Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Monelle tulee yllätyksenä, kuinka paljon töitä tekee” – Sovellus kertoo, miten paljon teet ylitöitä ilmaiseksi

Aikani-palvelu tekee näkyväksi harmaata, vapaa-ajalla tehtävää työtä. Sovelluksella kerätään tutkimustietoa suomalaisten työntekotavoista.

Ura
 
Laura Oja / HS
Riikka Mykkänen ja Marianne Falck-Hvilstafeldt vertailevat, millaisiin tehtäviin kollegan työaika on kulunut.
Riikka Mykkänen ja Marianne Falck-Hvilstafeldt vertailevat, millaisiin tehtäviin kollegan työaika on kulunut. Kuva: Laura Oja / HS

Sähköposti pukkaa illallakin äänekkäästi viestiä työasiasta, johon täytyy reagoida heti. Päivällä tunnit eivät tunnu riittävän ydintyöhön, kun kokoukset, sähköpostit ja kaikenlainen pikkusälä nielee suuren osan ajasta. Parhaat työideat tulevatkin usein työpisteen ulkopuolella, kun aivot jatkavat työskentelyä vapaa-ajalla.

Monesta tietotyöstä on tullut teknologian kehityksen vuoksi ajasta ja paikasta riippumatonta, ja etätyö on entistä helpompaa. Mutta samalla kun joustava työ helpottaa arkea, työtä ja vapaa-aikaa on vaikea erottaa toisistaan.

Suomen Ekonomeilla on nyt uusi apuväline ajanhallintaan. Aikani-mobiilisovelluksella työntekijät voivat pitää kirjaa siitä, mihin oma työaika kuluu – ja kuinka paljon töitä tulee tehtyä varsinaisen työpäivän lisäksi.

”Tämä lähti meidän jäsenten tarpeesta. Meillä on paljon jäseniä, joiden työaikaa ei seurata millään tavalla. Mutta jos työnantaja ei seuraa työaikaa, olisi hyvä, jos itse sitä ainakin välillä jaksoissa seuraisi”, Ekonomien yhteiskuntasuhdepäällikkö Riikka Mykkänen sanoo.

”Aika monelle tulee yllätyksenä, kuinka paljon työn tekemiseen oikeasti käyttää aikaa”, hän lisää.

Sovellus on tarkoitettu kaikkien kiinnostuneiden käytettäväksi, ei vain ekonomeille. Mykkäsen ja palvelua kehittäneen Marianne Falck-Hvilstafeldtin mukaan sovellus sopii asiantuntijatyöläisten lisäksi hyvin myös yrittäjille tai opiskelijoille.

Mobiilisovelluksella kerätään aineistoa Työterveyslaitoksen toteuttamaan Asiantuntijoiden työaika -hankkeeseen, jossa tutkitaan suomalaisten tekemää asiantuntijatyötä ja joustavien työaikojen yhteyttä palautumiseen. Tutkimukseen osallistuvia pyydetään pitämään kahden viikon ajan kirjaa työajastaan.

Aikani on vain yksi lukuisista työajan seurantaan kehitetyistä uusista mobiilisovelluksista. Niistä monet ovat työnantajan tarpeisiin kehitettyjä kulunvalvontapalveluja, ja Suomen Ekonomeillakin on työnantajana käytössä kännykkäleimaus työajan seurannassa.

Järjestössä kehitetty sovellus puolestaan pyrkii auttamaan työntekijöitä heidän oman elämänsä – sekä työn että vapaa-ajan – hallinnassa, suomalainen työaikalainsäädäntö huomioiden.

”Olennaista on se, että pystyisi seuraamaan ja kirjaamaan sellaista harmaata, näkymätöntä työtä, joka tapahtuu usein säännöllisen työajan ulkopuolella iltaisin”, Mykkänen sanoo.

”Tämä tekee sitä näkyväksi. Data ei mene työnantajalle”, Falck-Hvilstafeldt korostaa.

Sovelluksella saa selville myös sen, millaisiin asioihin oma työaika kuluu. Falck-Hvilstafeldt on luokitellut omaan puhelimeensa kymmenen erilaista asiasanaa asiakkuudenhallinnasta henkilöstöinfoihin ja ”sälään”. Kehittäjiensä mukaan palvelu voi auttaa omien työtehtävien priorisoinnissa, jos huomaa jonkin vähäpätöisen asian nielevän aivan liikaa aikaa.

Mykkänen listaa kaksi ekonomien työaikoihin liittyvää ongelmaa, jotka ovat yhteisiä paljon laajemmallekin joukolle aivotyöläisiä: Ensinnäkin työaikaa ei seurata, jolloin työpäivät voivat helposti venyä paljon työsopimuksessa määriteltyä pidemmiksi. Toiseksi säännöllisen työajan ylittävästä työstä ei makseta korvausta.

Järjestön kyselyssä jäsenistä 40 prosenttia teki toissa vuonna ylitöitä ilman korvauksia tai niin, että niiden katsottiin kuuluvan työnkuvaan.

Ilmainen Aikani-sovellus toimii vain iOS- tai Android-puhelimilla.

Laura Oja / HS
Marianne Falck-Hvilstafeldtillä kului muutamassa päivässä lähes viisi tuntia työsähköposteihin.
Marianne Falck-Hvilstafeldtillä kului muutamassa päivässä lähes viisi tuntia työsähköposteihin.
Laura Oja / HS
Marianne Falck-Hvilstafeldt näyttää, miten työaika yhtenä arkipäivänä jakaantui.
Marianne Falck-Hvilstafeldt näyttää, miten työaika yhtenä arkipäivänä jakaantui.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!