Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisesta tuli vientipomo – ”Mietin joskus, että voisin olla pumppaamassa polkupyörien renkaita henkeni pitimiksi”

Sodan keskelle syntynyt Minh Lam, 42, matkustaa nykyisin Vietnamiin ministeridelegaatiossa.

Ura
 
Sirpa Räihä / HS
Helsingin kauppatori kuuluu Minh Lamin lempipaikkoihin kansainvälisen ilmapiirinsä takia. Ympäristöstä löytyvät myös monet työn kannalta tärkeät paikat.
Helsingin kauppatori kuuluu Minh Lamin lempipaikkoihin kansainvälisen ilmapiirinsä takia. Ympäristöstä löytyvät myös monet työn kannalta tärkeät paikat. Kuva: Sirpa Räihä / HS

”Mietin joskus, että voisin olla pumppaamassa polkupyörien renkaita henkeni pitimiksi Vietnamissa. Asiat olisivat voineet mennä ihan toisin.

Vietnamissa ei olisi ollut tällaisia koulutusmahdollisuuksia. Suomi on antanut paljon mahdollisuuksia, ja olen hyödyntänyt niitä. Täällä voi kouluttautua niin pitkälle kuin itse vain jaksaa.

Olen tällä hetkellä töissä ohjelmapäällikkönä Tekesissä, joka rahoittaa innovaatioita. Vedän Tekesin ja ulkoministeriön yhteistä BEAM-ohjelmaa. Sen tarkoituksena on auttaa suomalaisia yrityksiä menemään kehittyville markkinoille. Viisivuotisen ohjelman kokonaisrahoitus on 50 miljoonaa euroa, josta valtion osuutta on puolet.

Tässä taloustilanteessa on pakko kääntää kaikki mahdolliset kivenkolot, jotta suomalaisten firmojen olisi mahdollista lähteä maailmalle. Samalla pitää saada sellaista win–win-etua, että lisäksi autetaan paikallisia yhteisöjä.

Vietnam on yksi maista, joissa meillä on fokus. Maaliskuussa olin mukana Vietnamissa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan delegaatiossa. Suomi ja Vietnam kirjoittivat yhteistyösopimuksen. Oma roolini oli helpottaa sopimuksen syntymistä, laatia ja neuvotella sen ehdoista.

Olen kasvanut Suomessa, olen suomalainen, mutta satun puhumaan vietnamia. Ja tiedän, miten vietnamilainen ajattelee.

Synnyin Saigonissa Etelä-Vietnamissa vuonna 1973 sodan keskelle. Siihen aikaan amerikkalaiset olivat siellä. Maa oli jakautunut kahteen osaan. Sota loppui 1975, enkä muista sodan ajasta mitään.

Sodan jälkeen oli vaikeaa, vaikken osannutkaan miettiä poliittisia asioita. Hallitus ja koko ideologia vaihtui, omaisuutta vietiin eikä koulutettuja ihmisiä haluttu hyödyntää.

Isä oli maanmittausinsinööri. Äitikin oli koulutettu ja toimistohommissa Vietnamissa. Kun sodan jälkeen aika iso joukko lähti maasta, isäni päätyi Malesiaan veneellä.

Sieltä otettiin sata ihmistä Suomeen, ja isä tuli Suomeen sadan ensimmäisen vietnamilaisen joukossa 1979. Hän oli venepakolainen.

Äiti ja me lapset – kolme poikaa – jäimme Vietnamiin. Olimme kovin pieniä ja pakomatka vaarallinen, ja se oli syy, miksi me emme lähteneet. Se pitää aina muistaa kun mietitään, miksi miehet lähtevät pakoon. Siellä on merirosvoja, ja sotilaat ja valtiot ajavat takaa ja ampuvat.

Ja matkat maksavat. Ei meillä ollut varaa sellaiseen. Isä oli neljä vuotta Suomessa yksin. Aloitin viisivuotiaana koulun Vietnamissa. Sitten 1983 äiti ja me veljet pääsimme tänne perheenyhdistämisohjelman kautta.

Tulimme tammikuussa Espooseen. Muistan, että veljen kanssa katsoimme lumessa leikkiviä lapsia ikkunasta. Ihmettelimme, kun he tekivät lumienkeleitä. Heilutimme ikkunasta, ja he vilkuttivat tulemaan tekemään lumiukkoja. Aika pian menimme.

Vietnamissa en viihtynyt koulussa. Se pulipää pikkupoika oli Suomessa kuitenkin ihan erilainen. Opiskelu oli vanhemmille tosi tärkeää, ja he rohkaisivat meitä lapsia aina opiskelemaan. Mekin ehkä tsemppasimme sen takia.

Olen halunnut näyttää, että osaan. Meidän muualta muuttavien pitää yrittää tehdä asioita yhtä hyvin kuin suomalaisten, ellei paremminkin. Oikeasti.

Kävin Kauklahden koulua. Lukioon hain Suomalaiseen yhteiskouluun, ja vaihto-oppilaana olin New Yorkissa. Jo silloin SYK:in IB-koulussa halusin kansainvälisiä asioita, ja kansainvälisyys on ollut elämässäni aina teema.

Sen jälkeen menin TKK:hon. Tykkäsin tietokoneista, ja 1990-luvun puolivälissä Nokia ja tietotekniikka olivat tosi pinnalla. Pääsin myös Kauppakorkeaan, joten tekniikan lisäksi handlaan myös rahoituspuolen.

Välissä opiskelin Kiinan MIT:ssä eli Tsinghua-yliopistossa, sillä halusin oppia kiinaa. Sitten avautui mahdollisuus lähteä Ranskaan. Halusin nähdä maailmaa ja ajattelin, että voisin asua muuallakin.

Puhun seitsemää kieltä: kotimaisten ja vietnamin lisäksi ranskaa, kiinaa ja englantia, ja pärjään myös espanjalla. Armeijan kävin vapaaehtoisesti Dragsvikissä, jotta opin kunnolla ruotsia.

Valmistuttuani olin viisi vuotta töissä softafirmoissa. Ne lähettivät minua maailmalle: Hollantiin, Singaporeen, Thaimaahan. Bahrainissa asuin vuoden.

Se oli aika hektistä ja työntäyteistä aikaa. Palasin Suomeen, koska tämä on tosi hyvä maa. Tekesiin minut palkattiin 2005 kansainvälisten asioiden asiantuntijaksi. Ensin autoin firmoja menemään Kiinan markkinoille, sitten Yhdysvaltoihin. Olen vienyt kymmenen vuoden aikana USA:han 130 firmaa.

Teen paljon yhteistyötä yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Haluan edistää uusien mahdollisuuksien ja markkinoiden löytämistä. Afrikka on hyvin pinnalla, ja korjaan esimerkiksi siihen liittyviä mielikuvia.

On ilo huomata, että meillä on paljon nuoria, ennakkoluulottomia yrittäjiä, jotka ovat jo nähneet maailmaa. He osaavat ja haluavat myydä. Ja osaavat verkostoitua.

Kieli- ja kulttuuriosaaminen on tärkeää. Kerran olin ulkomailla yhdessä bisnesdelegaatiossa, ja eräs suomalainen sanoi: ”This figure, I draw it from my hip.”

Muut katsoivat vähän ihmeissään, että joo, tuleeko jotain muuta. Suomalainen sanonta ”vedän lonkalta” ei käänny englanniksi ihan samalla lailla.

Työelämässä en huomaa ollenkaan, että olen juuriltani ulkomaalainen. Lapsena kävimme Vietnamissa, mutta aikuisiällä harvakseltaan.

Nyt kun olin siellä matkalla, tuntui, että se ei ole minun maani. Ymmärrän kieltä, ja ruoka on se, mitä äitini tekee. Henkinen puoli on kuitenkin vieras.

Töissä en tuo maahanmuuttoasioita esille. Mutta olen sitä mieltä, että meillä on varaa auttaa hädässä olevia ihmisiä.

Eivät he tule tänne vain oleskelemaan vaan elämään ja tekemään töitä. Ja tarvitsemme osaavia ihmisiä, jotka tuovat uusia näkökulmia.”

Sirpa Raiha / HS
”Olen kasvanut Suomessa, olen suomalainen, mutta satun puhumaan vietnamia. Ja tiedän, miten vietnamilainen ajattelee”, Minh Lam kertoo.
”Olen kasvanut Suomessa, olen suomalainen, mutta satun puhumaan vietnamia. Ja tiedän, miten vietnamilainen ajattelee”, Minh Lam kertoo.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!