Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka pitkiä työpäiviä palkattomalla harjoittelijalla saa teettää?

Lukija kertoo: ”Olen joutunut tekemään ihan samoja töitä kuin vakituiset työntekijät, ja työpäivät venyvät pitkiksi.”

Ura
 
Helsingin Sanomat
Katja Lösönen
Työssäoppimisen eli harjoittelun tulee olla tavoitteellista, ohjattua ja arvioitua.
Työssäoppimisen eli harjoittelun tulee olla tavoitteellista, ohjattua ja arvioitua. Kuva: Katja Lösönen

Olen toisen asteen opintoihin kuuluvassa työharjoittelussa. Harjoittelusta ei makseta palkkaa. Olen kuitenkin joutunut tekemään ihan samoja töitä kuin vakituiset työntekijät, ja työpäivät venyvät pitkiksi. Miten pitkiä työpäiviä harjoittelupaikka saa teettää minulla? Pitäisikö harjoittelupaikassa olla ohjaaja? Entä saako harjoittelun ajalta opintotukea?  

”Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä ja siihen kuuluvan työssäoppimisen laajuus vähintään 30 osaamispistettä.

Ylärajaa työssäoppimiselle ei ole asetettu: hyvin suuri osa ammatillisissa perustutkinnoissa edellytetystä osaamisesta on mahdollista hankkia työssä oppien.

Periaate on, että työssäoppiminen on osaamisen hankkimista työpaikalla aitoja työtehtäviä tehden. Tehtävien tulee liittyä ammatillisten perustutkintojen perusteissa asetettuihin ammattitaitovaatimuksiin.

On vaikea sanoa, ovatko työssäoppimisessa olevien opiskelijoiden tehtävät yksi yhteen vakituisten työntekijöiden tehtävien kanssa, koska työpaikkoja, toimialoja ja tehtäviä on erilaisia.

Toisille opiskelijoille tehtävät voivat olla haasteellisempia kuin toisille.

Työssäoppimisen tulee kuitenkin olla tavoitteellista, ohjattua ja arvioitua. Työpaikalla täytyy aina olla opiskelijalle nimetty työpaikkaohjaaja, joka opastaa työtehtävissä ja antaa ohjeita työpaikalla toimimisesta.

Työssäoppimisen aikana opiskelija ei yleensä ole työsopimussuhteessa työnantajaan, elleivät opiskelija ja työnantaja ole erikseen sopineet työsopimuksen tekemisestä.

Työssäoppimisen tulee silti aina perustua kirjalliseen sopimukseen, jossa sovitaan muun muassa osapuolten tehtävistä sekä opiskelijan ohjaamiseen, oppimiseen ja arviointiin liittyvistä asioista.

Myös työaika kannattaa kirjata sopimukseen. Palkattomassakin työssäoppimisessa työaika on ollut alan säädösten mukainen niin sanottu normaali työaika.

Opiskelija voi hakea opintotukea työssä oppimisen ajalle, mutta mahdollisella palkalla saattaa olla vaikutuksia opintotukeen.

Osaamista on mahdollisuus hankkia myös oppisopimuskoulutuksena, jota varten tehdään aina palkallinen määräaikainen työsopimus.”

Tuija Laukkanen Opetusneuvos Opetushallitus

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!