Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etla: Joka neljäs ammatti voi siirtyä Suomesta ulkomaille – globalisaatio uhkaa jo luoviakin aloja

Kyse ei ole enää pelkästään siitä, että teollisuuden tehdastyöt siirtyvät Kiinaan. Edes asiantuntija­tehtävät eivät enää ole turvassa.

Ura
 
Laura Oja
Tutkijan ammatti kuuluu niihin, jotka voivat virrata Suomesta ulkomaille tulevaisuudessa.
Tutkijan ammatti kuuluu niihin, jotka voivat virrata Suomesta ulkomaille tulevaisuudessa. Kuva: Laura Oja

Etlan tutkija Joonas Tuhkuri on tutkinut tulevaisuuden työpaikkoja globalisaation näkökulmasta tutkimuksessaan, joka julkaistaan tällä viikolla. Hän on listannut ammatteja, jotka ovat suojassa globalisaatiolta ja niitä, joita globalisaatio uhkaa.

”Globalisaatio uhkaa joka neljättä ammattia Suomessa. Ne voidaan siirtää ulkomaille. Oma ammattini, ekonomisti, on uhan alla. Tätä työtä voi tehdä vaikka Tukholmasta”, Tuhkuri kertoo.

Perinteisesti globalisaatiolta suojassa ovat olleet ammatit, jotka vaativat ihmisten kohtaamista kasvotusten.

”Tämä kriteeri on muuttumassa kehittyneen tekniikan takia. Esimerkiksi ohjelmistosuunnittelija voi olla asiakkaan kanssa kontaktissa kasvotusten Skypen kautta”, Tuhkuri kertoo.

Kyse ei ole enää pelkästään siitä, että teollisuuden tehdastyöt siirtyvät Kiinaan. Globalisaatio vaikuttaa myös korkean tuottavuuden luoviin ammatteihin, jotka ovat erittäin tärkeitä Suomelle.

”Innovaatiot, luovat ammatit. Ne voidaan ulkoistaa ulkomaille.”

Tuhkurin mukaan tämä ei ole välttämättä huono asia Suomelle.

”Suomi voisi olla se maa, johon tiettyjä tehtäviä ulkoistetaan. Työn sijoittumiseen vaikuttaa yhä enemmän se, missä ihmiset haluavat olla, ei pelkästään yritysten tahto. Esimerkiksi muotisuunnittelijat haluavat olla siellä, missä muutkin muotisuunnittelijat ovat, eli vaikka New Yorkissa.”

Suomen kilpailuvaltteja ihmisten viihtyvyyden suhteen ovat koulutustaso, turvallisuus, elämänlaatu ja infrastruktuuri.

”Näitä juttuja muiden maiden on vaikea kopioida.”

Tuhkuri kertoo ammatteja ja aloja, joihin tarvitaan Suomessa osaajia 10–20 vuoden kuluttuakin:

”Korkean teknologian osaaminen on ollut pitkään Suomen vahva alue. Miksi niin ei olisi jatkossakin? Perinteiset ammatit kuten peruskoulun opettaja ja terveydenhuollon ja sairaanhoidon työt. Näitä ei teknologiakaan juuri uhkaa. Nämä ovat aika varmoja ammatteja, jos haluaa asua Suomessa.”

Lähihoitajan ja opettajan sekä muilla julkisen sektorin ammateilla on kuitenkin omat uhkakuvansa tulevaisuudessa: ”Eivät nekään ammatit ole silti suojassa. Kuka maksaa palkat?”

Tietotekniikka, keinoäly ja robotiikka kehittyvät kovaa vauhtia. Ne korvaavat yhä useammin ihmisen työpanoksen tulevaisuudessa.

Ennustaminen on vaikeaa, mutta 10–20 vuoden kuluttua vaarassa ovat ainakin tehtävät ja työt, joita voi kuvailla säännöillä, kuten taloushallinnon rutiinityöt.

”Ne voi ohjelmoida. Näiden tehtävien joukko kasvaa. Pikku hiljaa ohjelmoitavuus ja automatisointi hiipivät myös asiantuntijatehtäviin”, Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen kertoo.

Ihminen on robottia huomattavasti parempi luovassa ongelmanratkaisussa, monimutkaisessa kommunikaatiossa, hienomotoriikassa ja havaitsemisessa.

”Ammatit, joissa on näitä piirteitä, säilyvät vielä pitkään. Esimerkiksi toimistojen siivous on liian vaikeaa roboteille, koska ne eivät havaitse ja kävele kovin hyvin. Vaikka kyllä ne robotit vielä joskus kävelevät hyvin. Myös psykologi on hankalasti korvattavissa, siinä työssä on monimutkaista kommunikointia.”

Korvaako robotti kokin?

”Ei. Siihen menee todennäköisesti vielä pitkään. Elintarvikkeiden teollinen tuotanto on jo pitkälti automatisoitu, mutta ravintolakokin työssä on paljon tehtäviä, joihin robotti ei pysty.”

Ammatteja, joissa työtä riittää tulevaisuudessa löytyy muun muassa rakennus- ja korjaustehtävistä. Myös luovat ammatit kuten taiteilija ja tutkija säästyvät.

Taiteilijaa ja tutkijaa kuitenkin uhkaa robottien sijaan globalisaatio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!