Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stressi vie vuorotyöläisen yöunet – tutkija kertoo, miten stressiä voi torjua

”Valtaosalla hoitajista on univaikeuksia”, sanoo hoitajien työstressiä ja unta tutkinut Kati Karhula.

Ura
 
Sari Gustafsson
Monella alalla työn kuormittavuus on laskenut, mutta hoitotyössä stressitekijät ovat pysyneet korkeina.
Monella alalla työn kuormittavuus on laskenut, mutta hoitotyössä stressitekijät ovat pysyneet korkeina. Kuva: Sari Gustafsson

Vuorotyö. Uniongelmat. Stressi. Jatkuvasti muuttuva työ.

Nämä ovat arkisia haasteita sosiaali- ja terveysalalla, ja sitä kautta ne koskevat yli 400 000 suomalaista eli joka kuudetta työssäkäyvää.

Hoitotyön ammattilaisista naisia on 87 prosenttia, ja valtaosa heistä tekee vuorotöitä.

Työterveyslaitoksen tutkija Kati Karhula tutki viime vuonna valmistuneessa väitöskirjassaan, miten työstressi vaikuttaa hoitajien uneen. Tulokset ovat karua luettavaa.

”Enemmistöllä hoitajista on univaikeuksia”, Kati Karhula sanoo.

Hän tutki noin sataa hoitajaa kunta-alan mittavan kyselytutkimuksen yhteydessä. Hoitajat oli jaettu kahteen ryhmään stressitason perusteella. Hoitajien stressiä ja unen laatua kartoitettiin kyselyiden lisäksi mittaamalla unta liikeanturilla ja vireystilaa mittaavalla kännykkäsovelluksella sekä unipäiväkirjalla, johon tutkittavat kirjasivat esimerkiksi kofeiinin sekä unilääkkeiden käytön sekä oman arvionsa unensa määrästä ja laadusta.

Kolmanneksella hoitajista oli tutkimuksen perusteella univajetta. Toisin sanoen he nukkuivat korkeintaan 80 prosenttia siitä, minkä arvioivat omaksi unentarpeekseen.

Yövuoron jälkeen hoitajat nukkuivat keskimäärin 4,5 tuntia ja ennen aamuvuoroa noin kuusi tuntia.

Hoitajien vireystilaa mitattiin tutkimuksessa kännykkäsovelluksella. Testi tehtiin yövuorolaisille kello kahden ja neljän välillä aamuyöllä, jolloin väsymys on suurimmillaan.

”Korkean stressin ryhmässä oli enemmän havaintolipsahduksia”, Kati Karhula kertoo.

Korkean stressin vaikutus tuli ilmi hoitajien hankalissa vuoroyhdistelmissä. Hoitajilla on edelleen paljon peräkkäisiä aamu- ja iltavuoron yhdistelmiä. Työvuoro loppuu illalla kello 22–23 ja seuraava vuoro alkaa aamulla kello 7–8. Kunta-alan työehtosopimuksen mukaan vuorojen välisen palautumisajan pitää olla vähintään yhdeksän tuntia.

”Stressaantuneilla oli enemmän nukahtamisvaikeuksia iltavuoron jälkeen. Heille oli vaikeampaa nollata edeltävä työvuoro.”

Stressaantuneet pystyivät harvemmin nukkumaan myöskään nokosia ennen yövuoroaan. Erityisen tärkeää olisi nukkua lyhyet päiväunet ennen yövuoroputken ensimmäistä vuoroa. Jo 15–30 minuutin nokoset lisäävät vireyttä.

Monella alalla työn henkinen kuormitus ja stressaavuus on tutkimusten perusteella viime vuosina madaltunut, mutta hoitoalalla se on pysynyt korkealla.

Laajassa vertailututkimuksessa selvitettiin taannoin hoitajien suhdetta työhönsä kolmessatoista Euroopan maassa. Suomessa, Saksassa ja Kreikassa sairaanhoitajat olivat useimmin suunnitelleet vaihtavansa alaa.

”Monet kokevat työssään niin paljon negatiivisia puolia, että he miettivät alanvaihtoa”, Kati Karhula sanoo.

Samaan aikaan hoitoalalle pitäisi saada uutta työvoimaa ja entiset ammattilaiset pitäisi saada pysymään työssään. Siksi Karhula kaipaa panostusta hoitoalan organisointiin, työaikojen suunnitteluun ja työssä viihtymiseen.

”Mitä vähemmän hallintaa ja enemmän vaatimuksia, sitä stressaavampi työ on. Sama pätee päinvastoin: Mitä enemmän hallintaa ja vähemmän vaatimuksia, sitä vähemmän stressaava työ on”, Karhula sanoo.

Hoitoalalla on paljon kuormitustekijöitä. Tutkimuksessa valtaosa vastaajista ilmoitti joutuvansa usein kiirehtimään, että saa työtehtävänsä tehtyä.

”Kaikkein kuormittavimmaksi koettiin riittämätön henkilöstömitoitus ja epätasaisesti jaettu työ”, Karhula kertoo.

Lisäksi toisarvoiset työt vievät aikaa varsinaiselta hoitotyöltä. Myös uhkaavat ja väkivaltaiset tilanteet ovat Karhulan mukaan valitettavan yleisiä.

Työaika-autonomia itsenäisyys myös helpottaa työn ja muun elämän yhteensovittamista.

Mitä hoitajien kuormitukselle sitten tutkijan mielestä pitäisi tehdä? Aloitetaan työnantajasta.

Kati Karhulan mukaan terveydenhuollon työpaikat ovat jatkuvan uudelleen organisoinnin seurauksena olleet myllerryksessä. Siksi työnantaja voi vähentää työntekijöidensä stressiä jo sujuvalla tiedotuksella – kertomalla muutoksista ajoissa ja jatkuvasti.

Myös sijaisjärjestelyiden pitää olla kunnossa. Ja työvuorolistojen suunnittelun on oltava riittävän pitkäjänteistä.

”Vuorolistoissa pitää huomioida henkilökohtaisia toiveita.”

Monissa hoitoalan yksiköissä työntekijät voivat itse vaikuttaa työvuorojen suunnitteluun.

”Se vähentää kuormittumista. Kuormittavatkin vuoroyhdistelmät tuntuvat vähemmän kuormittavilta, kun ne on itse suunniteltu listaan”, Karhula sanoo.

Entä mitä hoitajat tai muut vuorotyöläiset voivat itse tehdä stressinsä vähentämiseksi?

Vuorotyöntekijän pitäisi Karhulan mukaan elää mahdollisimman säännöllistä elämää ja noudattaa terveitä elämäntapoja.

”Hoitajat elävät jo nyt terveemmin kuin muut. He eivät juuri tupakoi ja he harrastavat liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa.”

Toinen tärkeä neuvo koskee unta.

”On tiedostettava unen merkitys. Olisi varattava päivä- ja viikko-ohjelmaansa riittävästi aikaa nukkumiseen”, Karhula neuvoo.

Stressi ja uni ovat vastinkappaleet, hän korostaa.

”Kun nukkuu huonommin, sietää vähemmän kuormitusta. Ja kun on stressaantunut, uni muuttuu monesti katkonaisemmaksi ja heikkolaatuisemmaksi.”

Siitä syntyy kierre, jossa molemmat pahentavat toisiaan.

”Sitä olisi hyvä ennaltaehkäistä etukäteen”, Karhula opastaa.

Kati Karhulalla on myös vinkki niille, jotka heräävät aamuyöllä kesken unien miettimään työasioita.

”Keskeneräiset asiat herättävät, sillä alitajunta käsittelee niitä. Olisi hyvä, jos hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa kirjoittaisi listalle muistettavat asiat. Kun ne ovat listalla, niitä ei tarvitse pyöritellä mielessä yöllä.”

Kuormittavien elämäntapahtumien on tavallista, että tulee ohimeneviä univaikeuksia. Jos ne jatkuvat pidempään, kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Etenkin, jos huomaa, että arkinen toimintakyky ja mieliala ovat selvästi laskeneet, Karhula sanoo.

”Monesti terveydenhuoltoalan työntekijät itse sinnittelevät aika pitkään. He ajattelevat, että minun pitäisi tietää nämä asiat. Siksi kynnys hakea apua on korkealla. Vuorotyöntekijällä kyse voi kuitenkin olla vuorotyöstä johtuvasta unihäiriöstä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!