Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllä, työnantajan kuuluu maksaa silmälasit – mutta ei mitä tahansa laseja

Miten silmälasien hankintakulujen korvausvastuu jakautuu, jos laseja tarvitsee työssä?

Ura
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Taskinen
Näyttöpäätetyö voi johtaa tilanteeseen, jossa työnantajan on kustannettava työntekijälle silmälasit.
Näyttöpäätetyö voi johtaa tilanteeseen, jossa työnantajan on kustannettava työntekijälle silmälasit. Kuva: Kimmo Taskinen

Teen näyttöpäätetyötä, ja optikko totesi, että tarvitsen päätteelle lähilasit. Työhöntulotarkastuksessa muutama vuosi sitten näössäni ei ollut vikaa. Työkaverini lukulaseihin optikko puolestaan suositteli sinisen valon estopinnoitetta, joka on suunniteltu päätetyöskentelyyn. Miten silmälasien hankintakulujen korvausvastuu jakautuu, jos laseja tarvitsee työssä? Kuuluuko työnantajan maksaa päätetyöskentelyyn tarkoitettu erikoispinnoite lukulaseihin?

”Työnantajan on tarvittaessa hankittava työntekijälle näyttöpäätetyöhön sopivat erityistyö- eli näyttöpäätelasit. Näyttöpäätelasien saamiselle on kuitenkin erityisiä ehtoja.

Jos työntekijällä on näkemiseen liittyviä ongelmia näyttöpäätetyössä, hänen tulee ensin hakeutua oman työterveyshuoltonsa vastaanotolle. Työterveyshuolto arvioi, onko näön ja silmien jatkotutkimukselle tarvetta.

Tutkimukset voi tehdä työnäkemiseen perehtynyt optikko tai silmälääkäri, joka antaa lausunnon näyttöpäätelasien tarpeesta.

Ennen näyttöpäätelasien hankintaa työterveyshuolto selvittää työpisteen ergonomian ja auttaa tekemään siihen tarvittavat muutokset.

Usein ongelma ratkeaa jo työergonomian muutoksilla, jolloin työntekijä voi työskennellä vaivatta tavallisilla silmälaseillaan. Näyttöpäätelasit ovat yleensä tarpeen vain ikänäköisille työntekijöille, joiden näkemisen ongelmia ei voida ratkaista ergonomian keinoin.

Näyttöpäätelasit poikkeavat yleiskäyttöön tarkoitetuista silmälaseista esimerkiksi voimakkuuden, linssityypin tai linssien poikkeavan asennuksen suhteen.

Yleiskäyttöön tarkoitetut silmälasit eivät siten ole erityistyölaseja, vaikka niitä käytettäisiin vain työssä. Työntekijän pitää itse huolehtia siitä, että hänellä on asianmukaiset silmälasit muussa kuin työkäytössä.

Työnantajalla ei myöskään ole mitään lain edellyttämää velvollisuutta maksaa työntekijän omiin lukulaseihin erikoispinnoitetta, joka on tarkoitettu näyttöpäätetyöskentelyyn.

Näyttöpäätelasit työnantajan on kustannettava työntekijälle, jos optikon tai silmälääkärin lausunnosta selvästi ilmenee, että tavanomaiset yleiskäyttöön tarkoitetut silmälasit eivät ole työhön sopivat ja että työntekijä tarvitsee toiset silmälasit nimenomaan näyttöpäätetyöhön.

Työterveyshuollolle lähetettävästä lausunnosta tulisi selvitä, millä tavalla näyttöpäätelasit eroavat yleislaseista. Se, paljonko työnantaja korvaa silmälasien kehyksistä tai linssien erityiskäsittelystä, päätetään työpaikkakohtaisesti.”

Päivi Rauramo Asiantuntija Työturvallisuuskeskus TTK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!