Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjyydestä innostunut opettaja ei tyydy valittamaan rahapulaa: ”Rahaa pitää hankkia”

Ura
 
Hanna-Kaisa Hämäläinen
”En tyydy yleiseen valitukseen, että kouluilla ei ole rahaa ja resursseja. Niitä pitää hankkia”, Aki Puustinen paukauttaa.
”En tyydy yleiseen valitukseen, että kouluilla ei ole rahaa ja resursseja. Niitä pitää hankkia”, Aki Puustinen paukauttaa. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Kuka?

Aki Puustinen, 47

 Muuramen lukion rehtori vuodesta 2008, myös yrittäjyysvalmentaja.

 Valmistunut historian ja yhteiskuntaopin opettajaksi 1995.

 Pääsi 2002 opettajaksi yrittäjyyskasvatukseen keskittyvään Muuramen lukioon. Yrittäjyyskasvatus imaisi mukaansa.

 Asuu Muuramessa.

Tärkeä käänne urallasi?

Muutimme perheen kanssa Muurameen vuonna 2002, kun sain historian, yhteiskuntaopin ja yrittäjyyden lehtoraatin Muuramen lukiosta. Yrittäjyyskasvatus imaisi minut ihan täysin. Koulut voivat oppia yrityksiltä paljon, koska yritykset kehittävät koko ajan toimintaansa.

Mitä käänteestä seurasi?

Perustimme lukioon yrittäjyyslinjan vuonna 2006. Siitä alkoi erilaisten hankkeiden jatkumo. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme saaneet kumppanilukioiden kanssa yli miljoona euroa erilaisia hankerahoja. Olemme pystyneet esimerkiksi synnyttämään joitakin työpaikkoja. En tyydy yleiseen valitukseen, että kouluilla ei ole rahaa ja resursseja. Niitä pitää hankkia.

Kerro jostakin hankkeesta?

Viimeksi saimme kolmen muun lukion kanssa läpi virtuaalitodellisuuden ja elämyksellisen oppimisen hankkeen. Meidän lukiolla oli ensimmäisenä Suomessa virtuaalilasit käytössä. Virtuaalilasit päässä voi piipahtaa vaikka Venetsiassa, istua gondolissa ja katsella renessanssirakennuksia. Se on hyvin elämyksellinen kokemus, ja kun oppimiseen tulee vahva elämys, siitä jää todennäköisemmin muistijälki.

Mikä käännettä edelsi?

Valmistuin opettajaksi vuonna 1995. Sen jälkeen olin länsirannikolla Uudenkaupungin lukiossa historian ja yhteiskuntaopin lehtorina. Kun perheeseen syntyi tytär vuonna 2001, piti päästä lähemmäs Joensuun ja Heinäveden mummoloita. Muurame on jo puolimatkassa Itä-Suomeen.

Vuonna 2008 ylenit rehtoriksi. Miten?

On hyvin yleistä, että rehtoriksi ajaudutaan. Niin kävi minullekin. Edellinen rehtori sai uuden työpaikan ja kysyi, haluanko kokeilla rehtorina olemista. Tässä saa paljon enemmän aikaan kuin riviopettajana, mutta se vaatii sitä, että on paljon ideoita, visioita ja kokeilunhalua.

Mitä olet oppinut työelämästä?

Maailma on hyvin kansainvälinen. Englannin kielen dominanssi on vahva, mutta silti pitäisi olla jonkin sortin muuta kielitaitoa ja erityisesti kulttuurin tuntemusta. Toiseksi: minkä tahansa työn tekeminen on helpompaa, jos on hyvä verkosto. Kerran muuan intialainen rehtori kysyi Twitterissä, olisiko Suomessa koulua, joka voisi ottaa vastaan intialaisen rehtoridelegaatin. Vastasin twiittiin, ja nyt Intiasta tulee neljännen kerran porukkaa meille. Kolmanneksi digitalisaatio on muuttanut kouluja ja yhteiskuntaa. Hiljattain treenasimme sähköistä ylioppilaskoetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!