Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rohkeat mielletään helposti epälojaaleiksi, mutta juuri heitä työelämä tarvitsee

Enemmistö taipuu auktoriteetin ja ryhmänormien edessä jopa omia arvojaan vastaan. Itsenäisesti toimivat ovat poikkeusyksilöitä, ja heillä on vaara karsiutua työhönoton soveltuvuustesteissä.

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Muistatteko yhdysvaltalaisen energiayhtiön Enronin? Kymmenet ihmiset osallistuivat Enronin kirjanpidon ja tuloksen manipulointiin. Vielä useammat sulkivat siltä silmänsä. Kun Enron vuonna 2001 kaatui, se vei mukanaan myös tilintarkastustoimisto Arthur Andersenin.

Roskaluokan subprime -lainat paketoitiin AAA-luokan rahoitustuotteiksi luottoluokittajien avulla. Kuplan puhkeaminen kaatoi investointipankki Lehman Brothersin ja aiheutti maailmanlaajuisen finanssikriisin, jonka laskua maksetaan yhä.

Nokian Renkaat manipuloi testejä ja Volkswagen huijasi päästömittauksissa pitkään. Monen on täytynyt tietää vääristelystä yhtiöiden sisällä.

Pankkiirien maailmaa tutkinut Joris Luyendijk uskoo, että vuoden 2008 finanssikriisi voi toistua, ei niinkään ahneudesta vaan finanssitalojen toimintakulttuurista johtuen. Siihen kuuluu häikäilemätön sisäinen kilpailu ja statusvetoinen voittojen metsästys.

Sosiaalipsykologiassa on tutkittu ryhmäpaineen vaikutusta. Kun vastassa on yksimielinen ryhmä, jopa puolet osallistujista lakkaa luottamasta omiin silmiinsä ja taipuu ryhmän näkemykseen. Stanley Milgramin kuuluisassa niin sanotussa tottelevaisuuskokeessa yli 60 prosenttia koehenkilöistä oli valmis toimimaan omatuntoaan vastaan kokeenjohtajan käskystä.

Kun majuri Trapp vuonna 1942 antoi poliisipataljoonansa miehille mahdollisuuden olla osallistumatta juutalaisten joukkomurhaamiseen, 500 miehestä vain 12 luovutti kiväärinsä. Kieltäytyjiä ei rangaistu.

Enemmistö taipuu auktoriteetin ja ryhmänormien edessä jopa omia arvojaan vastaan. Itsenäisesti toimivat ovat tutkimuksen ja historiankirjoituksen mukaan poikkeusyksilöitä. Mutta heitä on. Ehkä kasvatusta muuttamalla heitä voisi olla enemmän.

Olipa kyse manipuloiduista testeistä tai tileistä, monimutkaisiin rakenteisiin naamioiduista valheista, veronkierrosta, huijaamisesta tai työpaikkakiusaamisesta, kyvyttömyys puhaltaa peli poikki hyödyttää härskeimpiä ja käy kalliiksi kaikille.

Liike- ja työelämä tarvitsisivat poikkeusyksilöiden rohkeutta. Karsitaanko heidät nykyisellään pois jo työhönoton soveltuvuustesteissä? Epälojaaleina vallitsevalle toimintakulttuurille?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!