Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko työnantaja pakottaa olemaan töissä?

”Aloitin kolmen kuukauden määräaikaisessa työsuhteessa puhelinmyyjänä. Olen ollut töissä nyt pari viikkoa enkä kestä enää.”

Ura
 
Helsingin Sanomat
Antti Hämäläinen
Työantajankaan etu ei ole se, että roikottaa työntekijää väkisin työssä. Järkevää olisi, että osapuolet löytäisivät ratkaisun sovussa.
Työantajankaan etu ei ole se, että roikottaa työntekijää väkisin työssä. Järkevää olisi, että osapuolet löytäisivät ratkaisun sovussa. Kuva: Antti Hämäläinen

”Haluaisin purkaa kolmen kuukauden määräaikaisen työsopimukseni, mutta työnantajan mukaan se ei onnistu. Voiko tämä olla totta? Minut siis mieluummin pidetään väkisin töissä kuin otettaisiin tilalle joku motivoitunut, joka saattaisi jopa saada lehtiä myydyksi.”  

”Määräaikainen työsuhde ei ole irtisanottavissa, toisin kuin toistaiseksi voimassa oleva työsuhde. Se sitoo molempia osapuolia eli työntekijää ja työnantajaa.

Suomessa perustuslaki lähtee kuitenkin siitä, että jokainen saa valita työnsä itse. Koska määräaikaisessa työsuhteessa työntekijän täytyy sitoutua työhön tietyksi ajaksi, se ei ole työntekijän näkökulmasta oikein. Kysymyksen kaltaisia ongelmia tulee, jos työ ei esimerkiksi vastaakaan odotuksia.

Määräaikainen työsuhde voidaan työsopimuslain mukaan tehdä vain perustellusta syystä. Tavanomainen syy on vakituisen työntekijän sijaistaminen esimerkiksi loman tai vanhempainvapaan ajan.

Määräaikaisen työsuhteen purkamisesta tulee sanktioita, jotka määritellään työehtosopimuksissa. Puhelinmyyjän työtä säätelee puhelinpalveluja ja yhteyskeskuksia koskeva työehtosopimus. Se ei ole kuitenkaan yleissitova.

Jos työsuhteessa ei sovelleta mitään työehtosopimusta, lähtökohtana on, että työntekijä joutuu korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Käytännössä työnantaja leikkaa palkasta jonkin osan. Asiantuntijatehtävässä työntekijän palkasta saatetaan vähentää esimerkiksi rekrytointikustannukset.

Työehtosopimuksissa on myös saatettu sopia siitä, että määräaikaisen työsuhteen purkamisesta työantaja voi periä sanktiona kahden viikon palkkaa vastaavan summan, jolloin syntynyttä vahinkoa ei tarvitse osoittaa.

Yleensä työsuhteen alkuun sovitaan koeajasta. Koeaika voi olla enintään puolet työsuhteen pituudesta. Koeajalla työntekijä tai työantaja voi päättää työsuhteen milloin vain ensimmäisen työpäivän jälkeen.

Työntekijä ja työnantaja voivat myös aina sopia keskenään siitä, että työsuhde päätetään. Ei ole työantajankaan etu roikottaa työntekijää väkisin työssä.

Järkevää olisi, että osapuolet löytäisivät ratkaisun sovussa. He voivat esimerkiksi sopia, että työntekijä jatkaa töissä muutaman päivän, kunnes tilalle on löydetty uusi työntekijä.”

Karoliina Huovila Lakimies Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!