Entä Suomessa? Monessa yliopistossa on ennakkoluulottomasti kehitetty opiskelumenetelmiä ja kokeiltu poikkitieteellisiä hankkeita. Mutta nyt koulutusleikkaukset ovat johtamassa siihen, että avauksille voi käydä huonosti.

Christine Ortizin suomalainen kollega, MIT:n taloustieteen professori Bengt Holmström kutsui HS:n haastattelussa Suomen koulutusleikkauksia älylliseksi loukkaukseksi koko tiedeyhteisöä kohtaan. Leikkausten seurauksena seuraavien sukupolvien holmströmit karkaavat maailmalle.

Kun kuristetaan, energia menee peruselintoimintojen ylläpitoon. Aivoihin ei kohta riitä happea.

”Meidän pitää oppia oppimaan uudella tavalla”, Holmström sanoi HS:ssa. Uudenlaista ajattelua kehittyy tietenkin aivan perinteisissä yliopistoissa. Mutta ratkaisut viheliäisiin nykyongelmiin löytyvät usein tieteenalojen rajavyöhykkeiltä. Siksi kannattaa panna eri alojen tutkijoiden ja opiskelijoiden aivot törmäilemään toisiinsa. Kuten Christine Ortizin kokeilussa.

Kuka tarttuisi tähän Suomessa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!