Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilari Musta vaihtoi hyvän aseman esimiehenä ja johtoryhmän jäsenenä omaan tatuointiliikkeeseen

Päähänpisto sai useita lehtiuudistuksia tehneen miehen ryhtymään tatuoijaksi.

Ura
 
Jonne Heinonen / HS
Ilari Musta tekee yhä lehtityötä tatuoimisen rinnalla.
Ilari Musta tekee yhä lehtityötä tatuoimisen rinnalla. Kuva: Jonne Heinonen / HS
Kuka?

Ilari Musta, 39

 Tatuointiliike Krunikan Leiman toimitusjohtaja, tatuoija ja visuaalinen journalisti.

 Sai vuonna 2012 päähänpiston alkaa tatuoijaksi, kun oli metalliyhtye Mastodonin keikalla. Aiemmin työskenteli Talentumilla ulkoasuryhmän päällikkönä.

 Opiskellut graafista suunnittelua Viron Taideakatemiassa.

 Asuu Helsingissä.

Tärkeä käänne urallasi?

Olin vuonna 2012 metalliyhtye Mastodonin keikalla Helsingissä. Sen seurauksena tuli hirveä uhovaihe päälle, ja tilasin seuraavalla viikolla tatuointikoneet netistä. Se oli ensimmäinen askel kohti tatuoijan ammattia. Tuossa vaiheessa minulla ei ollut yhtään tatuointia, ikää oli mittarissa 36, ja istuin aika mukavasti pörssiyhtiö Talentumin lehtiliiketoiminnan johtoryhmässä.

Mikä käännettä edelsi?

Olin työskennellyt visuaalisen journalismin parissa yli kymmenen vuotta. Viimeisimpänä toimin Talentumin ulkoasuryhmän päällikkönä, siis melko ison yksikön esimiehenä. Olen ollut mukana uudistamassa useita lehtiä, kuten Talouselämän ja Arvopaperin.

Mitä käänteestä seurasi?

Aloitin tatuoijan työt 69 Tattoossa Helsingin Käpylässä. Ajatuksena oli kuitenkin pistää uusi liike pystyyn lähemmäs Helsingin ydinkeskustaa ja palkata sinne pari tuttua tatuoijaa. Vuonna 2015 sainkin myönteisen starttirahapäätöksen. Perustin oman liikkeen eli Krunikan leiman Helsingin Kruununhakaan. Helmikuussa oli viralliset avajaiset, ja homma on lähtenyt pelittämään todella hyvin. Lehtityötä en missään vaiheessa lopettanut kokonaan, vaan olen tatuoimisen ohessa tehnyt muun muassa Mikrobitti-lehden ulkoasu-uudistuksen ja konsultoinut eri lehtiä.

Miksi halusit tatuoijaksi?

Olen aina rakastanut piirtää robotteja, lohikäärmeitä, örkkejä ja muita fantasia- ja scifi-aiheita. Tämä on ainoa ammatti, jossa niitä saa piirtää sielunsa kyllyydestä, ja siitä vielä maksetaan. Kunhan vain ranteet ja selkä eivät hajoaisi heti.

Miltä tuntui aloittaa uuden taidon opiskelu nollasta?

Myönnän, että pitkä kokemus visuaaliselta alalta teki alussa omahyväiseksi, ja homma meni välillä henkseleiden paukutteluksi. Pikkuhiljaa olen alkanut tajuta työn hienouden, mutta myös vaativuuden. Käsityöammatti vaatii jumalattomasti tunteja, jotta siinä voi tulla hyväksi tai ylipäätään päästä eteenpäin.

Mitä toivot tulevaisuudelta?

Toivon, että Krunikan Leima koetaan tatuointiliikkeeksi, jonne tuloa ei tarvitse jännittää. Olemme pyrkineet tekemään liikkeestä viihtyisän nörttipajan, jossa jengi voi pelata Xboxia tauoilla. Jos joku haluaa vaikkapa Pikachu-tatuoinnin, olemme vain innoissamme. Myös visuaalisen journalismin työt jatkuvat tulevaisuudessa. Rakkaus printtilehteä kohtaan ei ole koskaan laantunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!