Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimiston supersankarit ja työntekijöiden pistepörssi – pelillistäminen tuli työpaikoille herättelemään kilpailuviettiä ja motivoimaan

Pelillistäminen on kuuma aihe työpaikoilla. It-alan konsulttifirma Sofigatessa peliin osallistuvat kaikki parisataa työntekijää. Pelin tarkoituksena on saada työntekijät jakamaan osaamistaan ja oppimaan uutta.

Ura
 
Näin konsultit kisasivat paneelibasaarissa
Näin konsultit kisasivat paneelibasaarissa
Pelissä haetaan kilpailuviettiä myös työmaailmaan huumorin kautta, sanoo Elisa Nieminen Sofigatesta.
Fakta

Tätä on pelillistäminen

 Pelillistäminen (englanniksi gamification) tarkoittaa peleistä tuttujen keinojen tuomista esimerkiksi työpaikoille tai opetukseen.

 Pelillistämisen tavoitteena on osallistaa, motivoida, innostaa ja sitouttaa ihmisiä palkitsemalla heitä pisteillä tai kilpailuilla. Esimerkiksi hampurilaisketjut palkitsevat kuukauden työntekijöitä pistetaulukoiden mukaan.

 Pelillistämistä ei yleensä käytetä yksilökeskeiseen kisaamiseen esimerkiksi myyntituloksista, vaan sen avulla pyritään edistämään yhteistyötä, työtapojen kehittämistä tai ideoiden jakamista.

Lähde: Sosiaalisen oppimisen asiantuntijan Miikka Salavuon blogi.

”Nyt alkaa hauskanpito. On teidän vuoronne pelata”, Timo Savolainen julistaa.

Savolaisella on vaalea irokeesi, joten hän erottuu joukosta helsinkiläisen hotellin kabinetissa. Koolla on toistasataa tietohallinnon konsulttia, jotka työskentelevät Sofigate-nimisessä firmassa.

He ovat juuri istuneet kuuntelemassa firman tuloslukuja. Nyt työntekijät ovat valmiina kisaamaan keskenään Sofipoly-pelin merkeissä.

Sitä varten osa hotellin kokouskerroksesta on muutettu pelialueeksi. Tai oikeastaan ”paneelibasaariksi”, sillä tänään Sofigaten konsultit eli firman slangilla ”sofigaattorit” keräävät passiinsa leimoja osallistumalla erilaisiin paneelikeskusteluihin.

Paneeleissa ei väitellä mistään päivänpolitiikasta, vaan teemat liittyvät konsulttien työhön. Aiheina ovat esimerkiksi digitaalinen toimisto, työntekijöiden identiteetti ja ”cro-operation”. Sekin on firman slangia ja tarkoittaa yhteistyön tekemistä yli tiimirajojen.

Pelinjohtaja Savolainen kertaa vielä säännöt. Alkuerien jälkeen eniten pisteitä keränneet pääsevät jatkoon ja lopulta finaaliin.

Ja niin peli voi alkaa.

Viereisessä kabinetissa on menossa kolme paneelikeskustelua. Jokaisella lavalla on kerrallaan viisi keskustelijaa. Nyt punnitaan aktiivisuutta ja hyviä argumentteja.

Mikä erottaa meidät kilpailijoista? paneelia vetävä Heikki Kylmäniemi kysyy. Hänellä on harteillaan sininen viitta.

”Me olemme aina enemmän kuin yksi”, Elisa Nieminen vastaa. Koska kaikki firman työntekijät edustavat erilaista osaamista, sitä pitää osata jakaa, hän jatkaa ja tehostaa sanomaansa viittilöimällä käsillään. Avunpyytämisestä ja -tarjoamisesta pitää tehdä helppoa, Nieminen sanoo.

Muut panelistit ja kymmenkunta kuulijaa nyökkäilevät. Kun paneeli päättyy, yleisö päättää käsiäänestyksellä, kuka pärjäsi parhaiten tässä paneelissa.

Elisa Nieminen voittaa äänestyksen ja säntää kohti seuraavaa paneelia.

Sofigate on vauhdilla kasvava tietohallintojohtamiseen erikoistunut it-talo, jolla on yli kaksisataa työntekijää Espoossa, Tampereella, Oulussa ja Tukholmassa. Firman asiakkaita ovat pääasiassa suuryritykset, joiden toimipisteissä suurin osa Sofigaten konsulteista tekee arkisen työnsä. Siksi firmassa on panostettu yhteishengen rakentamiseen erilaisten tapahtumien kautta. Yhteisiä tapahtumia järjestetään kuukausittain.

Tapahtumia yhdistää jokin teema. Vuoden 2016 teemaksi valittiin pelillistäminen, joka on nouseva trendi työmaailmassa.

Sofipoly-peli alkoi pikkujouluissa. Pelin iskulauseena on ”Be a Hero, Play the Game”, ja tunnuksena on viitoilla ja maskeilla varustetut toimistojen supersankarit.

”Pelillistämisen avulla porukkaa motivoidaan osallistumaan ja pidetään heidän kiinnostustaan yllä”, sanoo pelistä vastaava projektipäällikkö Timo Savolainen.

Hän on opiskellut pelillistämistä Pennsylvanian yliopiston virtuaalikurssilla.

Rio Gandara / HS
Projektipäällikkö Timo Savolainen (kesk.) vastaa Sofigaten pelistä. Sakari Hyppänen (vas.) ja Matti Vesala vetivät keskusteluja paneelibasaarissa.
Projektipäällikkö Timo Savolainen (kesk.) vastaa Sofigaten pelistä. Sakari Hyppänen (vas.) ja Matti Vesala vetivät keskusteluja paneelibasaarissa.

Sofigaten peli on suunniteltu tukemaan arkista työtä. Pelin avulla halutaan kehittää tapoja, joilla oivalluksia ja osaamista levitetään yrityksessä.

”Tässä ei kilpailla siitä, kuka laskuttaa eniten, mutta leikkimielisiin kisoihin on heittäydytty innokkaasti”, kertoo varatoimitusjohtaja Sanna Siniketo.

Pisteitä saa esimerkiksi osallistumalla firman tapahtumiin ja koulutuksiin, perehdyttämällä uusia työntekijöitä, kirjoittamalla oman alan asiantuntija-artikkeleita tai opiskelemalla itsenäisesti firman omassa verkko-oppimisympäristössä.

Pelialueella Elisa Nieminen on jo ehtinyt seuraavaan paneeliin. Siinä aiheena on identiteetin merkitys. Sofigatessa sitä ollaan vasta luomassa, ja työntekijät pystyvät vaikuttamaan asiaan, Nieminen sanoo.

Nieminen, 31, on ollut Sofigatessa puolitoista vuotta. Hän on opiskellut tietojohtamisen diplomi-insinööriksi ja työskennellyt aiemmin liikkeenjohdon konsulttina isoissa kansainvälisissä firmoissa. Sofigate on toista maata, Nieminen sanoo.

”Tämä on pienempi ja ketterämpi it-talo. Meillä on vähän byrokratiaa”, hän kiittelee.

Koska firma on varsin nuori, työntekijät pystyvät vaikuttamaan firman kulttuuriin, Nieminen kiittelee.

Pelin yhteydessä kokeillaan luontevasti asioita, joita voidaan myöhemmin tehdä myös asiakkaiden kanssa.

”Opettelemme samalla uusia konsepteja. Tämä on myös koulutustilaisuus”, Nieminen sanoo.

Joukon seassa paneelibasaaria seuraa tiiviisti myös Sofigaten toimitusjohtaja Sami Karkkila.

”Kasvu on meille kaikki kaikessa. Meidän pitää saada ihmiset todella nopeasti mukaan. Tämä on siihen tehokkain tapa”, Karkkila sanoo.

Karkkilan mukaan Sofigate on nyt kasvamassa kokoluokkaan, jossa pienen yrityksen edut alkavat hävitä taustalle. Siksi mutkatonta kulttuuria pitää elvyttää tapahtumissa, joissa työntekijät saadaan osallistumaan ja tekemään asioita yhdessä.

”Sofigaten kulttuurissa olennaista on se, että meillä on hauskaa. Se lähtee siitä, että olemme yhdessä, olemme selvin päin. Ja se on kuitenkin yritys ja sisältö, josta puhutaan.”

Panelistien seassa passi kädessä leimoja kerää myös yhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Huovinen, joka perusti Sofigaten vuonna 2003.

Huovinen tekee edelleen töitä asiakkaiden parissa konsulttina. Hänen mukaansa Sofigaten kulttuurissa kaksi tärkeintä kulmakiveä ovat asiakas ja yrittäjähenkisyys.

”Monessa isossa firmassa asiakas helposti unohdetaan. Päätimme kääntää koko homman päälaelleen. Meillä kaikki lähtee siitä, mitä voimme tehdä asiakkaalle”, Huovinen sanoo.

Sofigatessa korostetaan hierarkian olemattomuutta ja yhdessä tekemistä. Siksi useimpien konsulttien tittelinä on yksinkertaisesti ”advisor”, neuvonantaja.

”Ihmiset rakastavat sitä, että heitä ei ole pantu mihinkään lokeroon. He voivat tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluavat”, Huovinen sanoo.

Hän on innoissaan pelistä.

”Tämä tuo innostuksen oppia ja tehdä uusia asioita. Kun pelataan yhdessä, ei ole yrityksen rajoja. Kerään täällä leimoja aivan kuten muutkin.”

Rio Gandara / HS
Sanna Suomela (vas.), Liisa Korkiakoski ja Elisa Nieminen finaalin tunnelmissa.
Sanna Suomela (vas.), Liisa Korkiakoski ja Elisa Nieminen finaalin tunnelmissa.

Kun paneelibasaari on päättynyt, porukka kootaan isoon saliin. On aika valita finalistit. Eniten pisteitä keränneet nousevat lavalle ja saavat viitat harteilleen.

”Tässä ovat ehdokkaat tämän illan supersankareiksi”, Timo Savolainen kuuluttaa.

Firman työntekijöistä naisia on kolmannes, mutta finalisteista heitä on kolme viidestä.

”Missä on tasa-arvo?” huutaa joku yleisön seasta.

Jos paneeleissa puhuttiin vielä asiaa, finaali on hassuttelua. Mikä on sinun supervoimasi? kuuluu ensimmäinen tehtävä.

”Innostumiseni ajaa asioita eteenpäin”, vastaa Elisa Nieminen. Hän on saanut violetin viitan.

”Aito välittäminen asiakkaasta”, vastaa Kirsti Lindfors, jolla on oranssi viitta.

Salissa tunnelma tihenee. Jokaisen finaalikierroksen jälkeen yksi putoaja ratkaistaan yleisön äänekkyyden perusteella. Seuraa taikatemppuja ja koreografiakisaa, kunnes lopulta vastakkain on enää kaksi kovaa naista, Lindfors ja Nieminen.

Viimeinen tehtävä: kerro vitsi. Elisa Nieminen kaivaa muististaan Hesarista lukemansa vitsin.

”Mitä nolla sanoi kasille?

”Kiva vyö.”

Sillä irtoaa tällä kertaa koko kisan voitto.

Kisan jälkeen lähdetään illalliselle. Sitä ennen voittaja antaa miltä nyt tuntuu -haastattelun.

”Pelissä tulee esille myös kilpailuhenkisyyttä. Se ei ole yhtään huono asia konsultoinnissa, että on halu voittaa, ja totut kilpailemaan yhdessä työkaverien kanssa”, Elisa Nieminen sanoo.

”Ja samalla se on hauskaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!