Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä nuoret valmistuvat luottaen tulevaisuuteen

Kokeiksi valmistuvien nuorten luottamukselle on katetta, asiantuntijat sanovat.

Ura
 
Jukka Leskinen
Sirpa Räihä / HS
Venla Hietanen, Niall Larjala, Vilma Säämänen, Jonne Partanen, Anna Dmitrieva, Duy Le, Johanna Reiman, Arvo Vyyryläinen ja Marika Untinen valmistuvat Stadin ammattiopiston kokkiluokalta Roihuvuoresta kuukauden kuluttua.
Venla Hietanen, Niall Larjala, Vilma Säämänen, Jonne Partanen, Anna Dmitrieva, Duy Le, Johanna Reiman, Arvo Vyyryläinen ja Marika Untinen valmistuvat Stadin ammattiopiston kokkiluokalta Roihuvuoresta kuukauden kuluttua. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Veitsi uppoaa nahkeaan lohenlihaan, kun Niall Larjala alkaa fileoida kalaa. Larjala, 20, opiskelee kokiksi Stadin ammattiopiston kokkilinjalla ja valmistaa parhaillaan kalaa opetusravintola Kokin keittiössä Roihuvuoressa.

Larjala ei ole vielä valmistunut, mutta hän toimii jo ravintola Street Gastrossa vuoropäällikkönä ja Suomen kokkimaajoukkueessa assistenttina eli eräänlaisena apulaisena.

Larjalan opettaja Tero Laukkanen kehuu oppilastaan vuolaasti.

”Niall voitti parhaan assistentin palkinnon Vuoden kokki 2016 -kilpailussa. Hänet voi heittää keittiössä tilanteeseen kuin tilanteeseen. Hänellä on hyvä liike ja hyvä energia.”

Laukkasen mukaan Larjalan kaltaista nuorta osaajaa on palkitsevaa opettaa. ”Hän tekee parempaa ruokaa kuin minä, mutta mikä tärkeintä, hän kuuntelee ohjeita ja neuvoja nöyrästi.”

Suomalainen koulutus on maailmanlaajuisesti kärkiluokkaa monella mittarilla. Hyvä esimerkki koulutuksen onnistumisesta taitaa olla sekin, että Larjalan kaltaiset lahjakkuudet löytyvät, ja heidät ohjataan oikeille urille.

Koulu päättyy – Larjala ja hänen 17 luokkatoveriaan valmistuu kokeiksi kuukauden kuluttua, kesäkuun neljäntenä päivänä. Millaiset työllisyysnäkymät heillä on?

Taantuman ja säästöjen sanoma hallitsee keskustelua työmarkkinoista ja elinkeinoelämästä, mutta ravintola-alan näkymiä asiantuntijat hehkuttavat.

”Yleiskuva alalla on positiivinen. Jos halua ja motivaatiota on, ravintola-alalla riittää töitä”, Stadin ammattiopiston hotelli- ja ravintola-alan koulutuspäällikkö Dan Koskinen sanoo.

Ekonomisti Jouni Vihmo matkailu- ja ravintolapalveluyrittäjien työmarkkinajärjestöstä MaRasta puolestaan toteaa: ”Pitkän aikavälin ennuste on erittäin hyvä. Majoitus- ja ravintoalan työllisyys kasvaa paremmin kuin muiden alojen.”

Vaikeina vuosina 2008–2015 palvelualat olivat ainoat, jotka kasvattivat työllisyyttä, Vihmo muistuttaa ja toteaa, että trendi jatkuu: ”Suomi työllistyy palvelualoille. Tätä alaa ei tulla automatisoimaan.”

Tilastokeskuksen mukaan majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihto kasvoi marras–tammikuussa mainiot 5,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Majoitus- ja ravintola-alan kasvua siivittävät Vihmon mukaan muutama iso kehityssuunta: kaupungistuminen, uudenlainen elämäntapa sekä matkailun vauhdikas kasvu maailmalla.

”Kaupungeissa käytetään palveluja, ja erityisesti nuoret sukupolvet käyvät ravintoloissa. Ja matkailun kasvusta maailmalla Suomikin saa siivunsa.”

MaRa odottaa alalle syntyvän lähivuosina 4 000 uutta työpaikkaa, kun suunnitellut uudet ostoskeskukset ja Helsinkiin kaavaillut hotellit valmistuvat.

Samalla, kun joillain aloilla on peräti työvoimapula, on myös paljon työttömiä, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas muistuttaa.

Julkisella sektorilla työpaikat vähenevät, johtuen hallituksen leikkauspolitiikasta. ”Korkeakoulualoilla se [julkisen sektorin leikkaukset] näkyy voimakkaammin kuin toiselta asteelta valmistuvien kohdalla”, Ilmakunnas sanoo.

SAK:n työllisyysasioiden johtaja Pirjo Väänänen muistuttaa, että alasta riippumatta nuoria pitää työllistää.

”Kun nuoret valmistuvat täynnä intoa tulevasta ammatistaan, olennaista on, että pitäisi päästä työmarkkinoihin kiinni. Kesätyöt ovat hyvä tapa saada jalka työpaikan oven väliin”, Väänänen toteaa.

Larjalalla ja kumppaneilla pullat ovat uunissa jopa paremmin. Kymmenellä kahdeksastatoista Larjalan luokkalaisesta on jo työpaikka – myös Larjalalla.

”Jos on valmis sitoutumaan, töitä löytyy. Ravintola-ala kehittyy koko ajan, tulee uusia ravintoloita ja uusia trendejä, ja ala kansainvälistyy koko ajan”, luokan priimuksiin kuuluva Larjala toteaa.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Ilmakunnas ei ole yllättynyt ravintola-alan optimistisista työnäkymistä. Hän luettelee muitakin aloja, joilla on valoisat näkymät juuri nyt: Hoito- ja rakennusalat.

”Rakennusalalla menee hyvin, joten sieltä on hyvä ajankohta valmistua. Rakentaminen on lähtenyt nousuun kasvukeskusten myötä”, Ilmakunnas sanoo.

”Rakennustoiminta, etenkin kasvukeskuksissa, on tärkeää, ettei asuntopulasta tule estettä työllisyydelle. Kohtuuhintaiset asunnot ovat tärkeitä siinä, että työvoima pystyy muuttamaan kasvukeskuksiin”, Ilmakunnas sanoo.

MaRan Vihmo painottaa politiikan merkitystä työpaikkojen syntymisessä. Ravintolaruuan arvonlisäverotuksen lasku 22 prosentista neljääntoista viitisen vuotta sitten pelasti hänen mukaansa alan, mutta muitakin toimia voisi tehdä. Hänellä on myönteinen esimerkki – Ruotsista.

”Ruotsissa paitsi laskettiin ravintolaruuan arvonlisävero, on myös alennettu palkasta maksettavaa veroa viisi kertaa viime vuosina sekä puolitettu työnantajamaksut alle 26-vuotiaiden työntekijöiden osalta.”

Näillä toimilla on tuettu yksityistä kuluttamista sekä nuorten mahdollisuuksia työllistyä.

”Tuloksena Ruotsin majoitus- ja ravintola-alalle syntyi 52 000 uutta työpaikkaa alle kymmenessä vuodessa. Melkoinen suoritus”, Vihmo toteaa.

Näin fileoit lohen oikeaoppisesti
Näin fileoit lohen oikeaoppisesti
Stadin ammattiopiston opiskelija, Niall Larjala, näyttää miten lohi fileoidaan. Toimittaja: Jukka Leskinen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!